Begroting 2016: miljarden aan meevallers

Vrijdag 1 mei moet minister Dijsselbloem van Financiën de Rijksbegroting voor 2016 op hoofdlijnen gereed hebben. Hij wil het document dan namelijk bespreken in de ministerraad voordat hij het, vlak voor de deadline, naar Brussel stuurt. De minister zal erbij glimlachen, want er zijn miljardenmeevallers van in totaal drie a zes miljard. Die zouden voortkomen uit hogere belastinginkomsten, herstel van economische groei en lagere rentelasten op de staatsschuld. De zware jaren van bezuinigen en lastenverhogingen lijken voorbij. Toch kan het kabinet het geld niet onbekommerd uitgeven. NRC Handelsblad voorzag maandag 27 april drie ‘knelpunten’.

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) mag het kabinet uitgaan 4,5 miljard euro aan meevallers. Maar het IMF en ING verwachten dat dit bedrag nog hoger wordt. Daar moet dan nog wel de tegenvaller van de verminderde aardgasproductie van af, a 2 miljard.

Het eerste knelpunt wordt gevormd door verwachte overschrijdingen, de niet geplande extra uitgaven in 2016. Oorzaak zijn de verhoogde ambtenarensalarissen die samen 800 miljoen kosten. Volgens de geldende begrotingsregels moet Dijsselbloem die tegenvaller van 800 miljoen binnen de begroting zoeken. Hij is nu in gesprek met alle ministeries om na te gaan waar men geplande uitgaven kan verlagen of verschuiven.

Pas wanneer dat is geregeld, kan hij de extra uitgaven invullen. Inmiddels is wel duidelijk dat de veiligheidsdienst AIVD en Defensie mogen rekenen op een extra van honderden miljoenen. De VVD wil zelfs een miljard erbij voor Defensie.

En dan is er nog Brussel. Dijsselbloem stuurt de begroting vrijdag naar Europese Commissie die een akkoord moet geven. De Commissie eist dat lidstaten werken aan structurele verbeteringen van hun begroting zolang de staatsschuld niet onder de 60 procent is gedaald. In Nederland bedraagt die 68,8 procent. Met andere woorden: Dijsselbloem moet hele goede redenen hebben om de extra miljarden niet te gebruiken om de staatsschuld verder af te lossen. Een belastinghervorming (kosten: 3 tot 5 miljard) is hoogstwaarschijnlijk een goede reden.

Ten slotte is er nog de politieke praktijk aan het Binnenhof. Het kabinet heeft na de Provinciale Statenverkiezingen een kleinere minderheid in de Eerste Kamer. Dijsselbloem zal daarom met meer partijen moeten onderhandelen om een meerderheid bijeen te sprokkelen. Naast de huidige C3; D66, ChristenUnie en SGP, schuift straks ten minste een vierde partij aan: CDA of GroenLinks. En die constructieve vier (of vijf ) hebben alle ook nog een wensenlijstje in de achterzak.

Dijsselbloem zal de komende Prinsjesdag waarschijnlijk glimlachen, maar voor het zover is, volgt nog een lange weg.

(Bron: NRC Handelsblad)

5 Reacties op Begroting 2016: miljarden aan meevallers

  1. Reken maar dat daar niets van ten goede zal komen aan de Nederlandse burger!

  2. Iedereen mag op een houtje kauwen zodat de regeringspartijen in het verkiezingsjaar cadeautjes kunnen uitdelen. Ach ach ach.

    • En het eerste cadeautje is voor Brussel,met hun extravagante naheffing;kunnen ze hun al zeer riante salaris nog verder verhogen!Tuig!

  3. hihi
    hoi

  4. Geld voor Grieken, geld voor Europa en geld voor asiel. Het kabinet met pvda en vvd is KNETTERGEK! De Nederlandse bevolking wil dit niet!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.