Platteland maakt zich grote zorgen om sluiting 200 politiebureaus

Bewoners in Oost- en Noord-Nederland maken zich grote zorgen over de sluiting van vele politiebureaus. Het kabinet besloot eerder dat in de komende tien jaar 200 bureaus sluiten. Nu telt Nederland nog 750 politielocaties, waarvan 400 volwaardige bureaus. Met name op het platteland heeft de sluiting consequenties. Al valt dat volgens de coalitiepartijen VVD en PvdA wel mee. De gehele oppositie is echter tegen de bezuinigingsmaatregel, net als veel politieagenten, plattelandsbestuurders en bewoners. In het AD waarschuwt Burgemeester Sijbom van Losser voor het verlies van de lokale ‘ogen en oren’ van de politie, ‘zeker omdat het aantal wietkwekerijen bij ons oprukt’.

Sijbom denkt dat ook het werk van de wijkagent in de verdrukking komt. ‘Een belangrijk deel van het politiewerk is rondrijden, met mensen praten, investeren in contacten in de buurt.’

Het CDA bracht onlangs een motie in om de bureaus pas te sluiten wanneer de dienstverlening en aanrijtijden gegarandeerd zijn. De motie werd weliswaar gesteund door de hele oppositie, maar haalde toch geen meerderheid. Minister Van der Steur probeerde de zorgen weg te nemen en wees er op dat agenten straks meer met een smartphone kunnen doen, dus mobieler zijn. Ze kunnen zo aangiftes opnemen, bekeuringen uitschrijven, de identiteitsgegevens en een mogelijk strafblad controleren. Volgens de minister zijn politieauto’s bovendien inmiddels ‘rijdende kantoren’ waarmee agenten snel op een locatie kunnen zijn.

SP-Kamerlid Nine Kooiman vreest, net als de rest van de oppositie, dat de politie straks in noodsituaties er niet meer op tijd is. ‘Dan moeten ze langer reizen voordat ze bijvoorbeeld bij een geweldsincident kunnen zijn. Nu lukt het al vaak niet om binnen een kwartier op een noodmelding af te gaan, wat wel de norm is.’

Ook de politieagenten zelf zijn bepaald niet enthousiast. Mogelijk noodzakelijk ondersteuning komt namelijk ook later aan, vrezen zij. Een anonieme agent zei in het AD: ‘Dan lig ik twintig minuten te vechten voor mijn leven’.

Het kabinet is een vat vol tegenstrijdigheden: de zorg moet vooral dichterbij de burger, maar de politie wil men verder van de burger af plaatsen. De politie heeft een belangrijke taak, en staat daarom idealiter midden in een gemeenschap. Vooral op het platteland. Dat erkent echter niet iedereen: de coalitie vertrouwt liever op snelle politiewagens en alleskunnende smartphones.

(Bron: AD)

3 Reacties op Platteland maakt zich grote zorgen om sluiting 200 politiebureaus

 1. nu is tegenwoordig het volk zo’n beetje neurotisch en hypergevoelig geworden wanneer het woord veiligheid valt, en, mag alles worden ingevoerd (AIVD/MIVD) en uitgevreten door de overheid als het maar om veiligheid gaat(grootste excuus bij bezopen maatregelen),en, trappen burgers steeds weer in de verlatensangst als de politie mogelijk weg is( tegenwoordig zie je ze ook niet als je ze nodig hebt,erg stoelvast op het bureau) want ze poten wietplantjes…, ze rijden rond maar als je ze aanhoudt dan reageren ze zeer verstoord en geirriteerd( gaan imposant en belangrijk doen, of zo)
  Doorgaans is er dus gewoon niks aan de hand(er vist iemand zonder vergunning, iemand heeft ene oude fiets gejat en een ander wordt verdacht van diefstal zonder bewijs..kortom, niks aan de hand.)

  Ik kan me voorstellen da locaties gesloten worden..het middel wordt daar dan erger dan de kwaal..rondrijden en uit verveling overlast veroorzaken, het hele korps bij een brandje -dat de brandweer onder controle heeft-om overuren te maken)

  We krijgen als burgers wellicht gewoon minder overlast, geen bekeuringen voor 51 kilometer op leeg wegdek, en zo.(25 euro..)

  Ik zal de politieservice (…?!) niet missen.

 2. Ik lach erom jullie hollanders pikken ook echt alles whahaaa blij dat ik er weg ben!
  Ja zonder een cent vertrokken met vier kinderen en het kan tis gewoon lef hebben en creatief zijn.
  Weet dat Belgie en Duitsland niet ver weg ligt.
  Het kindergeld in Belgie is letterlijk 3 keer zoveel als in NL!!!

 3. Bas van Stapelberg // 7 mei 2015 om 20:24 // Beantwoorden

  Politie smart-phone? Ja wat kan je anders verwachten van een VVD’er.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.