Van mantelzorgers heeft 80 procent zorgen door slechte informatievoorziening

Maar liefst 80 procent van de 3,5 miljoen Nederlandse mantelzorgers maakt zich grote zorgen. Ze lopen vast door slechte communicatie en informatievoorziening door de verantwoordelijke instanties. Die weten vaak zelf niet eens hoe het zit. Dit blijkt uit een peiling van Mezzo, de organisatie voor mantelzorgers. De organisatie vindt het daarom ‘nog te vroeg om de concluderen dat het overheveling van zorg naar gemeenten beheerst verloopt’. Mezzo ziet niet alleen dat het contact tussen instanties en mantelzorgers regelmatig moeizaam verloopt, ook zijn er signalen dat mensen steeds vaker financieel in de problemen komen.

Veel mantelzorgers komen volgens Mezzo in financieel zwaar weer door onder meer de verhoging van de eigen bijdrage, die niet meer uit de pgb mag worden betaald, en de invoering van de kostendelersnorm. Ook hierover hebben de verzorgenden zorgen.

Omdat veel gemeenten nog niet kunnen aangeven welke zorg de verzorgde in de loop van 2015 krijgt, is er veel onrust. En irritatie: mantelzorgers zijn dagen aan het rondbellen; naar de gemeente, zorgaanbieders, verzekeraars, SVB of CAK voor de juiste informatie. Instanties geven geen duidelijkheid, geen betrouwbaar antwoord en verwijzen onderling niet goed door. Al dit gedoe, vinden mantelzorgers juist belastend.

De participatiesamenleving, in het begin hét motto van dit kabinet, behelst onder meer dat zorg dichterbij de burger wordt georganiseerd, het liefst door familie, vrienden of buren. Nederland telt circa 3,5 mantelzorgers en zorgvrijwilligers die een naaste verzorgen. Te vaak kunnen ze dit niet dankzij, maar ondanks de overheid doen. Mezzo roept daarom op: ‘Maak mantelzorg mogelijk in plaats van moeilijk’.

Mezzo zelf ervaart als organisatie ook een gebrek aan kennis bij hulpverleners, verzekeraars en ambtenaren. ‘Gemeenten sturen mantelzorgers naar Mezzo met de vraag of zij in aanmerking komen voor mantelzorgwaardering. Dit betekent dat gemeenten onvoldoende weten dat zij de mantelzorgwaardering moeten regelen en daarvoor forse budgetten ter beschikking hebben’, meldt mezzo.nl.

(Bron: mezzo.nl, De Telegraaf)

2 Reacties op Van mantelzorgers heeft 80 procent zorgen door slechte informatievoorziening

 1. Psrticipatie als middel om te bezuinigen en te hervormen is natuurlijk gedoemd te mislukken door het dwangmatige karakter.De vrijwilligheid wordt weggedacht en er gata een soort van morele r terreur voor inde plaats komen.

  Hier zie je voor de zoveelste keer dat politiek een direct en indirecte invloed uitoefent op de gezondheid van mensen.
  Er wordt en bureaucratische uitputtingsslag voor gemaakt dat mantelzorgers in moreel gevaar brenbgt, kopschuw maakt, moedloos achterlat en gaandeweg laat afweten.
  De die harders gaan er uiteindelijk zelf aan onder door.

  Met de patient gaat het goed, de mantelzorger ligt op apegapen en begint er nooit meer aan.

  Dan volgt het uiteindelijke doel. Opsplitsen en vermarkten van gezondheidszorg..extra verzekeringen, nieuwe professionals, en vooral private ondernemingen gaan het veld betreden.
  Da levert tenmnste weer geld en belasting op.
  De oude garde bulkt toch immers van de poen??

  Er wordt ons een neoliberaal kunstje geflikt..het zijn de betalende instanties die de gezondheid en gezondheidszorg gaan bepalen.
  Smeerlapperij eerste klas.
  En die gaan we dus weer stemmen?? We zijn krankzinnig door te denken dat het de volgende keer anders zal zijn/gaan als je op neoliberale partijen stemt(VVD,D66,CDA,PvdA,CU,GL,SGP)
  De jacht op macht, geld,aanzien/imago en doelen die alle middelen heiligen ook al gaan ze ten koste van miljoenen anderen, om de eigen sekteleden te bevoordelen en eigen carrieres uit te stippelen.

  Dara is het volk helemaal niet bij nodig, het volk wordt dan ene lastpak die je steeds ter verantwoording roept of roepen wil.

  De neoliberale overheid heeft veel weg van ene bootillegaal die ook alles in het werk stelt om een asielprocedure te vermijden om afwijzing te voorkomen…

 2. Er zullen er straks een hoop de trein pakken aan de verkeerde kant!Met hun kostendelersnorm en alle bijdragen omhoog te gooien!In het geval van mijn dochter maar liefst60%!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.