PvdA-Kamerlid: ‘Er gaat helemaal niets veranderen, dat weet de VVD ook’

Volgens het PvdA-Kamerlid Mei Li Vos ‘gaat er toch helemaal niets veranderen’ aan de huidige opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. ‘Het gaat om vijfhonderd mensen, in sommige gemeenten zitten er maar twee illegalen in de opvang. Die blijven daar lekker zitten’ zei ze 24 april laconiek tegen NRC Handelsblad. Ook andere PvdA’ers lijken hun schouders op te halen over het bed-bad-broodakkoord. Oud-partijleider Job Cohen reageerde in de NRC net zo onbekommerd op de boodschap van de VVD dat de gemeentelijke opvang straks stopt: ‘Het kan helemaal niet. Burgemeesters houden gewoon de bevoegdheid om illegalen onderdak te verschaffen’.

Het blijft een wonderlijke vertoning: de twee coalitiepartners hebben een week lang zeer moeizame onderhandelingen gevoerd. Van de uitkomst, het bed-bad-broodakkoord brouwen ze nu alsnog naar eigen inzicht een verhaal, dat bovendien sterk verschilt van dat van de ander.

Terwijl VVD-leider Halbe Zijlstra zich als bikkel profileert en de opvang voor illegalen straks in de ban zegt te doen, lachen de PvdA’ers achter zijn rug in hun vuistje.

Als een gemeente straks nog opvang biedt, straft het Rijk dat met een boete, waarschuwde Zijlstra alvast in De Telegraaf van 24 april. Maar volgens de PvdA zal dat weinig voorstellen. Zo staat in het akkoord dat gemeenten mogelijk worden gekort op het budget voor de integratie van nieuwkomers. Een potje van 15 miljoen, totaal voor alle 408 gemeenten. ‘Als gemeenten dat geld niet krijgen liggen ze er niet wakker van’, zegt een anoniem PvdA-Kamerlid in De Telegraaf. Op de tegenwerping dat volgens de VVD ook op andere fondsen kan worden gekort, zegt de PvdA’er: ‘Ja, het is goed met ze’.

Gezellig. Anonieme Kamerleden van zowel PvdA als VVD voorspellen in De Telegraaf binnenkort alweer een veldslag tussen de coalitiepartners.  Het bed-bad-broodakkoord biedt nog veel voer voor onenigheid.

PvdA’er Mei Li Vos ergert zich in elk geval aan de VVD: ‘Ze zitten er heel ideologisch in. Over de hoofden van uitgeproceerden. Het is een soort geloofsbelijdenis. Er zijn toch andere zaken waar je je druk om kunt maken?’ De laatste zin verbaast uit de mond van een PvdA’er.

(Bronnen: De Telegraaf, NRC Handelsblad)

4 Reacties op PvdA-Kamerlid: ‘Er gaat helemaal niets veranderen, dat weet de VVD ook’

 1. Dat klopt . Er verandert niets. iedereen wacht op de RVS en op de EU

  Wat enig venijn kan gana worden is dat al die nepnieuwkomers hier de boel all inclusive opstrijken da eiegen daklozen en blutters eerstiets moeten gaan doen om daarvoor in aanmerking te komen.

  Verder dat er ene hoop onwilfiguen uit m.n. West Afrika tussen zitten die ihet thuisland al aan het klaplopen w bij toereisten( uit NL, UK, Duitsland, Zweden) en die hier nog vettere buiten denken te halen zodat hun kostje gekocht is zonder ook maar 1 poot uit te steken..anders dan jammeren ,klagen en zielig doen.(doen ze ook in The Gambia op afroep..)Ze willen en leven als de toeristen
  Daar hebben we dus niks aan. Gewoon daadwerkelijk meteen uitzetten.
  Hun thuisland is ar maar een een niets aan de hand land..geen vreselijke dictatuur, maar bij tijden optredend tegen deze lastigvallende “bumpsters”die het toerisme een bijsmaak geven.

  Echte vluchtelingen wel degelijk opvangen.

  Nu gaat het over ene paar honderd uitgeprocedeerden..maar feitelijk zijn het er veel, erg veel meer die dagelijks de straten bevolken en die allemaal onderhoud willen, all inclusive met pretenties en arrogantie van nietsnutterij.

  Het gat prikken over het verschil in comfort en voorzieningen..we hebben anderhalf miljoen mensen vies onder de armoedegrens. daklozen plenty met zeer beperkte opvang tegen vergoeding…en dan wel figuren die hier niks te zoeken hebben van alle gemakken voorzien ..Dat steekt en is hypocriet perverse moraal.
  Daarover hoor je noch VVD, noch PvdA.

 2. Begrijp ik hier nu uit dat de PvdA-fractie straks rustig vóór strengere wetgeving gaat stemmen, ‘want er verandert toch niets’?
  Dat is nog eens een bijzondere taakopvatting.

 3. Tja, EU regeerd, straks kunnen we de grieken opvangen. Wellicht subsidie voor starten griekse restaurant ( met bed bad en brood voor de uitgeprocedeerden). Of toch lenen bij de banken?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.