Een Grexit kost Nederland ‘bijna 20 miljard’

Een Grexit, het vertrek van Griekenland uit de eurozone, is een scenario waar internationale politici en beleidsmakers binnen en buiten Europa steeds meer rekening mee houden. De lidstaten en de internationale financiële wereld zijn er inmiddels op voorbereid, laten politici als Angela Merkel en eurogroepvoorzitter en ‘onze’ minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al geruststellend weten. Maar ondanks de sussende taal, weet niemand precies wat de prijs is van een Grieks vertrek. Financieel journalist Maarten Schinkel doet in NRC Handelsblad van 23 april een poging de schade te becijferen. Hij komt uit op ‘bijna 20 miljard euro’.

Schinkel telt verschillende bedragen bij elkaar op. Zo heeft Nederland direct 3,2 miljard aan de Grieken geleend waar we in geval van een Grexit naar kunnen fluiten. Verder heeft Nederland een aandeel van 14,6 miljard in een grotere Europese lening via het Europese Fonds voor Financiële Stabiliteit (EFSF). Samen al 17,8 miljard.

Wanneer de Grieken niet terugbetalen zal er onderhandeld worden door de Club van Parijs (waaraan ook Nederland deelneemt). Experts schatten volgens Schinkel dat er dan zo’n 20 a 30 procent van het bedrag, na tien jaar touwtrekken, terugkomt. Zo bezien wordt de 17,8 miljard dus minder, zeg 12, 5 tot 14,2 miljard.

Maar er zijn nog meer kosten. Nederland heeft als aandeelhouder van het IMF ook nog een aandeel in een IMF-lening aan Griekenland. De schade daarvan zou ongeveer een half miljard bedragen.

Last but not least is er nog de Europese Centrale Bank. Volgens Schinkel komt die op een totaalverlies van maar liefst 102,5 a 105 miljard euro wanneer de eurogroep van de Grieken afscheid neemt. Aangezien de lidstaten dat bedrag moeten aanzuiveren, en Nederland een vast percentage van 4 procent voor zijn rekening neemt, komt dat op nog eens 4,1 a 4,2 miljard. In totaal komt de schade door een Grexit voor Nederland dus uit op 17,2 a 19 miljard euro. Volgens de financieel journalist zijn er waarschijnlijk ook nog andere kleinere verliesposten waardoor het totale verlies op ‘bijna 20 miljard’ komt.

Volgens Schinkel hoeft de Nederlandse belastingbetaler zich niet direct zorgen te maken, want ‘in directe zin merken we er weinig van: het wordt opgeteld bij de staatsschuld. Maar het zal vroeger of later wel moeten worden afbetaald’.

Die staatsschuld moest en zou omlaag van dit kabinet. Harde bezuinigingen en hervormingen werden als pijnlijk maar noodzakelijk verkocht. Als de Grexit doorgaat, is een groot deel van die harde bezuinigingen helemaal voor niets geweest. Zelfs de failliete Grieken hebben er dan niets aan gehad.

(Bron: NRC Handelsblad)

7 Reacties op Een Grexit kost Nederland ‘bijna 20 miljard’

 1. Nou en?Daar komt tenminste een einde aan;als we er in blijven betalen we levenslang en alle generaties na ons ook!En waarvoor:voor steeds meer ellende en helemaal geen zeggenschap,nergens over!

 2. het is duidelijk waar wij de verhoogde staatsschuld aan te danken hebben:
  De EU en de bizarre uitgaven van dit kabinet aan bureaucratie en imago management.

  Daranaast natuurlijk aan allerlei gecontroleerde en niet gecontroleerde subsides en duisetre uitgaven bij ministeries.

  tel uit je winst met eurofiel neoliberaal die er naar tioe werkt dat alle inkomsten naar Centraal Brussel kan worden overgeheveld en het hele probleem van staatsschuld ineens is opgelost.
  Die verdwijnt en wordt omgetoverd in EU schuld..en de bevolking van de lidstaten is de lul..
  De neoliberale coup die de nationale politiek zinloos maakt.
  Elke natie een jaarlijks budget en richtlijnen voor besteding..

  De dictatuur compleet.

  En voorlopig kiezen we in NL nog steeds voor deze richting door steeds weer op eurofiel neoliberale partijen te blijven stemmen.(VVD,D66,CDA,PvdA,CU, GL en SGP)

  We lijken net lemmingen..De afgrond in.

 3. De Nederlandse regering vond het (samen met andere eurozone regeringen) nodig om de risico’s die met name Duitse en Franse banken hadden genomen, door in Grieks staatsobligaties in te investeren, van deze banken over te nemen, via de het artikel genoemde fondsen.

  Dit was dus de zoveelste bailout voor de banken. En dit in tegenstelling tot wat steeds door de hulptroepen van de regeringen, de MSM, wordt beweerd. De Griekse bevolking heeft er zeer weinig van gezien. De Franse en Duitse banken des te meer.
  De Griek in de straat is tot de bedelstaf veroordeeld.

  De overname van financiële risico’s was tegen de wil van de Europese bevolkingen natuurlijk. Want, in GODSNAAM, waarom moeten belastingbetalers verliezen van banken voor hun rekening nemen? Doe wat de IJslandse regering heeft gedaan. PAK de bankiers OP die deze chaos voor andermans rekening veroorzaken, breng ze voor het GERECHT en doek de betreffende banken op een GEORDENDE manier op. Ze dienen geen enkel maatschappelijk doel, behalve het vullen van de eigen zakken ten koste van anderen.
  Dat dit maar niet gebeurt, in de westerse wereld kan maar één ding betekenen. De politici zijn gekocht, de bankers hebben ze in hun broekzak. De kiezers/belastingbetalers hebben het nakijken.

  Weet u het nog van meneer J.K. de Jager over dit onderwerp zei? En weet u ook nog wat de meneer G. Wilders erover zei?

 4. Helemaal eens met juan. Liberaal dingetje… die euro.. en mensen als yvonne maar betalen , en dan toch ook maar weer stemmen op een partij als de pvv, ook zo’n libertijnse partij. Tja , geert kan niet alles vertellen natuurlijk.

 5. Bas van Stapelberg // 30 april 2015 om 19:19 // Beantwoorden

  Het is allemaal een vuil spel wat er wordt gespeeld. Wat de meeste mensen vergeten is dat West Europa Griekenland al financieel ondersteunt van de periode na de Marshallhulp. Zelfs voor de oprichting van de EGKS en EEG gingen er miljoenen naartoe. Griekenland hebben zij totaal afhankelijk gemaakt van West Europa. Daarom is het nu zo jammer dat we er niks over lezen in de reguliere media. Ja en de Grieken kan je weinig kwalijk nemen, als er ruim 60 jaar geld richting je land vloeit waar je nooit iets voor hoefde te doen. Alleen moest de regeringen buitenlandse militairen toelaten op het eigen grondgebied. Dus het land is alleen strategisch van belang.

 6. Ik weet achteraf weer waarop ik toen tegen die Euro heb gestemd. Met mij heeft iedereen die ik ken, en dat zijn veel mensen, ook tegen gestemd. Ik ben door promotie beter gaan verdienen maar betaal mij blauw aan de regelingen die aangepast zijn. mooie economie hier. In Noorwegen wordt alles betaald van de olie boringen opbrengst. Gek eigenlijk dat daar zo’n 850 miljard van over gebleven is en de. zorg, openbaar vervoer, scholing enz. gratis is. Nee de regering van Nederland is de weg kwijt en wij worden hierdoor als uitgeknepen citroenen opgezadeld met een dooie mus. Alles wordt beter mensen, heb vertrouwen, ff op de tanden bijten, dan wordt alles beter. LEUGENAARS. En de PVV ziet dit als een debat maar heeft geen oplossing.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.