Bed-bad-broodakkoord lost het echte probleem niet op

Woensdagavond 22 april presenteerde het kabinet het bed-bad-broodakkoord. Welk probleem de coalitie precies oplost met het akkoord, is niet duidelijk. VVD en PvdA willen namelijk de uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen die zich vrijwillig aanmelden bij een opvangcentrum. Iets wat al gebeurt. De meewerkende uitgeprocedeerden krijgen een beperkte vorm van opvang. Ook al langer praktijk. Maar het probleem van de honderden illegalen die tijdelijke en minimale opvang weigeren en door het land rondzwerven, blijft.

Na een week onderhandelen lijkt het erop dat het kabinet op het laatst vooral een mediagenieke uitgang voor de crisis zocht. Van een echte oplossing voor de illegalen-problematiek is natuurlijk geen sprake. Het schuiven met opvangcentra van de vijfentwintig huidige gemeenten naar vijf centra verdeeld over de vijf grootste steden, is symboolpolitiek.

Ook het verbod voor gemeenten om de uitgeprocedeerden op te vangen is halfslachtig. De PvdA laat achter de schermen al weten dat gemeenten natuurlijk altijd een zorgplicht houden. Vanuit die plicht is opvang nog steeds mogelijk, mits de illegaal op korte termijn wel naar een van de vijf Rijkscentra wordt doorgestuurd.

Voor de illegalen die niet meewerken aan een vertrek, verandert er weinig. Ze staan namelijk ook straks nog in de kou. Een deel van hen zal zich melden bij een opvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Eindhoven. Daar krijgen ze dan in elk geval een beperkte en minimale opvang. Beperkt, want bij onwil stopt de opvang direct en staat de uitgeprocedeerde definitief op straat. Sowieso stopt de opvang na verloop van tijd.

Het Rijk zal de opvangcentra zelf gaan runnen. Rijksambtenaren krijgen bovendien de opdracht om de illegalen ertoe te bewegen, te vertrekken. Hoe ze dat denken te gaan doen met uitgeprocedeerden die écht niet weg kúnnen, is nog de vraag. De VVD zal hun bestaan wel eenvoudig ontkennen.

Het is duidelijk dat de VVD deze slag om de illegalenopvang heeft gewonnen. De bestaande opvang wordt immers verminderd, en het uitzettingsbeleid wat strenger. En ach, het kabinet kan weer even door. Even.

10 Reacties op Bed-bad-broodakkoord lost het echte probleem niet op

 1. Lost helemaal niks op:ze mogen binnen blijven komen en dat gaat weer heel veel jaren procedure-stapeling betekenen.Worden ze afgewezen alsnog en ze willen niet terug,worden ze op straat gezet en zitten wij er alsnog mee!Slappe Rutte probeert wel Wilders onderuit te vegen,terwijl die de enige juiste oplossing aandraagt,maar is verder te ruggegraatloos om zinnige maatregelen af te dwingen;je zou ze kapot schieten dat stelletje landverraders dat het Binnenhof bevolkt!Jammer dat dat niet in onze aard ligt,maar af en toe zou ik toch wel een knietje willen uitdelen,aldaar!

 2. Het lijkt me een juiste conclusies.
  De erg heeft een muisje gebaard. Van ene effectieve uitplaatsing is geen sprake. Er is in essentie geen enkel ding veranderd. Wat woorden maar aan depraktijken niet.

  Wat gebeurt er met al die vrije illegalen? Worden dat vrije radicalen?
  Hte zijn er nu al honderdduizenden in nL. En elke keer wordt deze massa groter.

  Een van de grote toeristenlanden (The Gambia) heeft nu een heel groot aantal klaplopers (By Yumpstyers) in NL rondlopen. NL heeft daar niks aan, slecht ogf niet opgeleid, erg weinig discipline ,wel ambitie voor all inclusive comfort..

  The Gambia is geen vreselijke dictatuur, zoals ze je willen laten geloven.Bumpsters zijn gewoon niet erg gewaardeerd in eigen land.Ze worden daar gezien als schandvlek voor de natie die voortdurend op de zak van toeristen lopen te profiteren, gratis eten en drinken en aan het eind van de vakantie een fooi toe waar een andere Gambiaan anderhalve maand 6 dagen per week voor moet werken.
  Ze ouwehoeren je doof met hun onzin…(leer me de gasten kennen)

  Het beste is ze gewoon op te pakken, te chippen en terug te zetten.Een maand later staan ze weer in Libië.Chip controleren en meteen weer terugkaatsen.

  Hun hoop is gevestigd op een blonde alleenstaande vrouw die werkt en hen adopteert, koestert en verzorgt.Dan is hun kostje gekocht.
  Dat zijn ook hun doelwitten in The Gambia zelf en daarvoor worden dan ook knappe stukjes theater bedacht en uitgevoerd..
  Armoede cultuur: dus is alles geoorloofd om aan geld te komen.
  Hetzelfde geldt voor Senegal en Mali..Mali is groot, kent enkele haarden maar dan blijft er nog genoeg ruimte over. Zet ze maar allemaal gewoon af in The Gambia en ze vinden hun weg wel weer in jammeren en zielig doen.Niemand ligt er daar wakker van of is er van onder de indruk. Ze zullen er worden uitgelachen.
  Het enige wat bij VVD/PvdA is aangekaart en geaccepteerd is dat illegalen weg moeten en niet opgevangen moeten worden.(het voorstel van Amsterdam is hier overgenomen. Bijkomen en wegwezen)
  Aan de daadwerkelijke uitvoering wordt niet toegekomen.

  Daar is het wachten op de EU en is nu veel te heet

  Dus een hoop lawaai en interessant doen maar verdraaid weinig wol(zoals gewoonlijk)

  En nu moet je nog de illegalen vangen en naar de steden transporteren..
  Dat zal wel weer tegen de zin van onze eigen wereldverbeteraars verlopen die zich liever laten belazeren door en voor perverse menslievendheid.
  neem ze maar in huis..je gaat je na een week kapot ergeren aan de arrogante nietsnutterigheid van die knapen..en dan ga je smeken om hen weg te halen en ben je volledig genezen van Gambiaanse “vluchtelingen”..(leegvreters en nietsnutten)

 3. Het mag duidelijk zijn dat de PvdA heeft moeten bukken. De opvang gaat gewoon dicht en in plaats daarvan komen op enkele plekken veredelde dependances van het uitzendcentrum.
  Iets zegt me dat dit niet gaat werken en iets zegt me dat dit niet helemaal in lijn is met Europees recht. Minimale levensvoorzieningen zijn immers niet voorwaardelijk.

  • Er zou geen enkele vorm van opvang meer moeten bestaan!Illegaal=uitgeprocedeerd,dus:uitzetten!Dezelfde dag nog!Eerst jaren procederen op onze kosten en tenslotte geen recht hebben om zich hier te vestigen en dan niet willen vertrekken?Opzouten met die parasieten!

   • Dat kun je wel zo stellen, maar noem mij eens een land in de wereld dat geen illegalen heeft. Blijkbaar is het niet zo simpel. Waar het om gaat is of je mensen dood wilt laten vriezen of desnoods van de honger om laat komen omdat je niet naar ze om wilt kijken. Omdat ze nu eenmaal illegaal zijn. Blijkbaar heb jij daar geen enkele moeite mee. Zullen we de lijken dan ook maar gewoon op straat laten liggen? Je moet toch niet hebben dat ze op onze kosten nog worden begraven ook.

    • Ik vind dit dom en simplistiche bulshit wat u uitkraamt!Meer dan 50 jaar hebben we zeer veel geld gegeven aan ontwikkelingshulp.Resultaat:nihil!Stoppen daarmee dus!We hebben hier zo ongeveer 5 miljoen buitenlanders;de enigen waar je bijna altijd gedonder van ondervindt zijn moslims!En dan vindt u dat wij,als klein landje,er nog maar een miljoen meer binnen moeten halen?Terwijl hier veel mensen in de armoe terecht zijn gekomen door het wanbeleid van de regering met hun nsb ideeën:weg met ons!Als u niks heeft te bieden nodigt u ook geen gasten uit,of wel soms?Armoe is hier ontstaan omdat wij al jaren geteisterd worden door een afbraakbeleid dat ons dwingt alle buitenlanders te huisvesten en levenslang te onderhouden,omdat ze te lui zijn in hun eigen land de handen uit de mouwen te steken.U verwacht van mij mededogen?Heb ik niet meer,is op!

     • G.de Vader // 23 april 2015 om 10:07 //

      Heel raar, maar ik heb mezelf niet horen zeggen dat wij nog een miljoen moslims binnen moeten halen. Toch de reden van onze armoede niet? Ik bedoel: voor 1960 kende Nederland geen armoede, dus er is een duidelijk verband.
      Ik zeg alleen: wil je als overheid mensen volledig aan hun lot overlaten met alle risico’s van dien, bijvoorbeeld dat mensen verhongeren of omkomen door kou. Blijkbaar vind jij dat een centenkwestie. Bij ons thuis is het meer een beschavingskwestie. Het kan zijn dat je dat gemist hebt.

 4. Wat dus ook duidelijk etaleert dat de VVD vrij spel heeft nu de PvdA alleen nog maar stoeltjes warm houdt uit angst voor verkiezingen.

 5. @ yvonne , en na de ïllegalen”komen dan zeker de kwetsbaren zieken en ouderen aan de beurt. Want die kosten de nl staat toch ook al jaren geld??
  En aan de de politiek. Tja , bezuinigen en bezuinigen en bezuiningen , behalve op je eigen EU elite met schandalige salarissen en vergader bonussen, voedingsbodem voor fascistiche bewegingen.
  Waar is de beschaving gebleven?

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. De vicieuze cirkel van illegale migratie | CURIALES

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.