Telegraaf ontkracht beeld lekkende Kamervoorzitter: ‘Het lek kwam uit GroenLinks zelf’

Niets is wat het lijkt. Dat blijkt nu weer uit het verhaal áchter de botsing van vorige week tussen Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg en GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. De dames kregen bonje over gelek naar de media. Het betrof onder meer ‘passages uit een vertrouwelijk gesprek’ tussen Van Miltenburg en Voortman die ineens letterlijk in De Telegraaf stonden. Inmiddels is de vrede weer getekend, maar de schijn dat Van Miltenburg lekte, is niet weggenomen. Ten onrechte, want De Telegraaf doet nu zelf een belangrijke onthulling: het lek kwam niet uit de VVD of het Presidium, maar uit GroenLinks zelf.

De hele affaire draait om twee lekken. Voortman zou vorig jaar als eerste hebben gelekt over de benoeming van de Nationale Ombudsman. VVD’er Van Miltenburg schakelde daarna de Rijksrecherche in. Maar die pleitte Voortman in december vrij. Tijdens de affaire hadden Van Miltenburg en Voortman een vertrouwelijk gesprek, waarvan letterlijke teksten in de krant kwamen. Dat was lek twee. Voortman, op haar beurt, verdacht hier Van Miltenburg van.

Politiek commentator Paul Jansen: ‘Het Kamerlid zei zich erover te verbazen dat ‘letterlijke passages’ van haar gesprek met de Kamervoorzitter in deze krant belandden. Sommige media gingen er klakkeloos vanuit dat uit VVD-hoek was gelekt. Deze krant zal geen naam onthullen, maar nu Voortman er zelf een nummertje van maakt, mag niet onvermeld blijven dat deze informatie niet van de VVD of uit het Presidium kwam, maar uit GroenLinks zelf’.

Was het Voortman zelf die lekte? Nee toch. Haar ‘baas’ fractieleider Bram van Ojik? De laatste was als leidinggevende waarschijnlijk ook goed op de hoogte. Of was het een anonieme secretaresse of fractiemedewerker die toegang had tot het gespreksverslag. We zullen er vermoedelijk nooit achterkomen?

Klein toevalligheidje is verder dat de aanklager die vorig jaar onderzoek deed naar Voortman, Hendrik-Jan Talsma, namens de ChristenUnie op de kieslijst staat voor de Eerste Kamer. Weliswaar op de onverkiesbare plaats zeven maar toch: kandidaatparlementariër onderzoekt parlementariër.

(Bron: De Telegraaf)

2 Reacties op Telegraaf ontkracht beeld lekkende Kamervoorzitter: ‘Het lek kwam uit GroenLinks zelf’

  1. als er zulke spelletjes gespeeld worden waar media zijn intermediaire rol spelen, dan moet je ook het medium..in dit geval De Telegraaf- ook in de gaten houden.
    Wellicht ziet deze krant voordelen in het ping pong van Van Miltenburg en Voortman en brengt nu een geetiketterde geest in om de VVD uit het licht te halen.

    Laten we de hele kwestie maar met een korrel zout nemen, want meer is het niet waard.Ook de Telegraaf niet.Kom dan met naam en toenaam da is de kwestie geregeld.

  2. Groen links is een partij waar je alleen hinder van hebt;van mij mogen ze ophouden te bestaan!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.