Oma’s Pop-up in Rotterdam: eenzame oudjes koken voor studenten

Het is eigenlijk een schoolopdracht, gestart door zes studenten commerciële economie in Rotterdam: het restaurant Oma’s Pop-up, waar 65-plussers koken voor studenten. Op het menu staat de Hollandse pot-met-een-twist. Oma An Hendriks (80) kookte afgelopen zaterdag voor dertig gasten, en ze glunderde erbij, want ‘alleen voor mezelf koken is lang niet zo leuk’.

Medeoprichter Didy de Kraay zegt in het AD: ‘We willen niet net als zoveel anderen een handel in goedkope telefoonopladers uit China starten. We willen iets betekenen voor een ander. De ouderen hebben hier een leuke dag en doen hopelijk ook nieuwe contacten op’.

Nu opent de nieuwe eetgelegenheid alleen nog op zaterdag maar wanneer het een succes wordt, volgen wellicht ruimere openingstijden en meer pop-ups.

Sinds de man van An 20 geleden oveleedt, zit ze om kwart voor zes in haar eentje met ‘een prakkie’ op schoot voor de televisie. ‘Na een paar happen zit ik vol, zonder dat ik er iets van heb geproefd’. Ze is een gezelschapsmens, vertelt ze aan het AD. ‘Alleen op woensdag komt mijn kleinzoon en dan vind ik het weer heerlijk om te koken’.

Oma Hennie (83) draaide zaterdag de gehaktballen. Ze kreeg aanwijzingen van een aanwezige kookjuf maar daar trok ze zich niets van aan. Ze draaide er dertig, van elk 100 gram. ‘Voor mijn man en dochters maakte ik ze vroeger wat groter.’

De dames-op-leeftijd eten zelf ook mee. Gezellig tussen hun gasten. ‘Eet je wel genoeg, knul? Moet ik nog een balletje voor je pakken?’

Participatie op zijn best. Hopelijk wordt het een groot succes!

(Bron: AD)

3 Reacties op Oma’s Pop-up in Rotterdam: eenzame oudjes koken voor studenten

 1. helemaal niet zo gek natuurlijk..Gewoon doorrommelen en het vindt zijn weg el.
  Goedkope hap, meer van dit soort gelegenheden en knipkaarten die je overal kunt gebruiken.
  Het idee is als bekend op scholen waarbij koken en serveren een praktijkonderdeel nodig heeft en je niet afhankelijk hoeft te zijn van bedrijven
  Doorgaans niet erg chique, bloemkool te gaar etc maar voor alleenstaanden ideaal als ze gen zin hebben om voor zichzelf te gaan koken.

  Probleem lijkt me bij ouderen de continuiteit en de samenhangende verplichting.
  Hoe vang je ziektes op, sterfgevallen of andere uitval/afwezigheid…

 2. @ jos, dan draai je de rollen om. Bij overlijden worden de studenten hierna uitvaartverzorger. One big happy family. Sociaal democratie en liberalisme nieuwe stijl. In die stijl is er geen ruimte voor continuiteit. continuitiet kost namelijk geld. Behalve dan continuitiet van afbraak. Er valt altijd wel iets of iemand af te breken. Te beginnen met de meest kwetsbaren en als die groep is afgebroken volgt er vanzelf een nieuwe grote groep kwetsbaren enzovoorts enzovoorts. Om op te bouwen en de bevolking een veilige samenleving te bieden , tja daar heb je andere wetten en mensen voor nodig. Menen die vanuit een diep inzicht in het menselijk handelen ( motivatie, talentmanagement), beperkingen en mogelijkheden, democratie, en de broodnodige wijsheid hiermee aan de slag gaan. Economie als symptoom van een samenleving.
  Nu kun je kijken naar een show, opgevoerd door het politieke centrum. Een centrum wat lijkt op een centrum met autistische trekken (ontbreken van sociaal communicatieve vaardigheden) met een angststoornis ( repressiebeleid). Lijkt ook op een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, niet te verwarren met borderline. De Emdr therapie ( voor de opgelopen trauma’s van paars) om links en rechts te verbinden lijkt meer schade dan goed te doen.

 3. Het vetrekpunt binnen de politiek is altijd bezuinigen. Want het overheidstekort mag niet oplopen. Maw men heeft niet en nooit geleerd hoe je een land en een bevolking moet opbouwen en investeren.
  Dat wordt allemaal overgelaten aan de “vrije”markt. Waarbij Banken op haast onzichtbare wijze deze markt reguleren en de overheden hierbij dirigeren ( die moeten nl lenen bij dezelfde banken).
  Alle energie en focus gaat naar economisch overleven, een continu staat van economische oorlogsvoering ipv humaan bejegening en wetgeving in dienst van de gehele bevolking.
  De gehele politiek zwalkt van links naar rechts met 1 partij die roeptoetert en Nu Vooruit. waarmee bedoelt wordt een overheveling van alle soevereiniteit naar een federaal Europa ( dus feitelijk afschaffing van het gehele politiek systeem van ons land) Tja links noch rechts , het beeld veranderd dan naar een vermijdende en afhankelijke persoonlijkheidstoornis.
  Tijd voor humane politiek. Geld in dienst voor een bevolking in plaats van een bevolking in dienst van geld. GEEN werkmeesters en slaven zoals in amsterdam. Tijd om de illusie van geldcreatie te benoemen en overheidsuitgaven en tekorten in een andere context te benoemen en niet meer te gebruiken als psychopathologisch angstbeeld.
  Tijd voor een Humane Democratie.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.