VVD-fractieleider Zijlstra wil breken met kabinet, PvdA-top niet

Is de val van het kabinet aanstaande? Kost een meningsverschil over de illegalenopvang Rutte 2 de kop? De VVD stelt zich in elk geval keihard op. Die partij had met coalitiepartner PvdA in het regeerakkoord een ‘restrictief asielbeleid’ afgesproken en afspraak is afspraak, vindt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Hij zou, beweren verschillende media, aankoersen op een clash, de val van Rutte 2. Maar partijleider en premier Mark Rutte heeft het laatste woord. Hij maakt dit weekend zijn afweging.

De PvdA ligt nog bont en blauw in de hoek na het pak slaag van de kiezer afgelopen maart. De sociaaldemocraten kunnen zich geen compromis op het gevoelige illegalen-dossier permitteren. Tegelijkertijd is het vooruitzicht op verkiezingen ook een nachtmerrie voor de partij. Samsom en zijn team lijken zich in een onmogelijke situatie te hebben gemanoeuvreerd.

Door de onverzoenlijke opstelling van de liberalen, en dan met name van Halbe Zijlstra, zakt bij de PvdA’ers nu de moed in de schoenen, schreef het AD zaterdag. Elke keer zodra de VVD’ers onderling overleg hebben gehad, schuiven ze het compromis weer van tafel, klaagt de PvdA-top. In het AD zei een anonieme onderhandelaar namens de PvdA (Samsom of Asscher dus) zaterdag over de VVD: ‘Ze zeggen er uit te willen komen. Maar hun daden komen niet overeen met hun woorden’.

Zijlstra ziet het gewoon niet meer zitten met de PvdA. De coalitie krijgt tot voorjaar 2017 echt niets meer voor elkaar. De magic is over, het ‘elkaar gunnen’ voorbij. Het grootste deel van de kabinetsagenda is bovendien door de Kamer geloodst, en wat er nog staat, de belastinghervorming, is met deze coalitie onhaalbaar.

De coalitie is wankel. Het komt zeventien zetels te kort in de Eerste Kamer en heeft een kwetsbare meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer. De PvdA is bovendien instabiel en dus onvoorspelbaar, net als partijleider Samsom. Die beloofde onlangs dat zijn partij zich sterker gaat profileren op links. Daar zit Zijlstra ook al niet op te wachten.

Dikke kans dat het kabinet komende week valt. Voor de PvdA zou dat een ramp betekenen. In de laatste peiling van Maurice de Hond staan de sociaaldemocraten op slechts 14 zetels, een verlies van 24 zetels. De partij gaat voortaan spelen in een andere league: die van de middenmoters. De SP neemt het wel over.

Zijlstra droomt intussen van het nieuwe kabinet. Stabiel, rechts (VVD, CDA en D66) en zonder het eeuwige PvdA-gezanik aan zijn hoofd. Wellicht heeft hij Rutte inmiddels ook overtuigd.

(Bron: AD)

5 Reacties op VVD-fractieleider Zijlstra wil breken met kabinet, PvdA-top niet

 1. Dat j kan dus leuk worden..

  Een maxi-eurofiel neoliberaal kabinet..
  Ben benieuwd hoe dat dan gaat met de doorvoering en invoering van alle “hervormingen”…
  Meer neoliberalisering, pro TTIP (!!!) (gaan we weer)

  Tenzij NL echt wakker wordt en gewoon naar een andere overheidsoplossing zoekt dan steeds meer of minder van hetzelfde

  Die creativiteit zal van de bevolking moeten komen want van de 3 sterpartijen valt geen moer anders te verwachten dan nu het geval is ,plus nog wat extra narigheid.

  ik zie hiernaast dat het CPB de terugkeer naar het ziekenfonds peperduur vindt..
  Het beroerde is dat het doorgaan met de huidige formule de zaken nog duurdere peper maakt …
  Regelrecht afstevend naar tweedeling en Amerikaanse stijl..

  Neoliberaal zal overal luchtballonnen creeren..

  Maar goed, van mij mag dit kabinet weg want aan show hebben we ook niks.

  En illegaal is in mijn ogen illegaal en als we dat niet wenselijk vinden moeten we illegaliteit niet marginaal legaal maken want daar komt herrie van.

  En teveel import leidt tot vervuiling in de markt met zeer opdringerige gevolgen..dat wordt dus ook herrie..
  Een beetje hygienisch optreden is wel gewenst om niet overlopen te worden via het huidige beleid.
  We steven af op import van de halve moslimwereld en daar redden we onze huid echt niet mee..integendeel..
  Kijk maar naar landen waar reeds sprake is van grote Islamisering.

 2. Maar ik zie Cda en D66 ook niet zitten,helemaal niet!Dan halen ze zogenaamde vluchtelingen met vliegtuigen hier heen:gaat sneller!

 3. Tja VVD CDA en D66. De superglijbanen voor en naar grootgeld.
  Dus belastingverlaging (centrale overheid) op Arbeid en meer Vrijheid voor gemeenten om meer belasting te gaan innen. Peraldo dus een lastenverzwaring. Meer prachtige vrijheden en ontzieningen voor de werkgevers. Inkomen krijg je pas als je schuld maakt. De bijstand als krediet die je mag terugbetalen. En uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar eigen land ( dat zijn dan helemaal geen mensen meer) geen bed bad en brood. Een overdracht van bevoegdheden geformaliseerd naar duitsland ipv brussel. ( een mini ttip)
  Een speciale taskforce ( staatspolizei) voor bijstandgerechtigden om gemeenten te ontzien. Enzovoorts Enzovoorts Repressie en agressief beleid om de burger volledig te onderdrukken.
  Daar banen creatie voor een dergelijk kabinet onmogelijk is. De crisis koste NL 1 miljoen fulltime bestaande banen. Het CPB en het CBS zullen alle rekenkundige trucs uit de kast moeten gaan halen om aan te tonen dat de werkgelegenheid groeit ( wat niet zo is natuurlijk want er is onvoldoende geld en ondersteunende wetgeving beschikbaar voor banen creatie. Gevolg, explosie aan uitkeringsgerechtigden en armoede ( met een angrige overheid die dan repressie beleid als antwoord formuleerd) en een immmer ( door het monetair stelsel) onvermijdbaar stijgende overheidschuld. Zie de good old USA met eenzelfde monetair stelsel.

 4. Dit kabinet zie ik ook liever gisteren dan vandaag opzouten. Maar met het genoemde alternatief gaat de politieke en economische uitverkoop van Nederland in een hogere versnelling. Wat een landverraders is dit zooitje toch.

 5. Bas van Stapelberg // 20 april 2015 om 19:27 // Beantwoorden

  Zowel PvdA als VVD hebben zich zo verschrikkelijk schuldig gemaakt aan afbraak van de samenleving dat ik werkelijk niet kan begrijpen dat er mensen zijn die durven te stemmen op deze partijen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.