Transparency International: ‘schimmige lobby’s hebben veel invloed op Europees beleid’

In Europa hebben schimmige lobby’s zoals die van de farmaceutische industrie, banken, verzekeraars, auto’s en tabak veel invloed op het EU-beleid. Dat zegt de corruptiewaakhond Transparency International na negentien EU-landen, de Europese Commissie, Raad van Europa en het Europarlement te hebben onderzocht op hun openheid over lobby-activiteiten. Nederland scoort net iets beter dan het Europese gemiddelde en dat is onvoldoende.

De waakhond adviseert de Europese lidstaten en instituties werk te maken van effectieve en afdwingbare lobbyregels. Zo zou er een verplicht lobbyistenregister moeten komen waarin de beroepsgroep precies uiteenzet met welke middelen welk doel wordt nagestreefd. Ook adviseert Transparency een zogenaamde ‘afkoelingsperiode’ zodat politici en ambtenaren na hun politieke loopbaan niet direct aan de slag mogen als lobbyist.

Ook in Nederland zijn oud-politici in lobbydienst, de zogenaamde draaideurlobbyisten, een bekend fenomeen. Transparency noemt voormalig CDA-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries met naam. Na zijn politieke carrière trad hij in dienst van een lobbykantoor om zich in te spannen voor de aanschaf van het JSF-gevechtsvliegtuig.

In Nederland zijn oud-Kamerleden aantrekkelijk voor lobbykantoren omdat ze hun toegangspas van de Tweede Kamer mogen houden. Ze hebben daarmee toegang tot bijvoorbeeld de plenaire zaal waar een speciaal vak bestaat voor lobbyisten, vlakbij de Kamerleden.

Volgens de waakhond hebben lobby’s veel invloed. In Duitsland hield de lobby van de auto-industrie strengere milieuregels tegen, terwijl in Frankrijk de bankenlobby regels voor een strikte scheiding tussen consumenten- en zakenbanken kon dwarsbomen. De tabakslobby behaalde successen tegen de waarschuwingen op sigarettenpakjes in het europarlement. En in Spanje en Portugal lijken veel te nauwe banden tussen de financiële wereld en de politiek te bestaan, schrijft Transparency International.

Er bestaan internationale standaarden voor goed lobbygedrag. De VS en Canada blijken bijvoorbeeld veel scherper op mistige lobby’s dan Europa.

Schimmige, heimelijke, mistige, zelfs duistere lobby’s werken nooit voor het algemeen belang. Er is niets tegen gezond lobbywerk, dat hoort bij een democratie. Maar dan wel in alle openheid.

Bronnen: de Volkskrant, transparency.org)

8 Reacties op Transparency International: ‘schimmige lobby’s hebben veel invloed op Europees beleid’

 1. bij concentraties van de macht vind je ook meteen de handels- en belangenrattenratten en vind je ook meteen corruptie.
  Misschien moet je zelfs op straffe van verwijdering uit de EC of EP e.d. -een tussenstation inbakken waar lobbyisten zich verplicht moeten melden met hun handel en wensen en nooit meer rechtstreeks met lieden uit de EU mogen onderhandelen en ritselen om ze er flink wat aan te laten verdienen.
  Nu is dat 120 miljard per jaar..
  Als je het vlug zegt dan is het nagenoeg niks…
  En koppel daaraan dan ook meteen binnen bepaalde tijd een persoonlijk ondertekende verklaring/toelichting van de EU babbelaar hoe de zaken zijn afgewerkt richting lobbyist.
  Uiteraard het stemgedrag van de EU figuur vastleggen in de bepaalde lobbykwestie
  Dan zijn er bewijzen voor de activiteiten en resultaten..worden deze besjoemeld dan vliegt de EU-figuur er op staande voet uit.

  Het geritsel van de EU figuren moet sterk aan banden van de controle .
  Die willen de neoliberalen graag richting anderen en niet voor zichzelf, maar het is echt beter dat juist bij machtscentra dit extra te doen.

  Als je zuiver bent dan heb je niets te verbergen en kun je er ook niet tegen zijn..
  Dat krijgen wij ook steeds te horen en zij dus nu ook.
  Zo de volkswaard is vertrouwt hij zijn politici..

 2. bert [maathuis] // 18 april 2015 om 13:58 // Beantwoorden

  Nog steeds eenzijdig gericht op de buitenwereld, de materie, de hebbedingetjes. Dus: jaloezie, angst.
  Waarom (Jack de Vries c.s.) gun je je medemens niet hetzelfde inkomen als je zelf hebt? Wanneer we zover zijn, dan is er geen een waakhond meer nodig, want lobbywerk? Mensonterend.
  We kunnen dus beter zorgen dat de huidige politici vervangen worden door wijze mensen, die besef hebben van de nieuwe wereld (deniesa).

 3. Niemand,maar dan ook helemaal niemand in Den Haag,noch in Brussel,werkt voor het algemeen belang!Zij allen werken puur voor eigenbelang!

 4. bert [maathuis] // 18 april 2015 om 22:59 // Beantwoorden

  Yvonne,

  nu was er wéér een akkefietje met de kamervoorzitster, dat zogenaamd bijgelegd is. Maar als je de uitspraak van Meindert Fennema hoort, dan begrijp je dat er voornamelijk sprake is van ego-profilatie en – inderdaad – sléchts eigenbelang.
  http://www.npo.nl/brandpunt/30-03-2014/KN_1656577 Zie twee minuten: de eerste 0.00-1.00 en de zesentwintigste 26.00-27.00

  Neen, we moeten andere “gasten” in die secundaire kamer. Hoogste tijd dat er vanuit het hart geregeerd gaat worden.
  Wellicht vormen SP en PvdD nog een uitzondering, wat dit laatste betreft. De rest zit sowieso onder het transpersoonlijke niveau.

  • Vergeet de Sp;die is alleen voor meer,meer,meer gelukszoekers binnen halen!Ik heb Roemer vanavond nog tekeer horen gaan over Rutte!

   • Vergeet Rutte, vergeet rechts, die zijn er alleen om de bestaande gelukshebbers ( grootgeld) te dienen. Liberalime komt voort uit het libertijnse, van oorsprong dus van de superrijken 0,1 % van de bevolking. De asielzoekers kan ik nauwelijks gelukszoekers noemen, wel rust en vrede en normaal bestaan zoekers.
    Libertijns = afschaffing overheid, sociale zekerheid, menselijke maat.
    Socialisme = ( in termen van heilstaat) het tegenovergestelde met ook alle problemen van dien.

    Het neoliberalisme wat nu met name vanuit duitsland wordt ingezet om de economische belangen van duitsland te dienen ( kijk naar de export en de zwarte nul van merkel) en daarbij handig gebruik wordt gemaakt van de olicharchen structuur icm schuldenpositie van landen in de EU.
    Al eens gezien hoe het experiment met de bijstand uitkeringsgerechtigden verloopt? Met werkmeesters, sociale politie etc etc. Mensonterend. Gedreven door rendement ( geld ) en totale controle op mensen. Welk kabinet gaat nu echt werk maken van WERK.
    Dus op zoek naar inkomsten daar waar je het kan halen ( niet bij een bijstandsgerechtigde dus)

    • bert [maathuis] // 20 april 2015 om 12:49 // Beantwoorden

     Eenvoudig een kortere werkweek van vier, beter nog van drie dagen, Yep!
     Want pas dán is er minder sprake van slavenbestaan, van onderdrukking en uitbuiting, en méér sprake van menswaardigheid.
     Volgens oprechte onderzoekers kunnen we volstaan met twee dagen werken per week, voor je inkomsten.
     Werken we méér dan dien twee dagen per week, dan wordt die leef-tijd dus van de mens afgepakt; ja, élke week opnieuw!
     http://www.nieuwsuur.nl/video/489478-hoeveel-is-genoeg.html

     Góed, je duidelijke “uitspraak”: “Al eens gezien hoe het experiment met de bijstand uitkeringsgerechtigden verloopt? Met werkmeesters, sociale politie etc etc. Mensonterend. Gedreven door rendement ( geld ) en totale controle op mensen. Welk kabinet gaat nu echt werk maken van WERK.”
     Daarvoor hebben we kabinetsleden van “de nieuwe tijd” nodig! De meeste zittende leden passen in het geheel niet hierin.

 5. Met verbazing lees ik hier dat voormalige kamerleden hun pas mogen houden? Dat is een volkomen gat in een veiligheidssysteem van de allergrootste orde. Daarnaast, wanneer je klaar bent bij je werkgever en je veranderd van baan, dan is het echt niet zo dat je voormalige werkgever jou de sleutel geeft tot….

  Ook hier ziet men incompetentie van de allerhoogste orde. Tijd dat dit aan de kaak word gesteld.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.