Kabinet lijkt overvallen door crisissfeer rond illegalenkwestie

Beide coalitiepartijen hebben er geen belang bij dat de crisis rond de illegalenopvang te lang voortduurt, zoals nu gebeurt. Het vergroot alleen maar de aandacht voor een gevoelig onderwerp dat VVD en PvdA diep scheidt. Aanvankelijk hadden premier Mark Rutte en de andere betrokkenen dan ook verwacht er snel uit te komen. Niemand voorzag dat een oplossing dagen en nachten -bij vlagen zeer emotioneel- overleg zou vergen. Een uitleg aan de pers van staatssecretaris Klaas Dijkhoff stond bijvoorbeeld al voor woensdagmiddag gepland. Het bleek een misrekening.

NRC handelsblad schrijft donderdag dat er inmiddels wel een oplossing zou zijn: ‘er komt opvang, maar die is in tijd beperkt totdat de hoogste rechter in Nederland uitspraak heeft gedaan over de vraag of het kabinet daartoe eigenlijk wel verplicht is. Dan kan de VVD zeggen: we wilden het niet, maar zijn gedwongen door de rechter’.

Het koortsachtige overleg tussen de partijtoppen op het Torentje liep tot nu toe kennelijk erg moeizaam. Met name het gemoed van PvdA-leider Samsom zou hoog zijn opgelopen, waarna de premier de boel weer moest kalmeerde, wist De Telegraaf. PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher was zichtbaar vermoeid en liep met hangende schouders rond.

Beide partijen hebben er na de Statenverkiezingen voor gekozen zich sterker te profileren. De PvdA-leider beloofde dat zelfs aan zijn achterban. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra profileerde zich de laatste weken een slag in de rondte, onder meer met een pleidooi voor minder vluchtelingenopvang in Nederland. Beide partijen denken fundamenteel anders over dit dossier en kunnen niet geloofwaardig toegeven aan de ander. Er wordt dus gezocht naar een vluchtroute.

Men schoof het hete hangijzer al eerder voor zich uit door te willen wachten op een uitspraak van de 47 Europese ministers van Buitenlandse Zaken van de Raad van Europa. Die uitspraak kwam eergisteren maar was zo complex dat zowel PvdA als VVD er een bevestiging van hun gelijk in zagen. Nu neemt het kabinet wederom geen besluit zonder hulp van een derde, ditmaal de hoogste rechter.

De val van het kabinet wordt waarschijnlijk wéér voorkomen met een Houdini-act. Een ware circus-prestatie.

(Bronnen: De Telegraaf, NRC Handelsblad)

6 Reacties op Kabinet lijkt overvallen door crisissfeer rond illegalenkwestie

 1. ook in de inleidende tekst wordt er weer enige verwarring gesticht.

  De kwestie van termen.
  Vluchtelingen en -tja, hoe nomen we die?- “gelukzoekers”lopen door elkaar.
  Al die bootjes die aana komen varen zijn lang niet allemaal bemenst met vluchtelingen..sterker: de meeste zijn gelukszoekers die later dan ook verdwijnen, ongeregistreerd blijven en “zoek”zijn.
  Illegaal bij voorbaat.Eenmaal binnen de EU verspreiden ze zich wel.
  De tweede versie illaglen ontstaan door de afwijzing in de asielprocedure.
  Voor hen is geen perspectief en waarom dan wel alle basiszorg verstrekken dat voorheen al een argument is om nooit meer terug te gaan.
  Als de wereld geen grnezen kende, dan zou i dit wellicht gewoon kunnen zijn, maar dat is niet zo..dus kennen we illegalen..mensen die niet gewenst zijn of gewoon hier niet thuis horen.Klaar.
  Je kunt altijd alles anders willen op filosofische gronden maar de feiten liggen gewoon anders.
  Hebben asielprocedures, we hebben een IND, we hebben asielzoekerscentra voor tijdelijke opvang en we barsten van allerlei regelingen voor verschillende leeftijden, omstandigheden etc van/voor asielzoekers.Zelfs de wietboer staat op de hoek buiten bij uitbetalingen van het zakgeld.
  Als het niet uitmaakt of je nu wel of geen asielprocedure hebt doorlopen om in nL te kunnen verp blijven omdat NL verlicht wordt alle zaken van badmbrood,bed en huisvesting te verzorgen voor iedereen, dan kunnen we in ieder gevalgeld besparen op alle procedures en instanties en voorsieningen.

  Aks het wel uitmakat dan moet er ook een essentieel verschil uitmaken of hie nu welof niet door ene procedure bentbgekomen..en dat gelukzoeken een risicovolle bezif geheid is waarbij je ook kunt verkeizen..pech dus.
  En dan moeten we niet bijven opvangen, verzorgen en zoete koek toegeven,,want dat is jezelf en anderen belazeren tegen een hele grote onkostenpost.Laat ze maar in hun sop gaar koken, of zo
  Ze kunnen terug, maar als ze dat niet willen dan vervalt elke medewerking.

  lijkt me logisch, Dat feministisch Zweden anders denkt dat moeten ze daar weten.. ze krijgen echt hun bekomst nog wel van hun bizarre aanpak.
  Deze groep verrijkt NL absoluut niet! Zulen ze ook nooitdoen.

  De meeste van ons hebben geen rationele kijk op het gedrag van gelukzokers it Afrikaanse culturen..
  Dat vokj klaploppt dar even hard als hier, maar uit ervaringen met tioeristen en hiersay vn landgenoten is Europa wel het Mekka voor gelukzokers..alles gratis: eten,bed, bad, onderdak…en misschien zelfs zakgeld..wiet..Het walhalla van de exotische oorden zoals Amsterdam, Den Haag,Utrecht..
  Je wkijgt ze nooit meer weg..

  Wat gebeurt in de toeksot wanneer er 1,5 miljoen “vluchteingen”de EU binnenkomen jaarlijks..?
  Dat gata enorme problemen opleveren..

  Politiek gaat er een radicale omslag komen..

  Heel goe daangven in de film “Mahdi”..tot zinken brengen van bootjes in de Midd. Zee.Grensbewaking met prikkeldraad en mijnen, meteen schieten en niet afwachten

  Heel helder beeld over de overbekasting van Europa en de maatregelen die dan worden getroffen.
  illegalen wacht meteen een arrestatie en veroordeling..
  Hele verhelderende film.. al jaren oud en steeds actueler.

  ik denk dat de meeste NLérs helemaal gene goed beeld hebben wat leven in ene armoedecultuur inhoudt.
  We zien alleen maar heves not dar en Haves hier..

  Maar het werkt weliets anders.
  Alle sins goorlofloofd om te overleven zkr richting toeristen die binnen komen.
  De boel belazeren is standaardcadeau..leuke zgn “wijze”spelletjes moeten renderen en mensen trappen er steeds weer in ..
  Zelf vind ik het niet eg om afgezet te worden, alleen wil ik wel de uitspraak over hoeveel ik afgezet wordt..
  Maar ook ik trp er soms zelf ook weer in..

  De neoliberale karakters van de armoede..:)Ware meesters in theater en rampspoed, ouwehoeren de oren van je kop, klaplopen bij het leven..vol creatief theater en alles er ok gericht mensen te emotioneren,g begrip te tonen,aan het huilen te krijgen..als je ze maar zielig vindt..
  en daarna komt steevast de collectebus…
  Wie gokt kan misgokken..pech…

 2. PvdA heeft tot nu toe al zo vaak zijn zin door gedwongen door het ene na het andere pardon;was het niet een generaal pardon,werd het wel een kinder pardon!Waardoor die ook weer hun familie konden laten overkomen!Van mij mag Samsom in de shit zakken:geen pardon meer!En uitgeprocedeerd zijn betekend dat je al jaren procedures hebt gestapeld,heel veel geld hebt gekost en ook nog eens ten onrechte!Dus nu:opsodemieteren,desnoods met begeleiding van de ME!

 3. Fascistoide waanbeelden. De mens als kostenpost. Rationeel het budget van opvang en regelingen , de kosten ervan , terugkoppen naar de NL inwoners. Inwoners die inmiddels een wet armoedestand , perspectief hebben op een wet werkeloosheid en onzekerheid, werkmeesters en slaven kent. Allen onder de noemer van een neo liberalistische winstmachine . Netwerk van politici en baantjesjagers, grootgraaiers.
  Allen onde de noemer van de Muntunie den heilig verklaarde Euro.
  Dat krijg je dus als je zo graag van Europa een land wil maken. Ja ,, je kan dan meepraten met de “super” machten en landen op de wereld. De lusten. Maar bij lusten horen ook “lasten”. En alles wordt transparant. Geld of mens. ( zal wel geld en machine zijn voor de libertijnen)

 4. Neo liberalisme kent geen enkel sociaal of humaan uitgangspunt.
  Dat kent alleen winstoptimalisatie, rationalisatie wat dus al snel het gevaar opleverd om richting nationalisatie te gaan.
  In de reacties die ik lees in dit forum, waar ik nogal van schrik,
  met termen als opsodemieteren enzo, wordt nog net gesproken over deportatie. WAKKER WORDEN!!!!

  • U lijkt me nog niet wakker geworden!Hoe lang wilt u nog goed praten dat hier alles naar gelukszoekers gaat en de eigen bevolking mag verrekken?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.