Bijstandsgerechtigden werden slaven in Amsterdams re-integratietraject

Om werkervaring op te doen moesten 189 bijstandgerechtigden in 2011 in Amsterdam aan de slag in het Amsterdamse Bos. Er waren al vrij snel geruchten over wangedrag van begeleidende ambtenaren. Afgelopen maart stopte de geschrokken SP-wethouder Vliegenthart met het project nadat de misdragingen in onderzoeken waren aangetoond. Twee werkmeesters, dit is echt de officiële titel, zijn geschorst voor intimidatie en machtsmisbruik, een derde kreeg een waarschuwing, terwijl van twee anderen wordt vermoed dat ze meededen. Hun teamleider, die toezicht had moeten houden, is overgeplaatst.

En oud-deelnemer: ‘Het leek wel een soort straf. Ga maar na: je hebt een geel pakkie aan, je krijgt slecht eten, op een afgesloten terrein met werkmeesters in een keet dichtbij het hek. Je mag het terrein niet af, ook niet in de pauze ofzo’.

‘Twee werkmeesters gingen voor me staan. ‘Hey man’, zei de één in plat Amsterdams. En dan tegen zijn collega: ‘Hou jij hem vast dan geef ik hem een pofferd op zijn porem’. En lachen natuurlijk. Er zijn er genoeg die daarvan dichtklappen’, beschrijft een bijstandgerechtigde zijn eerste kennismaking. ‘Het was alsof ik in een slechte Hollywoodfilm was beland, zo’n gevangenisfilm.’

Een andere getuigenis: ‘Een van de werkmeesters kwam naast me zitten en legde zijn hand op mijn knie. ‘als jij een beetje meewerkt, heb je hier wel een goede tijd’, zei hij. ‘Als je lastig doet, gaan we je korten”.

Volgens een deelnemer was de sfeer goed verziekt: ‘Een Surinaamse jongen werd als grap aangesproken met lelijke aap, nou ik vind dat geen humor’.

De beschuldigde werkmeesters zouden ook fraude hebben gepleegd zoals privégebruik van voertuigen, gereedschap en benzine. Verder zouden de bijstandsgerechtigden klusjes hebben moeten doen voor privédoeleinden.

Sommige dingen veranderen nooit: geef iemand met een IQ-schoenmaat, minderwaardigheidscomplex of frustratie de leiding over kwetsbare mensen en het gaat geheid mis. En dan te bedenken dat de slachtoffers van deze overheids-ploerten voor hun vernederingen niet meer dan negenhonderd euro per maand ontvingen. Misselijkmakend.

(Bron: Het Parool)

5 Reacties op Bijstandsgerechtigden werden slaven in Amsterdams re-integratietraject

 1. Deze mensen kunnen beter een overal aantrekken en een bal om hun benen gooien. Als protest!! Want geen een werkgever wil toch geen slaven in dienst hebben. Behalve deze dan!!

 2. Dit doet me denken aan het experiment van studenten waarvan de ene groep de rol van gevangenen spelen en de andere de rol van cipier..
  Experimenten met macht als element, macht en onderdanigheid…

  Die gingen helemaal fout aflopen

  Ik zie soortgelijk gedrag ook bij -tja, wat zijn het- burgerwachten met bekeuringsbevoegdheid..
  De grootste zeikerds met een vertoon van almacht..enge mensjes met complexen..

  Machtsverhoudingen, aard van gegeven opdrachten,verhoudingen leiding-lagere gremia..heel subtiel. kun je enorme sociale bizarre gevolgen te zien krijgen..die in de context van de situatie als heel gewoon en normaal betiteld worden, als plicht of taak,of legitimatie.
  Befehl ist befehl is er zo eentje..
  Geef ze een uniform, een witte jas of formele rol en hun gedrag en reacties van anderen gaan veranderen, etcetc.
  Tot zelfs de bereidheid tot het geven van dodelijke schokken in opdracht

  Minderwaardigheidsgevoelens,afgunst of overwaardige denkbeelden komen dan in bewerkte versies tot uiting.

  Geldt niet alleen bij mensen in de beschreven situatie maar is een wetmatigheid op elk front..
  Het domineren van zwakkeren, pesten, schelden, denigreren, negeren,doodzwijgen,ik kwaad daglicht zetten, vertoon van eigen vroegere ontwikkeling,afreageren/verplaatste agressie..aangeleerde percepties en fascistische attitude… en een context waarin dit mogelijk is en de andere partij afhankelijk..zwelgen van prestige en macht..ook al is het flauwekul..en niet gehonoreerd in salaris.
  De drang tot zelfverheffing ten koste van anderen zit er erg diep in..raar zelfbeeld…

 3. Amsterdam moet de mensen een zeer royale schadevergoeding gaan betalen en deze op de leidinggevenden zoals de werkmeesters persoonlijk gaan verhalen middels een korting op hun salaris tot dat alles af en terugbetaald is aan de gemeente.
  Salaris van de werkmeesters moet gekort worden tot absoluut bestaansminimum.
  Schadevergoeding moet minstens € 12.000,– per persoon zijn.

 4. Bed Bad en Brood Discussie. Aanzuigende werking?!! Werkmeesters. Er waart een Fascistoïde wind door NL. Libertijns denken en handelen.
  VVD rendementsdenken, doorgeschoten ondoordachte “bezuinigingen”, Een land besturen als een CEO/Accountant . Immoreel buiten iedere menselijke maat. De overheid als De Instantie die Juist en Accuraat de Perfecte Prikkels creert voor het Optimale Gedrag.De maakbare samenleving met aan de top een neo liberale winstmachine ( Winst en afname overheidschuld in het netwerk van politici en baantjesjagers bij de multinationale en de financiele sector)
  Gevolg o.a. Werkmeesters, bed bad en brood alleen voor mensen die in aanmerking komen voor de armoedestandwet met als perspectief de wet werkeloosheid en onzekerheid, 1 miljoen vernietigde full time banen,

  Er is dus ruim voldoend WERK voor de sociaal democratie.. ik zou zeggen voor de Mensheid. Humaniteit versus kapitalisering op een Muntunie

 5. bert [maathuis] // 17 april 2015 om 10:19 // Beantwoorden

  @Sarah, veertig uur werken per week, IS al een slavenbestaan. (Misschien niet, indien je van je hobby je werk hebt kunnen maken. Maar zou dat voor 3% van de werkenden gelden?)

  Het is onder economen al lang bekend dat twee dagen werken per week er voor zorgt dat in alles wat in de maatschappij nodig is, voorzien kan worden!
  http://nieuwsuur.nl/video/489478-hoeveel-is-genoeg.html
  Ik meen dat wij vér van onze natuurlijke manier van ZIJN zijn afgedwaald. “what life should REALLY be about”: http://starshipearththebigpicture.com/2014/02/16/we-dont-need-to-work/
  Ook Graeber heeft een heldere visie op deze zaken
  http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/februari/David-Graeber.html
  “‘So many academics lead such frightened lives,’ zei hij in een artikel in The New York Times, ‘The whole system sometimes seems designed to encourage paranoia and timidity. I wasn’t willing to live like that.’

  Veertig uur werken per week, terwijl 15 à 20 uur genoeg zou zijn, betekent dat er 20 à 25 uur van je leven je wordt afgepakt. Niet éénmalig, elke week opnieuw!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.