Kamervoorzitter Van Miltenburg wéér middelpunt van rel

Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg is alwéér het middelpunt van een rel. De zoveelste. Nu eist GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman eerherstel nadat ze in het voorjaar van 2014 snoeihard werd aangepakt door VVD’er Van Miltenburg naar aanleiding van vermeend lekken over de benoeming van de Nationale Ombudsman. Vermeend, want Voortman is onschuldig, liet het Openbaar Ministerie in december weten. Van Miltenburg komt nu zelf steeds verder in het nauw. De Kamer begint genoeg te krijgen van deze voortdurend blunderende voorzitter.

Het wordt steeds aannemelijker dat Van Miltenburg zelf heeft gelekt. Dinsdagavond werd bijvoorbeeld duidelijk dat zij destijds alleen, en dus buiten het dagelijkse bestuur van de Kamer om handelde. En letterlijke passages uit een vertrouwelijk gesprek tussen Voortman en Van Miltenburg belandden bij de Telegraaf.

Voortman lijkt terecht uit op eerherstel: ‘Ik ben een half jaar lang verdachte geweest van een ambstmisdrijf’, schreef ze aan het Kamerbestuur. ‘Mijn integriteit is in twijfel getrokken. Het lijkt erop dat mensen mij doelbewust schade hebben willen berokkenen.’

Van Miltenburg ligt nu dus onder vuur van de Kamer. En niet voor het eerst. Sinds haar aantreden als Kamervoorzitter in september 2012 was er al vaak gedoe. Berucht is haar aanvaring met CDA-fractieleider Buma in 2013. Zij zou volgens de CDA’er het Kamerdebat teveel sturen. Van Miltenburg voelde zich door hem ‘onheus bejegend’ en liep vervolgens huilend de Kamer uit. Eind 2013 klaagden anonieme Kamerleden steen en been over de voorzitter in de Volkskrant. Het woord ‘ongeschikt’ viel daar bij.

Intussen lijkt het Kamerbestuur (Presidium), bestaande uit de voorzitter en Kamerleden, onder Van Miltenburg verworden tot een arena. In februari verliet SP’er Ronald van Raak met slaande deuren de ‘kleuterklas‘. Er zou volgens hem te vaak gelekt worden. Inmiddels is hij weer teruggekeerd, maar de onderlinge verhoudingen zijn nog slecht.

PVV-leider Geert Wilders is het gedoe rond het Presidium in elk geval goed zat. ‘Dat Presidium is één grote janboel, één grote ruziezoekende bende. Het zou goed zijn als ze daar eens orde op zaken stellen’. Over Van Miltenburg zei hij tegen de Volkskrant: ‘Ze moet maar eens goed haar best gaan doen’. Of dát nog helpt, is zeer de vraag. Het heeft er alle schijn van dat de dagen van Van Miltenburg geteld zijn.

(Bronnen: Trouw, Volkskrant, nos.nl)

3 Reacties op Kamervoorzitter Van Miltenburg wéér middelpunt van rel

 1. voor een buitenstaander is het moeilijk om verder te komen dan welles/nietes.
  Het ligt voor de hand dat in geval van 2 personen ( A en B)er een par mogelijkheden zijn rond lekken
  A + B lekken alle twee
  A lekt, B niet
  B lekt, A niet

  Als Voortman niet lekt, dan lekt Van Miltenburg
  Of ze hebben alle twee gelekt
  of Voortman heeft gelekt en Van Miltenburg niet.

  De voorbeelden die ik heb gezien van Van Miltenburg zijn van bepaalde persoonlijkheidskenmerkende inhoud.
  Manipulerend,zichzelf een te hoge status toedenken/ wat vreemd zelfbeeld, hysterisch..
  Van Miltenburg zou echt niet mijn favoriet zijn.

  Dan was de vorige voorzitter een stuk wijzer en intelligenter.

 2. Een prachtige en o zo krachtige Cheerleader.

 3. Ik krijg altijd weer het idee dat zij op missie van Halbe is. Kan verbeet terug komen?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.