Asschers anti-flexbeleid flopt: vast contract verdwijnt als norm

De strijd tegen de flexcontracten lijkt PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te verliezen. Hij maakte een speerpunt van zijn anti-flexbeleid, maar de grillige werkelijkheid haalt hem in. Met de Flexwet, die deels al 1 januari inging, verwachtte hij flexwerkers meer zekerheid te bieden. Niet dus. Bedrijven en organisaties bieden nauwelijks nog vaste contracten aan. Dinsdag kwam uitkeringsinstantie UWV met cijfers die uitwezen dat het aantal flexcontracten de laatste jaren als een razende toeneemt.

Asscher lijkt inmiddels zijn schouders te laten hangen. Zo strijdbaar als hij nog klonk tegenover de ING-bank die alle flexwerkers zou willen ontslaan voor 1 juli, zo lauw leek hij over alweer een nieuwe flexibiliseringsronde, ditmaal in Arnhem. Daar wil de gemeenteraad namelijk alle 60 docenten van het Kunstbedrijf ontslaan, en daarna als zzp’er weer in dienst nemen. PvdA-Kamerlid John Kerstens stelde er Kamervragen over maar de minister antwoordde gelaten dat het weliswaar ‘onwenselijk is’ maar dat hij verder weinig aan kan doen.

Dan de UWV-cijfers: die zijn vast een aanslag op het goede humeur van menig flexbestrijder. Want hoewel de meeste flexwerkers het liefst een vaste baan willen, concludeert het UWV dat de toegang tot meer zekerheid voor hen zowat is afgesloten. Vóór de crisis kreeg één op de vijf flexwerkers na een jaar een vast contract, in 2013 was dat één op de zeven. Voor zekerheidszoekende uitzendkrachten is het nog beroerder: van hen krijgt slechts één op de twintig na een jaar een vast contract.

Asschers strijd ten spijt, het aantal werkenden met een los contract groeit dus als kool. In 2003 was 23 procent van de Nederlandse werknemers flexwerker, in 2014 34 procent. In absolute getallen waren er in 2003 1,2 miljoen werknemers met een los contract, in 2014 1,8 miljoen. Daar komen de ZZP’ers nog bij (2003: 634 duizend, 2014: 988 duizend). Circa 5 miljoen Nederlanders hadden in 2014 overigens wel een vaste baan.

Asschers Wet Werk en Zekerheid zou meer zekerheid bieden, maar nu dreigt het tegendeel. ‘Groot talent’ Lodewijk Asscher dacht flexibilisering wel te kunnen tegenhouden met meer wetgeving en regels. De praktijk is, en dat moet een goed politicus toch weten, áltijd grilliger.

(Bron: de Volkskrant)

4 Reacties op Asschers anti-flexbeleid flopt: vast contract verdwijnt als norm

  1. was dat hele flexgedoe destijds niet zo’n paradepaardje van D66…?
    Of vergis ik me..?

  2. De volgende tegenvaller wordt natuurlijk dramatisch teruglopende woningverkopen. Want heeft deze prutser er ook bij stilgestaan dat je zonder vast contract of als zzp’er geen lening en zeker geen hypotheek krijgt?

  3. In een van de andere artikelen hier refereerde ik er ook al aan. Hoe kun je verwachten dat als je de flextermijn van 3 naar 2 jaar terugbrengt of het ontslaan van mensen gemakkelijker maakt dit (structurele) banen gaat opleveren? Het tegendeel zal en is aan het gebeuren. De mensen worden eruit gedonderd. Bij de flexwerkers zien we dit nu gebeuren. (Hoi ING bank). De economische ‘koek’ wordt niet groter door deze maatregel (Hoi d66, vvd, pvda en farizeeër vrienden). De financiële onzekerheid bij de mensen, en daarmee het uitgavepatroon, wel. Iedere nono kan dit bedenken, maar niet onze politici.

  4. Dat heb je met een minister die nog nooit een echte baan heeft gehad. Dan blijft het toch een beetje een stage-jobbie.
    Benieuwd welke consequenties hij trekt uit dit keiharde falen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.