Joris Luyendijk: ‘Amorele bankiersmentaliteit vindt breed ingang in hele samenleving’

‘De afgelopen jaren kreeg ik regelmatig mails van lezers die werkten bij multinationals als Procter & Gamble, Shell of General Motors. Wat jouw bankiers vertellen over hun organisatie komt mij heel bekend voor, schreven ze’, aldus auteur Joris Luyendijk afgelopen weekend in NRC Handelsblad. Hij schreef de bestseller Dit kan niet waar zijn (na twee maanden al 140.000 verkochte exemplaren) over de amorele bankencultuur in de Londense City. Volgens de journalist is de amorele houding van bankiers helemaal niet zo uitzonderlijk. ‘Integendeel, de amorele mentaliteit waar iedereen nu zo boos over is, heeft zeer breed ingang gevonden in de samenleving’.

Bankiers zijn volgens Luyendijk ‘de zichtbaarste manifestatie van een veel bredere maatschappelijke trend’. Hij vertelt in de NRC dat hij tijdens zijn lezingen de laatste twee maanden uit de zaal regelmatig de reactie kreeg die luidde ‘die beschrijving van de banken in de City doet mij enorm denken aan…mijn zorginstelling, universiteit, scholengemeenschap of beveiligingsbranche waar ik werk’.

‘Extreem gegroeide organisaties waarin het management stuurt op kwantitatieve en dus amorele ‘targets”. Ook de publieke omroep kent volgens Luyendijk ‘een sterke parallel met de banken’. Omroepdirecteuren en presentatoren die zichzelf enorme salarissen toekennen. ‘Intussen worden programma’s niet primair beoordeeld op inhoudelijke kwaliteitscriteria maar op kijkcijfers. Amoreel.’

Luyendijk heeft ook geen hoge pet op van de huidige politci. In de Volkskrant zei hij vorige week:.’Wat we nodig hebben, zijn betere politici. En vooral: betere wetten. Mensen zijn vergeten dat politiek daar over gaat.’ Bovendien gaf hij een helder stemadvies: ‘Je kunt niet boos zijn op de banken én op de VVD stemmen. Dat is logisch onmogelijk’.

In NRC Handelsblad zet de succesauteur vraagtekens bij ‘de enorme lobbymachine van de financiële wereld’. Verder belemmert volgens Luyendijk ‘de prachtige tweede carrière voor politici’ ernstig een ‘fundamentele discussie over wat banken zijn en horen te zijn’. Politici wacht na hun politieke loopbaan wellicht mooie baan maar dan ‘moeten ze alleen wel binnen de lijntjes blijven’. Ook politieke zwaargewichten als Tony Blair bij JP Morgan, Gerrit Zalm bij ABN Amro en Neelie Kroes bij Bank of America Merrill Lynch belemmeren volgens Luyendijk een discussie.

Of de politieke zwaargewichten de discussie blokkeren, zoals Luyendijk beweert, is de vraag. Gerrit Zalm kon de salarisrel immers niet voorkomen, ondanks zijn enorme politieke netwerk. Sterker, zijn status in Den Haag schijnt er flink onder geleden te hebben.

Maar Luyendijk maakt een sterk en herkenbaar punt wanneer hij schrijft dat professionaliteit (‘het grootste compliment van de wereld voor een bankier’) en moraal in de maatschappij steeds meer uit elkaar zijn gehaald. Niet alleen bij banken, maar ook in de politiek, bedrijven en organisaties.

(Bron: NRC Handelsblad)

10 Reacties op Joris Luyendijk: ‘Amorele bankiersmentaliteit vindt breed ingang in hele samenleving’

 1. Hoeveel mensen zouden er niet willen leven als de Wolf of Wallstreet.
  Dat voorkom je alleen met kaderstellende regels.

  Laat me denken welke partij altijd zoveel mogelijk regels geschrapt wil zien…

 2. dat heeft de schrijver dan ook volledig gelijk in.

  de neoliberale denkbeelden zijn overal diep ingegraven.

  De EU is er door neoliberalen gekomen en beoogt simpel rijker worden van rijken,meer macht van rijk en groot imago en inpressionmanagement.
  En hoe kun je rijk worden:
  zorgen dat je hoge posities bekleedt die betrekking hebben of gerelateerd zijn aan geld
  ondernemerschap/megalomaan ondernemerschap=domineren van de markt
  veel politieke inloed/lobby en corruptie bij en met politici
  veel juridische gevechten over geld en speculaties
  veel patenten

  De VVD sterfet er naar zoveel mogelijk leden te plaasten op psiten die kunnen bijdragen aan de verdere uitbouw van hun idelogie.

  Dus;
  partijen die zich gecommitteerd aan de EU hebben zich tevens aan neoliberalisme gecmmitteerd en getuigen ook van ondersteuning voor de lokale en nationale politiek
  (neoliberaal komt sterk overeen met de Amerikaanse Republikeinen)
  En daar zijn ze dan:
  VVD, PvdA,CU,SGP,GL,D66,CDA en wat zien we dan..die partijen steunen elkaar in hun praktijken en alle hebben de volksinsporaak gedag gezegd.Ze zijn TEGEN referenda.Aan de bsluitvorming neemt het egwone volk geen deel..dat grijpt plaats met en onder de eiegen soortigheid.Betweterige en rampensoortigheid.
  Hervormingen hoeven niet berierd te zijn, maar als je je niet van tevoren afvraagt wie daar daar nu gelukkig van moet worden en welke nadelen het voor het volk meebrengt dan ben je wel blikvernauwend bezig en dan hol je door als een blindpaard.
  Het is niet meer in het vlksbelang, maar in de manipulaties ter bevoordeling van een selectieve groep.Machtswanen, bange machtswanen en gluiperigheid.

  Ja, neoliberaal(en EU dus) brengen ene nieuwe moraal(naast fiannciele ellende)het doel heiligt de middelen en de erst is collateral damage.Slachtoffers alom..maar we hebben bereikt wat we wilden bereiken.
  Herrenvolk en Zumpfmenschen.Wantrouwen alom, iedereen is elkaars concurrent en dief op de markt van onwelzijn en ongeluk, alles heeft ene prijs.principes zijn alleen goed als ze renderen, ÏK”eerst mentaliteit, voorrechten voor de ene en geplukt worden voor de ander (door de ander)\Neoliberalen: de grootste uitvreters van deze tijd(let eens op EU)..broek ophouden kan alleen mer subsidies en aandelen..de lasten nationaliseren en de winsten privatiseren, het vingertje naar anderen en projecteren als de beste.(let maar eens op: waarvan een ander wordt beschuldigd komt het meest bij hen zelf voor)

  Als Nederland dol wordt/is op neoliberaal en blijft kiezen dan kiezen zij ZELF voor hun eigen ondergang en kennen we straks een heleboel Heren en paupers.
  Vergeet dat jouw keuze ook een cadeautje is voor anderen..die mogen de gevolgen er van ondervinden.
  Use your head..!

 3. bert [maathuis] // 13 april 2015 om 23:01 // Beantwoorden

  Zit Joris L. hiermee in de correcte richting te denken? >>>
  “Ook de publieke omroep kent volgens Luyendijk ‘een sterke parallel met de banken’. Omroepdirecteuren en presentatoren die zichzelf enorme salarissen toekennen. ‘Intussen worden programma’s niet primair beoordeeld op inhoudelijke kwaliteitscriteria maar op kijkcijfers. Amoreel.’

  Ik schrijf het wel vaker:
  Wáárom wil iemand zóveel geld verdienen? (Zoveel meer dan zoveel anderen.) Hoe dúrft iemand zoveel geld te verdienen?

  Die vragen zal eenieder aan zich ZELF dienen te stellen. Maar zo lang die vraag niet in de persoon op komt …

  Wanneer gaan mensen zich bezig houden met de vragen: wie ben ik, wat is mijn ware wezen, mijn tijdloze zijn? Scholing. Hoe schoolt het leven mij? Begrijp ik dat het leven een spiegel is?

 4. Als ik dit lees moet ik altijd weer denken aan de vrouwelijke lijfwachten van Khaddafi. Lijkend op knappe sterken vrouwen, die feminisme tonen en een toonbeeld van volharding zijn. Maar wat blijkt? ze zagen alles door de vingers, liet zichzelf verkrachten en zagen de dagelijkse moordpraktijken van deze man zonder ook maar een gedegen poging te doen dit naar buiten te brengen of te voorkomen. Dit heeft mij iets gezegd over hoe de mens in elkaar zit….We laten ons liever selectief onderdrukken dan dat we het selectief beter voor elkaar maken.

 5. Uitstekend werk van luyendijk.
  Amoreel is ook de huidige politiek , waarbij politici zich verschuilen achter de EU ( vorming politiek unie = vormen fiscale unie = noodzakelijk om de euro te handhaven => leidt tot volledig slavengedrag van diezelfde politici aan Banken en hun speeltjes de multinationals en beurzen) Tja mensen , met geld koop je heel veel, het is zoals halbe zijlstra al zei.. Banken zijn het bloed van de samenleving. Het is een bloederig verhaal.

 6. Met een Minister President zonder visie komen we er wel. Een visie i ook niet nodig want we hebben de EU. Vooral VVD blijven stemmen.Of D66 , CDA..Lees tenminste het partijprogramma.
  En bedenk dat het een logische fase is. Geld ontstaat door middel van schuld. => leid naar een situatie voor de bevolking naar inkomen wordt een schuld en dat wordt dan geldcreatie. De optimale vorm voor totale controle, de ultieme droomwens van de libertijnen ( de huidige stroming binnen de VVD) De mens van kosten post naar een geoptimaliseerde winstmachine.Afgeroomd door de …

 7. Nogmaals, voor wie het niet begrijpt.
  De situatie wordt inkomen = schuld ( dus zonder schulden geen inkomen bv het “sociaal”leenstelsel zorgt voor een schuld) en pas bij schulden ontstaat er geld. Inderdaad banken ( de bedenkers van geldcreatie) zijn het bloed van de samenleving. De gehele EU top loopt op dit principe, gekopieerd naar amerikaans voorbeeld. En laten we wel wezen , nu Amerika wakker aan het worden is en de werkwijze van de libertijnse olicharchen bewezen is ( o.a. door senator Bernie Banks)moeten die olicharchen ergens heen. Zo heeft onze Minister President nog een leuk onderonsje in 2014 met Bill Gates gehad.
  Amerika zal in d ekomende verkeizingen inzetten op hertel van een welvarende midden inkomensgroep, omdat dat het enige is wat een land een stabiele economie kan geven. Bewezen is dat het geldcreatiesyteem de rol van de banken , beurzen etc alleen maar leid naar een toenemende afhankelijkheid van politici om de overheidschuld te verhogen. Een schuld die met rente aan de banken moet worden terugbetaald door middel van belastingen door de bevolking. Niet voor niets is ook bewezen dat dmv een zware lobby daar aan republikeinse kant ( en soms ook aan democratische) de “poppetjes” zitten die wetgeving bedenken in voordeel van dit systeem.

 8. Landen worden zo ontdaan van hun assets en voor een appel en een ei opgekocht. Zo ook wij en met de EU(ro) als vehikel.Alle mooie praatjes van de libertijnen en verkopers van neo liberaal beleid ten spijt.
  Dit probleem kan niet zomaar worden opgelost maar we kunnen er wel aan werken. Steun de mensen die zaken zichtbaar maken. Denk mee en houd de democratie in Ere.

 9. En voor diegenen die denken wat loopt Yep te bazelen over geldcreatie.
  Kijk eens op http://www.onsgeld.nu. Simpel gezegd geld ordt uit het niets dmv een print machine gecreerd. Er zijn twee partijen die dit exclusief mogen doen. De centrale banken en de overheid. Gledcreatie is een afspraak. En de afspraak is dat al het geld wat wordt gecreerd uit het niets in feite een schuldbekentenis is. Het moet dus wel worden terugbetaald anders verliest geld zijn waarde ( althans dat vond men in 1913 ). Geld op basis van aanwezige waarde , bv een goudvoorraad, bestaat allang niet meer. Daar er in opleidingen geheel niet onderwezen wordt wat geldcreatie ( fiat monetair systeem) spreek ik ook heel vaak mensen die mij aankijken alsof ze water zien branden wanneer ik uitleg hoe geld ( valuta) nu ontstaat. Het veranderd na enige inzinktijd en de broodnodige herhaling pas in een veranderd wereldbeeld. Begrippen als hyperinflatie e.d. komen dan pas aan bod.
  Bij de mesen die het wel weten komt als eerste tegenargument dat het allemaal zo complex is. Klopt, dat is willens en wetens zo. Het is nodeloos complex gemaakt. Zodat niemand het meer begrijpt en er ook geen overzicht meer van de complexiteit mogelijk is. er zijn echter wel eigenaren van dit zogenaamde complexe systeem. Banken en overheden. tot zover een korte uitleg.

 10. Ik vrees dat de wetmatigheid die deze cultuur instant houdt lastig te tackelen is. Het vind zoals eerder gezegd een brede ingang in de samenleving. Als ik een gewaagde gok mag doen wat die wetmatigheid is, dan denk ik dat dit het onderscheid is wat wij maken tussen druk en rustig. Een druk iemand, zonder hersenen wordt meer gewaardeerd dan een rustig iemand met hersenen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.