Kamerleden lijken steeds ‘makkere schapen’

‘Zowel de VVD als de PvdA heeft een binnenring van fractiebestuur en bewindslieden, de rest van de Kamerleden dient als klapvee. Dat begon al met het regeerakkoord, dat door de VVD-fractie in een kwartier gelezen én ondertekend diende te zijn’, schrijft politiek commentator Martin Sommer zaterdag in de Volkskrant. Volgens hem worden politici ‘aantoonbaar makkere schapen’. Partijen hebben de almacht, terwijl Kamerleden volgens de Grondwet hun werk toch zonder last moeten kunnen doen. Sommer: ‘Het is de partij, het partijbestuur, een schimmige selectiecommissie en helemaal niet de kiezer die bepalen of iemand Kamerlid kan worden’.

Kamerleden durven niet meer zonder ruggespraak hun mening te geven. Door de krappe meerderheid in de Kamer trekken de coalitiepartijen de touwtjes steeds strakker aan. Bij de PvdA moeten alle uitspraken van tevoren aan de politieke leiding worden voorgelegd. ‘Kamerleden verwijzen naar de fractiesecretaris voor het correcte standpunt’.

Volgens Sommer hebben de volksvertegenwoordigers angst. Wie te vaak tegen de lijn ingaat, komt na de volgende verkiezingen niet meer terug. En dat wordt steeds erger. Sommer haalt twee politicologen aan die lieten zien dat in 1970 nog 40 procent van de Kamerleden een ‘eigen lijn’ volgde, terwijl dat in 2006 ‘nog maar een treurige 5 procent’ was.

Frits Bolkestein zou volgens Sommer waarschijnlijk niet meer in de Kamer komen. Veel te eigenzinnig voor het huidige partijbestuur. De voormalige VVD-leider stelde onlangs nog voor om de kieslijst op een andere manier samen te stellen zodat Kamerleden met veel voorkeursstemmen de volgende keer hoger op de lijst zouden eindigen. Volgens Bolkestein hadden de parlementariërs daar echter helemaal geen zin in. In plaats van zich in te spannen voor voorkeursstemmen, waren die liever lui dan moe, aldus de VVD-coryfee.

Sommer vult aan dat niet alleen de Kamerleden niet afgerekend willen worden op voorkeursstemmen, ook de partijbesturen willen dit niet. Want die zitten sowieso niet te wachten op Kamerleden met een grote achterban. Denk aan Rita Verdonk, die kreeg alleen maar praatjes. ‘En een politicus met praatjes, daar zit geen partij op te wachten’.

‘We spreken altijd over de kloof tussen kiezer en gekozene, maar hoe vrij is een Kamerlid ten opzichte van de eigen partij?’, vraagt Sommer zich af. Partijen worden steeds kleiner, en tegelijkertijd steeds machtiger. ‘Dat moet spaak lopen’, aldus de commentator.

Het lijkt inderdaad hoog tijd voor een forse onderhoudsbeurt voor ons democratische stelsel. Eerst in Nederland, daarna de EU.

(Bron: de Volkskrant)

6 Reacties op Kamerleden lijken steeds ‘makkere schapen’

 1. ik noem dat al jaren partij-inteelt en partij fascisme.

  Allemaal verlengde arm van het centrum..trek maar een vergelijking met de EU en nationale politiek. kaninet en gemeenten

  Lijken makke schappen? Gewoon stomme ja-knikkers ne backbenchers..uit de wind , in de luwte en ver van het verstand of inzicht

 2. Dit kun je met goed fatsoen geen democratie meer noemen;een paar patsers hebben het voor het zeggen en de rest knikt ja en amen voor de centen!

 3. Een suggestie voor de titel:
  – vervang ‘lijken’ door ‘zijn’ en
  – vervang ‘makkere’ door ‘onnozele’
  – voeg toe: ‘die Nederland verkopen aan de eu’.

 4. Bas van Stapelberg // 11 april 2015 om 20:27 // Beantwoorden

  Kamerleden zijn totaal overbodig, inderdaad makke schapen die makkelijk geld opstrijken.

 5. Ik vraag mij ook al jaren af waarom er 150 dikbetaalde marionetten in die kamer moeten zitten. Zelf nadenken is uit den boze. Bij stemmingen is 1 man van elke partij voldoende. Scheelt veel euro’s. Een flink aantal stoelen kunnen weg. De zaal hoeft niet zo groot te zijn (een achterkamertje waar veelal toch de beslissingen worden genomen is voldoende).

 6. Strijd mee tegen makke schapen. Afsplitsingen zijn dus prima stap om partijcratie tegen te gaan.

  https://www.vrijzinnigepartij.nl/standpunten/

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.