PvdA wordt marketingmachine

De PvdA wordt een marketingmachine. De sociaaldemocraten gaan steeds vaker linkse dingen roepen voor de bühne, dingen die van tevoren uiteraard wél goed zijn afgestemd met coalitiepartner VVD. Het is een noodgreep, want de partij kan bijna niet anders. Na tweeënhalf jaar Rutte II hangt de PvdA zwaar gehavend in de touwen. De nieuwe marketingstrategie schrijft voor dat de PvdA zich harder afzet tegen het kabinetsbeleid. Maar van échte beleidswijzigingen kan natuurlijk geen sprake zijn.

We moeten nog wel even wennen aan de linkse toon: zo verraste partijvoorzitter Spekman de lezers van NRC handelsblad vrijdag met een heuse strijdkreet tegen ‘het grootkapitaal’: ‘De linkse partijen moeten gaan samenwerken. Laten we alle kinnesinne opzij zetten en de krachten bundelen tegen het grootkapitaal’. Gaat de PvdA echt de barricaden op? Ben je gek.

Donderdag droeg PvdA-leider Samsom ‘zijn’ staatssecretaris Van Rijn ineens op de zorgverzekeraars eens hard aan te pakken. Die zouden namelijk te veel controle en bureaucratie over de arme zorgverleners uitstorten. Hun focus op kostenreductie vindt Samsom plotseling onzin. Nou ja, plotseling. Vanaf augustus 2014 loopt de PvdA-leider stage bij een wijkverpleegkundige en door deze praktijkervaring zag hij ineens het licht.

Vermoedelijk zit het echter anders. Samsom liep de stage daadwerkelijk, maar als onderdeel van zijn werk als politicus, als politieke marketing. Een geslaagde opzet. Samsom toonde zich een betrokken politicus die zich niet te goed voelde om dementerenden te wassen. Maar bovenal bood het hem de mogelijkheid om geloofwaardig kritiek te leveren op de zorgverzekeraars, die nota bene zíjn maatregelen uitvoeren. Het was marketing, een kwestie van linkse praatjes, want let op, van echte wijzigingen in het beleid zal het niet komen.

Een ander voorbeeld is de zogenaamde woede over de salarisverhogingen van de ABN Amro-top. De appelwangetjes van fractiewoordvoerder Henk Nijboer gloeiden van dit grote onrecht. Minister Dijsselbloem sprak vervolgens van een graat in zijn keel en trok de beloofde beursgang in waarna de banktop de salarisverhoging terugdraaide. Symboolpolitiek, maar de PvdA was tevreden. De partij had zich namelijk als strijdbaar en links kunnen profileren zonder dat het beleid echt wijzigde. ABN Amro gaat gewoon naar de beurs.

In de media zal de PvdA de komende periode veel en vaak schande roepen. Over misstanden en wanbeleid waarvan gewone mensen de dupe worden, beleid dat de partij vaak zelf bedacht en invoerde. Het plan zal wellicht nog slagen ook. Goede marketing werkt namelijk. Bedrijven geven er niet voor niets miljoenen aan uit. Brutalen hebben weer eens de halve wereld.

5 Reacties op PvdA wordt marketingmachine

 1. Mooi voorbeeld: de jeugdwerkeloosheid. Echt heel erg. Verschrikkelijk. Moeten we wat aan doen.
  En ondertussen versnelt Jetta Looprek de verhoging van de pensioenleeftijd, zodat jongeren nóg langer kunnen wachten tot er een plekje voor ze vrijkomt.

 2. Of ook leuk: miljonair Asscher die hoogst verbaasd is over de gevolgen van zijn eigen flexwet.
  Ik geef u een raadseltje. Stel nou dat u regelt dat flexwerkers na 24 maanden recht krijgen op een ontslagvergoeding, na hoeveel maanden vliegen ze er dan uit denkt u. (Deze vraag is alleen voor de familie Einstein)

 3. ja natuurlijk. De hele PVDA is zo doorzichtig als wat en eet maar al te graag genadebrood.

  De volgende truc staat er weer aan te komen:
  Al jaren zijn de relaties tussen minderheidsgroepen en de cultuurdragende meerderheid gesubsideerd scheef en defect gehouden.de meerderheid mag geen vuist maken, betweterig PvdA moet de dienst uitmaken(het gaat hen steeds beroerder)en daarom moet de meerderheid steeds maar weer een paar meter opschuiven om ruimte maken voor nog meer import en grootsmoelig gedrag met bizarre eisen zoals St Pieterstijl giga moskeeen ommuurd tegen abberaties van geile mannetjes..een cultuurgebonden kinderfeest..Hoe durf je!!Donder op naar je eigen soortigheid..
  Dat is absurd onNederlands. Ons terugsturen naar anderhalve eeuw geleden..Kom zeg..! Je went hier maar aan of anders rot je maar op..!

  Dikke subsidies veroorzaken dat je toch niet hoeft te assimileren en integreren..simpel: de PVDA wenst dat je je eigen cultuur,religie en mentaliteit gesubsidieerd blijft houden en oppoetsen om NL te verrijken met geimporteerde onzin..Zitten we helemaal niet op te wachten.

  Asscher voert gluiperige remedies met verspreiding van beschuldigingen over antisemitisme, discriminatie en racisme.
  Ik denk steeds meer dat dit meer wordt ingebracht door de minderheden dan door de meerderheid.

  Maatregelen die worden getroffen voor de minderheden gaan steeds meer ten koste van de meerderheidsbelangen…en dat gaat weer pret opleveren..De gasten claimen en eisen de woningen van de gastheer, zijn geld en treiteren zijn opvattingen .. En Gutmenschpriester Asscher wauwelt jammerend gewoon weer mee..uiteraard ten koste van..
  Wetend dat Joden ook geen animo hebben tot integratie en assimilatie…wel in miljoenensubsidies ( via constructieve partij SGP die ook verdwaasd is met Israel..)Noem de feiten maar gewoon..dan is het helder en niet suggestief.

  Vergeet niet dat in een democratie de meerderheid bepaalt en dat de minderheid moet slikken..niet andersom..ook als is dat PvdA verdwazing.
  Zelf werken ze mee aan deze lopende band op deze manier,,maar eens wordt het toch eens genoeg.

  En nu wijken ze met afleidingen op ander pad…geen volksvertegenwoordiging maar de suggestie van een “links”bolwerk (dat rechts doet..)
  PvdA en GL houden niet van volksinspraak en referenda, perverse bankiers hebben het volste vertrouwen (ook al geven ze toe dat ze niet zoveel verdienen als een getalenteerde buitenlander, dus zijn ze zelf dus niet getalenteerd ,maar wel graaierig..het mag allemaal. Perverse BLOK mag weer bij mensen miljoenen afhandig gaan maken door weer eens zijn bizarre duit in het zakje te doen van de onzekerheidsvergrotende politiek..iedereen op hoog risico en onzekerheid(werk, huur,financiering,inkomen etc)..Je mag niet weten wat je te wachten staat…je kan nergens meer van op aan…imbecielen bepalen wat je mag en krijgt..de slachtoffers tellen niet en we gaan gewoon door met de eurofiel neoliberale politiek.
  Manipulatie en bedrog..

 4. Vanaf Den Uyl is het een landverraderspartij geworden en gebleven:nooit meer pvda!

 5. Het schisma van de PVDA. Neo liberaal programma maken voor de laatste verkiezingen en dan op het congres van afgelopen weekend zeggen dat het partijcongres alle bezuinigingen vooraf al had goedgekeurd. En dat diederik echt wel begrijpt dat bij de laatste tweede kamer verkiezingen mensen gestemd hebben op hun “gevoel” en het pvda programma niet gelezen hebben.
  In welke werkelijkheid leven deze mensen. Sociaal democratie uitstekend verwoorden en ieder lid laten lopen om het waarde verhaal uit te dragen edoch in je verkiezingsprogramma iets heel anders doen.
  Sterker nog, en dan in de begindagen de VVD op het paard helpen met de “fout” van de inkomensafhankelijk zorgpremie. Heh???
  Het is niet linksom , het is niet rechtsom, het is SamsOm.
  Samsomiaanse en Ruttiaanse woordenbrij en iedereen Om.
  De realiteit is hard en rechts. Heh, wat zegt u??
  De realteit is dat 90% van de bevolking Om valt.
  Van verbazing, van ongeloof, van arbeid en pensioenverlies, van dictatoriaal vrijheidsbeleid bij bijsstandsuitkeringen,van ziekte en ga zo maar door.
  Allen gevvolg van de crisis?? wie hebben nu de crisis veroorzaakt.
  Juist daar zijn we weer , de banken/ de financiele sector . WAT/Wie zijn nu de belangrijkste factor bij het overeind houden van een Munt unie ( de Euro)…wie maken het monetair beleid en zijn verantwoordelijk voor de geldvooraad, kredieten en overheidsleningen .. precies Banken /financiele sector..
  Ga nu eens op zijn samomsiaans aan de slag, payback time voor het grootkapitaal en slecht hier het onderlinge collectivieteitsbeginsel gericht op uitbuiting van landen en hun bevolking.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.