Samsom geeft Van Rijn ‘dringend advies’: ‘roep zorgverzekeraars tot de orde’

Het profileringsfeestje van de coalitiepartijen gaat nog even door. Zo kwam de VVD afgelopen week met een pleidooi voor een vriendelijker houding naar dictators. Maar de PvdA toont liever een kritisch gezicht, en dan vooral naar de eigen bewindslieden. Na Ploumen (Handelsverdrag TTIP) en Dijsselbloem (beursgang van ABN Amro) ligt nu staatssecretaris Van Rijn onder sociaaldemocratisch vuur. Zijn beleid moet om volgens de Tweede Kamerfractie, vooral ten aanzien van zorgverzekeraars. Partijleider Diederik Samsom geeft de bewindsman donderdagavond in NRC Handelsblad het ‘dringende advies’ de zorgverzekeraars ‘tot de orde te roepen’.

Samsom: ‘De fundamentele bedreiging voor de nieuwe zorg is de beheerszucht en bureaucratie van zorginstellingen, maar met name van verzekeraars’. U leest het goed. Samsom, de man die de veranderingen in de zorg met VVD-leider Rutte in 2012 zelf bedacht, ziet nu kennelijk in dat het niet werkt. En geeft de zorgverzekeraars de schuld.

Samsom kijkt ineens ook positiever terug op de actie van de drie PvdA-senatoren in december. Zij stemden toen tegen de uitbreiding van de macht van verzekeraars, en dus tegen de Zorgwet van minister Schippers. Die wet haalde het dan ook niet en het kabinet ging rakelings langs de afgrond. De nieuwe Samsom vindt het nog steeds jammer dat de wet sneuvelde, maar zegt ook: ‘Daar heb ik op zijn minst een ambivalent gevoel over. Het positieve bijeffect was dat daardoor de aandacht is gevestigd op de controledrift van de zorgverzekeraars, en dat echt op de agenda kwam’.

Samsom wil nu de macht van de zorgverzekeraars beperken. Die ‘hebben de reflex om hun totale controle en risicobeheersing bot te vieren op het nieuwe systeem’. Volgens de PvdA-leider, die zelf sinds augustus 2014 elke vrijdag meeloopt met een wijkverpleegkundige, willen de verzekeraars ‘álles weten’ voordat ze hun budgetten en zorginkoop kunnen vaststellen voor 2016. De deadline is 1 mei, ‘met als gevolg rennen wijkverpleegkundigen weer met checklists door de wijk. Die waslijst aan gegevens is onzin en de deadline van 1 mei moet meteen van tafel’, moppert Samsom.

De PvdA schuift, niet naar rechts zoals de afgelopen twintig jaar, maar naar links. Zoals de VVD zich al weken op rechts profileert. Maar geloofwaardig draaien is een kunst. De PvdA lijkt op oorlogspad tegen het eigen kabinet, maar is dat niet. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om -opzichtige- schijnbewegingen.

(Bron: NRC Handelsblad)

5 Reacties op Samsom geeft Van Rijn ‘dringend advies’: ‘roep zorgverzekeraars tot de orde’

 1. jos van veen // 9 april 2015 om 17:34 // Beantwoorden

  wel…Samsom brengt hier ook weer het zoveelste staatje ambivalentie in..
  Hij doet het weer, dus..

  Alle zgn “hervormingen”en lastenverzwaringen.en wetgevingen..(alles tegelijk),privatiseringen, brengt een enorme rotzooi te weeg in het bureaucratisch apparaat.Alles aanpassen..digitaliseren(..:))
  de kosten lopen hiervoor in de talrijke miljarden.
  Het doordenkingsiveau van de hervormingen,regelingen en lastenverzwaringen is dermate zwak dat er geen aandacht is besteedt aan de gevolgen of zelfs de bureaucratische haalbaarheid.

  Aangezien de neoliberale sekte iedereen als verdachte ziet(zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten..)en die bij kosten al heel vlug criminaliseert en het vingertje heft, moet er een uitgebreid controle apparaat komen dat de inhalige en winstmaximalisatieverhaal moreel moet verdedigen.
  Dus de ingewikkelde regelingen met boetes,de jacht op dubbeltjesverduisteraars en heel paradoxaal 120 miljard fraude bij de EU accepteren..en de dito met niet te verdedigen miljardenverdwijning bij ministeries..dat kan..een fraudeur met dubbeltjes moet aan de schandpaal en desnoods verhangen worden..de schande!!
  Hypercontrole: aivd, gestapo.geschakelde computersystemen,anonieme telefoontjes/kliklijnen.screeningen,verkeersboetes(ook al ben je de enige op de weg..),opsporing verzocht,Peter R de V,etc.

  Alle maatregelen zijn ergens gelieerd aan macht,geld,aanzien/imago en het controledoel heiligt alle middelen..(goed voor onze veiligheid..)
  Je moet in NL banger zijn voor de (financieel) gewelddadige overheid dan voor jihadi’s..

  En dan komt het: de hervormingen zijn menigmaal niet haalbaar(kunst en vliegwerk in bijstelling), hebben paradoxale/averechtse effecten, helpen niet,. zijn superoplossingen die als middel erger zijn dan de kwaal en ga zo maar door.

  Het controleapparaat wordt het geweten en dat meet altijd af op winst,geld, macht,imago en geheiligde middelen ook al gaan die dus tegen elk belang van de bevolking in.
  Schijt aan aan de bevolking..dit is óns neoliberaal project en tja..dat vraagt nu eenmaal slachtoffers..collateral damage: eigen keuze..waar gehakt wordt vallen spaanders..(alleen wel steeds in dezelfde hoek..)
  Het is het voorschotje op TTIP want dan worden we ook beheerd en beheerst door multinationals,private instellingen en banken.

  Het ziekenfonds terughalen betekent afschrijven van alle ingevoerde bureaucratische onzin met neoliberale belangen..het heeft nu al miljarden gekost en dan gaat het weer miljarden kosten.De bureaucraten raken van slag, worden duizelig van het heen en weer..
  dat is weliswaar in de long run goed voor het volk maar wel slecht voor neoliberale politiek..(macht, geld,imago..crimineel gedrag..)

  Dus Samsom kan het allemaal wel roepen maar hij heeft zelf actief aan deze sitaie meegewerkt en weet dat dit toch niet zo gauw meer zal veranderen.
  Van Rijn…de zorgnitwit- kan roepen wat ie wil maar eurofiel neoliberaal lacht hem uit..dus hij roept, maar dat is gewoon spel en aanwijzen van een schuldige om zichzelf met zijn zalvende onzin vrij te pleiten
  Het is het kabinet dat voor de zoveelste keer geconfronteerd wordt met datgene waar het voor gewaarschuwd wordt en werd..maar Alzheimer en gehoorgestoordheid geven een problemen.

 2. Maar ze beroepen zich wel op een rapport dat aan alle kanten rammelt,maar desondanks teruggang naar de voor iedereen betaalbare ziekenfonds uitsluit!

 3. Het is zeer pregnant dit van Samsom, nu pas, eens te vernemen. Je moet je namelijk meteen afvragen waarom Samsom nu pas tot dergelijke uitspraken komt en klaarblijkelijk eerder niet een vinger aan de pols gehouden in het voortraject.

  Had Samsom dit gedaan dan had hij moeten kunnen constateren dat het voortraject een faliekante mislukking was die desastreuze uitwerkingen zou hebben. Tenminste, als Samsom verstand van zaken zou hebben gehad maar eerlijkheid gebied te zeggen dat Samsom in het hele geval ook geen enkele materie affiniteit heeft. Derhalve komt hij nu alleen in beweging omdat het allemaal, zo verschrikelijk voorspelbaar, volkomen fout aan het gaan is.

  De schade? Vele tientallen miljoenen meer dan wanneer deze overheid had besloten eerst het hele systeem 1 op 1 over te zetten naar de gemeenten en daarna pas eens zou gaan kijken naar stroomlijnen, verbeteren en besparen.

  Ook van Rijn heeft geen enkele ervaring en affiniteit met deze processen waardoor dit alles op deze manier aan het lopen is. In dit geval zouden zowel Samsom als van Rijn en Schipper wegens grove incompetentie gewoon het veld moeten ruimen.

  Raar dat andere partijen hier niets mee doen…. vind u ook niet?

 4. Linksom of rechtsom het wordt dus Samsom.
  het zorgkapitaal naar de markt brengen.
  Allen gevolg van het redden van de Munt unie.
  Best politici, het gaat niet om een munt…. alle focus wordt bewust gelegd door de financiele sector ( de olicharchen) naar het redden van de Euro.Die moeten de overheden namelijk constant lenen.Overheden en bevolking lopen hier op leeg en voor een appel en een ei wordt het nationale tafelzilver aan assets gekocht door de olicharchen, dan met een hedgefundss mentaliteit leegeroofd, massontsalen , geautomatiseerd en in delen weer verkocht met winst of worden bewust failliet gemaakt met als oogmerk winst. winst boven baancreatie, levensstandaard etc etc etc.
  Het allerbelangrijkst is: Focus zou moeten zijn:
  1. Hervorming van de financiele sector. Dus een Europees hervormingsbeleid /politiek om de ketenbeheersing van geld creatie, geldinnning krediet verlening en de beurzen te dereuguleren en te ontvlechten. Geld creatie ten dienste van de gehele bevolking dus.
  Dit punt heeft overigens niet te maken met nog meer overdracht van soevereiniteit van landen naar brusssel. Wel met met het aanpakken van olicharchen en de daarbijbehorende financieel spelletje van multinationals, aandelen en landen laten leegbloeden om zo goedkoop bv griekse ( rotterdamse?) havens op te kopen. Dat gaan ze dan maar lekker doen op de cayman islands of ergens anders ( belasting vrije pardijzen en/of corrupte omgevingen, succes ermee zou ik zeggen).
  Alleen overheden kunnen met centrale wetgeving hiermee aan de slag. En kunnen andere landen ons buitengewoon ( voor de hervormingen) beste zorgmodel ter wereld overnemen en ook financieren.

 5. Anita Martina // 22 juni 2015 om 15:15 // Beantwoorden

  Goedendag,
     Mijn naam is Anita Martina. Ik woon in Madrid SPANJE en ik ben een gelukkig
  vrouw vandaag? en ik vertelde mijn zelf dat elke geldschieter die mijn gezin te redden van onze arme situatie, zal ik een persoon die op zoek is naar lening aan hem verwijzen, gaf hij geluk aan mij en mijn familie, ik was in de behoefte van een lening van 25,000.euros om mijn leven overal zoals ik ben een alleenstaande moeder met 2 kinderen ontmoette ik de God vrezende man lening geldschieter die me helpen met een lening van 25,000.euros hij is een God vrezen man, als je in nood van de lening en u zult beginnen betaalt de lening terug contact met hem hem te vertellen dat is Anita Martina dat u verwijzen naar hem. Neem contact op met de heer Patrick Ernesto via e-mail; (tescobankloan1891@gmail.com) Moge God zegene de heer Patrick Ernesto voor het brengen van geluk aan mijn leven en mijn gezin.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.