Herman Wijffels: ‘Er is een algeheel ongenoegen over de bestuurlijke elite’

‘Er is een algeheel ongenoegen over de rol die de bestuurlijke elite heeft gespeeld. Daar is een diep wantrouwen uit voortgevloeid’. Dat zegt Herman Wijffels, voormalig bestuursvoorzitter van de Rabobank, SER-voorzitter, topman bij de Wereldbank en bovendien prominent CDA’er donderdagochtend in De Telegraaf. In het interview bekritiseert hij ‘de politiek’, want ‘die heeft onvoldoende nagedacht over de toekomst van de banken’.

Over de salarisrel bij ABN Amro is prof. dr. Wijffels helder: ‘Men heeft onvoldoende zicht op de woede van het volk’. En ‘Beloningssystemen zijn bedacht om de leiding van ondernemingen hetzelfde belang te geven als aandeelhouders. Zo is het belang tegengesteld aan dat van klanten, leveranciers en de maatschappij. Daar is een scheefgroei. Maar het Nederlandse volk kan zich stevig roeren’.

Even later: ‘We hebben in onze historie wel heel flagrante voorbeelden gezien hoe Nederlanders kunnen reageren’. Als De Telegraaf dan vraagt of hij wellicht doelt op de onthoofding van Johan van Oldenbarneveldt, lacht Wijffels: ‘Hahaha, voilà. Maar dat zit wel een beetje in dit volk. Als de bestuurlijke elite niet meer in dienst staat van het volk dan krijg je dit soort effecten’.

Wijffels ziet de ABN Amrobank het liefst als een beursgenoteerde bank met ‘stevige ankers in de Nederlandse samenleving’. Bijvoorbeeld met publieke aandeelhouders of deelnemende pensioenfondsen. Een nutsbank ziet hij ABN Amro in elk geval niet worden. Daarvoor zijn de mensen die er werken ook niet geschikt.

En over de beursgang zelf zegt de hoogleraar: ‘is dit nou een micro-economische of en macro-economische operatie? Het zou een macro-economische moeten zijn. Dat betekent dat het uiteindelijk gaat over de opbrengst voor de Nederlandse economie en samenleving over een langere tijd. En niet over welk bedrag we nu terugkrijgen voor ABN Amro’.

Die andere staatsbank, de SNS-bank, is volgens Wijffels wél geknipt om verder te gaan als nutsbank. Over die bank zegt Wijffels: ‘Dat is een nutsbank van origine. Positioneer die bank dan ook zo’.

Wie had een jaar geleden gedacht dat oud-Rabobankier Herman Wijffels nu serieus zou nadenken over zoiets als de herinvoering van een nutsbank. Langzaam maar zeker komt die een nationale volksbank dichterbij.

(Bron: De Telegraaf)

6 Reacties op Herman Wijffels: ‘Er is een algeheel ongenoegen over de bestuurlijke elite’

 1. Die ziet de bui dus wel hangen!Inderdaad:de emmer is vol!Gevolgen zijn voor de veroorzakers:dit kabinet!

 2. Nou, meneer Wijffels, ik kan u verklappen dat het ongenoegen nog wel iets verder gaat dan alleen de banken en hoe de politiek daarmee omgaat.
  Ik doe een paar suggesties:
  – euro,
  – eu,
  – ziektekosten verzekeraars,
  – oude dag voorziening,
  – zorg,
  – zorg voor ouderen,
  – ongelimiteerde volksverhuizingen,
  – jongeren en tijdelijke arbeidscontracten,
  – ttip,
  – belastingdruk,
  – controlestaat,
  – regelzucht.
  Zo even wat uit de losse pols.

 3. jos van veen // 9 april 2015 om 21:29 // Beantwoorden

  ik denk dat zijn boodschap is dat je moet creern wat je als volk nodig hebt en niet moet belanden in situaties waarbij er we een aanbod is maar wat niet of slecht in funktie van de bevolking gezet kan worden.

  Nou, dan hebben we dus echt een overheids-/kabinetsprobleem. Dit eurofiel neoliberale kabinet en aanverwante partijen staan al langere tijd helemaal niet meer in functie van het gehele volk maar voor een selectief onderdeel van dat volk–de eigen sekte/kliek waarvoor de overgrote meerderheid van het volk weinig of niets aan heeft, anders dan kostenpost.

 4. Ongenoegen over bestuurlijke elite?
  Dan moet ik toch weer een beetje denken aan Gerrit Z. die tegenwoordig bij ABN AMRO zijn zakken zit te vullen. Gerrit was hiervoor financieel directeur bij ponzibank DSB.
  En die vent moet dus ‘het vertrouwen terugwinnen’!

 5. Bas van Stapelberg // 10 april 2015 om 21:39 // Beantwoorden

  De bestuurlijke elite zijn gedragsgestoorde psychopaten. Lui horen in de cel thuis en nergens anders. Je kan wel in een pak rondlopen maar je blijft een ordinaire crimineel.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.