VVD-minister van Justitie Van der Steur is in zijn jeugd gepakt voor diefstal

‘Natuurlijk schaam ik me ervoor: ik wou dat het nooit gebeurd was’, zei de kersverse minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur afgelopen weekend in het AD. Van der Steur bekende als tiener met vriendjes te hebben ingebroken in een school, de Crayenester Basisschool in Heemstede. Hij stal er pennen, stickers en cassettebandjes ter waarde 452 gulden. Hij werd door de politie opgepakt en kreeg in 1985 een aantekening bij de officier van justitie in Haarlem voor het misdrijf ‘diefstal d.m.v. inklimming’. Die aantekening is inmiddels vervallen, maar de diefstal staat nog wel geregistreerd.

Volgens de VVD’er maakt het incident hem niet ongeloofwaardig als minister van Veiligheid & Justitie. ‘Juist niet’, zei hij tegen het AD. ‘Ik was nog maar jong, maar het is voor mij een les geweest, een dure les, waardoor ik één ding heel zeker weet: als mensen één keer iets fout doen, moet justitie direct en snel ingrijpen, zodat het bij dat ene blijft, het niet van kwaad tot erger gaat. Daar maakte ik me als Kamerlid al sterk voor, en nu als minister’.

De law&order-liberaal zegt zijn jeugdzonde nooit te hebben verzwegen: ‘Ik heb het vóór mijn aantreden als minister aangekaart maar het was kennelijk geen beletsel want ik ben benoemd’. Verder heeft hij niets op zijn kerfstok, ‘tenzij een paar bonnen voor te hard rijden’.

Volgens het AD waren er in het verleden meer kleine diefjes in de Tweede Kamer. ‘De toenmalige lijsttrekkers Balkenende, Bos, Zalm en Marijnissen biechtten in 2003 in het Jeugdjournaal alle vier een diefstalletje op: Balkenende een potlood op school, Bos snoep, Zalm geld van zijn bloedeigen moeder om sigaretten te kopen, Marijnissen een boek over psychologie.’

Politicoloog Meindert Fennema reageerde dinsdag in het AD laconiek op de jeugdige uitglijder van Van der Steur. ‘Politici zijn ook maar mensen. Als enkel wie zonder zonde is de eerste steen mag werpen, kan alleen Jezus naar de Kamer’. Fennema noemt het overigens wel pikant dat Van der Steur binnen de VVD de integriteitscursussen leidde.

(Bron: AD)

2 Reacties op VVD-minister van Justitie Van der Steur is in zijn jeugd gepakt voor diefstal

 1. jos van veen // 8 april 2015 om 13:23 // Beantwoorden

  exhibitionisme in millimeters voor de integriteitshow

 2. bert [maathuis] // 8 april 2015 om 14:11 // Beantwoorden

  Zeker, Jos, alsof de burgers de werkelijk gróte roven níet zien!

  Alles voor het eigen gewin, bij de politici: geld, macht en aanzien.
  De huidige politiek is al enkele millennia corrupt, tot op het bot.

  Hoe “rechtser” (VVD, CDA, CU, D’66, GL, PvdA) hoe meer belust op uiterlijk vertoon: geld, macht, aanzien (soms ook nog perfide seksualiteit). Ik zie [het] niet anders! (Wellicht uitgezonderd SP, PvdD.)

  De in dit artikel genoemde politici (Balkenende, Bos, Zalm), maar ook vele, vele anderen (Teeven, Lubbers, Kok, Opstelten, Pechtold, enzovoort, enzovoort) trekken zich nergens iets van aan, hooguit van een individuele burger die met landelijke bekendheid in ernstige problemen zit. Maar natuurlijk ook alleen maar als een soort exhibitionisme van de betreffende politicus; inderdaad, Jos.
  Want hoe kan het anders zo ontzettend slecht gaan met de menselijkheid en de menswaardigheid? Hoezo voedselbanken?
  Ik hoor niet anders om me heen dan dat men vindt dat politici telkens opnieuw precies de verkeerde keuzes maken.

  De omgekeerde wereld (’84).

  Wie draait hiervoor op? >>>
  http://zembla.vara.nl/seizoenen/2014/afleveringen/25-09-2014
  http://www.nu.nl/economie/2044900/gemeenten-lopen-miljarden-mis-door-grondverkoop.html
  Enzovoort; voorbeelden genoeg. Denk ook aan geld over de balk voor infrastructuur.
  Degenen (politici) die dit veroorzaakten, worden beloond! ! !

  Algehele verbetering: driedaagse werkweek en pensioen met 60 jaar. Onrealistisch? Absoluut niet, hooguit kan de overgang wat moeizaam verlopen. Maar daarná …. !

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.