Minister Blok zet aanbevelingen commissie-Elias (ict) bij grof vuil

Na een voortdurende ict-ellende bij de overheid stelde de Tweede Kamer in het najaar van 2012 een parlementaire onderzoekscommissie in, de commissie-Elias. Het ging de mismatch tussen de overheid en ict onderzoeken. Hoe kon het toch elke keer weer op zo’n kostbaar drama uitlopen? Eind 2014 kwam de commissie met heftige conclusies en tien ‘boerenverstandregels’. Maar nu blijkt dat verantwoordelijk VVD-minister Blok de adviezen van Elias en co. bij het grof vuil zet.

De Volkskrant publiceerde woensdagochtend een analyse en kwam tot de conclusie dat een volgende ict-ramp ‘een kwestie van tijd’ lijkt. Volgens kenners staat een landelijk ict-project bij de rechtbanken op de nominatie voor de volgende ict-tragedie.

Blok neemt dus maar twee van de tien conclusies over: 1, projecten worden voortaan strenger getoetst, en 2, er komt een onafhankelijk expertbureau, het Bureau Ict-Toetsing (BIT) dat onder meer de mogelijkheid krijgt ict-projecten af te keuren. Kat in bakkie, zou je denken. Toch niet, want Blok maakt van het BIT een tandeloze tijger die wel kan brullen maar niet bijten.

De minister houdt in elk geval vast aan de bestaande structuren. Het BIT komt onder hem bij Binnenlandse Zaken (Wonen en Rijksdienst is deel van Binnenlandse Zaken), het ministerie dat van ict-projecten aantoonbaar een zeldzaam grote en kostbare puinhoop maakte. Elias wilde het BIT nog rechtstreeks onder de premier hangen, zodat het een echt belangrijke en dwingende ict-autoriteit zou worden. Niet dus.

Blok wil verder beslist niet dat het BIT projecten straks eigenhandig kan stoppen. Stel je voor. Daar gaat hij namelijk over. Ook mag het BIT ministeries waar ict-drama’s dreigen of al plaatsvinden niet op eigen houtje te hulp gaan schieten.

Een ministerie in ict-nood kan naar de visie van Blok eventueel het Toetsingsbureau zelf contacteren, niet andersom. Het is volgens Blok niet de bedoeling dat de ict-autoriteit zich naar eigen goeddunken met ict-misstanden bemoeit.

De Volkskrant: ‘Kortom, de ict-autoriteit waar de commissie-Elias al zijn kaarten op had gezet, krijgt geen dwingende bevoegdheden, komt niet op afstand van ministeries, is niet onafhankelijk en valt onder een ministerie dat al een kwarteeuw faalt met toezicht op rijks-ict. Daarmee staan de aanbevelingen van de commissie-Elias bij het grof vuil’.

Wat een raar verhaal. Eerst vele miljarden verspillen en dan gewoon op de oude voet doorgaan. Wat zit hier nu weer achter? Belangen van de ict-sector? Wie weet. Vertrouwen is goed, maar onderzoek is beter. Hier is het laatste woord nog niet over geschreven en gezegd.

(Bron: de Volkskrant)

7 Reacties op Minister Blok zet aanbevelingen commissie-Elias (ict) bij grof vuil

 1. A. den Besten // 8 april 2015 om 22:51 // Beantwoorden

  Met interesse volgt ik momenteel de discussie omtrent de ICT mislukkingen van de overheid. Reeds in 2010 heeft MarketCap een uitgebreid onderzoek gedaan naar de misstappen bij de overheids ICT, hierbij zijn 200 grote ICT projecten van de overhead nader belicht. Dit onderzoeksrapport was te verkrijgen voor € 1.500. De kamer heeft de toenmalige staatssecretaris (Bijleveld) dat verzocht te doen, echter vond de minister dat te veel geld.

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/rapport-over-overheids-ict-te-duur-voor-bzk.357232.lynkx

  Nu heeft de ICT commissie uitgebreid onderzoek gedaan, met precies de zelfde conclusie, alleen wel 5 jaar later en dus ook vele miljoenen verspilling later. Het lijkt mij sterk dat de ICT commissie een budget van minder dan € 1.500 ter beschikking had. Vreemd dat niemand in de Kamer ook maar een dusdanige feitenkennis heeft dat er naar de vragen van 2010 gerefereerd wordt. Dit probleem had met gemak 5 jaar eerder serieus aangepakt kunnen worden, dat het mogelijk al enkele miljarden gescheeld.

  Wellicht is het interessant om het volgende artikel te lezen: ‘IT-mismanagement kenmerkt publieke sector’ (4-10-2011).
  http://www.computable.nl/artikel/nieuws/management/3550383/2379250/itmismanagement-kenmerkt-publieke-sector.html

 2. jos van veen // 8 april 2015 om 23:48 // Beantwoorden

  ja, dat doen perverse geesten met machtswanen en grootheidsideeen.
  Hij snapt het zelf niet, natuurlijk. Gata lieverin zee met degenen die er financieel belang bij hebben..carriere opbouw of zo..

 3. De Veengronden // 9 april 2015 om 00:39 // Beantwoorden

  Als ik het goed begrijp drammen Kamerleden enerzijds het dogma “automatisering vernietigd banen” door onze strot om anderzijds vele banen te scheppen voor zichzelf. Ook hier blijkt maar weer dan goedkoop uiteindelijk duurkoop is, voor de grote ontslaggolven van terdege ict-personeel, gebonden aan het bedrijf met evengrote bedrijfskennis, moest en zou het allemaal extern ingehuurd worden omdat dat goedkoper zou zijn. Ook hier is marktwerking de doodsteek geweest. De onbenullen geven opdrachten aan onbenullen. Het heeft wel allemaal een gigantisch lichtpunt: het loopt uiteindelijk allemaal mis en gaat heel erg veel kosten terwijl niemand zich verantwoordelijk voelt. Of ben ik nu te optimistisch?

 4. VVD beleid… dat geld moet ook naar de multinational en de banken.
  En daarbij, als politicus ben je afhankelijk van je ambtenaren. Een dergelijk rapport zou een slachting aanrichten en de “betrouwbaarheid” van de relatie tussen de politicus en zijn ministeries onder druk zetten.
  Tja, zie teeven en opstelten.
  en dit allemaal onder leiding van CEO Rutte , de man zonder visie, en de man die dus onder de noemer geen visie te hebben selectief kan blijven winkelen in de EU , onderwijl meeliftend op de bankenwereld en de multinational. Zoekend naar opportunities om de rijke en de superrijken naar llbertijns voorbeeld ( neo liberale opdracht) te behagen en wetgeving te creeren. boardroom taal spreken. Ben benieuwd naar het carriere verloop. Zal vast wel een bank worden of een multinational. Een minister president die zegt er te zijn voor alle nederlanders edoch alleen bezig is met wetgeving die of onder de EU vlag ( welbehagen van de duitsers) is te scharen of de financiele sector en de multinationals ( en dus de rijken en superrijken) te dienen. Libertijns denken. En het is nog steeds de grootste partij, onbegrijpelijk. Temeer daar de grote uitverkoop onder nl oud geld inmiddels al geruime tijd volop aan de gang is en het mkb geminimaliseerd en de middenklasse ( naar amerikaans voorbeeld) aan het verdwijnen is. Voor wie is die QE nu eigenlijk? En waarom standaardiseren ( sociale maat en levensstandaard) naar duits voorbeeld? Hoezo muntunie zonder fiscale unie. Hoezo waarheen waarvoor. Tja probeer daar maar eens een visie op te maken. Als bank heb je het dan makkelijker, die beheersen de totale cirkel van geldcreatie t/m geldinning, bepalen de rente, kunnen overal onderuit want geld kent geen grenzen ( internationaal etc etc).
  Precies zoals Halbe zijlstra al zei in buitenhof dit weekend. Banken zijn het bloed van de samenleving.En daarom moet ABN amro zo snel als mogelijk naar de beurs. Precies. de gedereguleerde wetgeving in de gehele financiele sector en de rol van beurzen etc is het BLoed van de samenleving.
  Volgens de VVD is er onvoldoende bloed ( ABN amro naar de beurs) en sprake van een inlevercultuur ( staatsbank zijn en beloningswetgeving van de overheid)
  En dat is dus precies wat het is. De self fulfilling prophecy van de VVD. Zonder bloed kun je niet leven. en de overheid laat de burger inleveren. ( participeren = afdwingen sociaal te zijn)

 5. als laatste. Als regeringspartij hoef je natuurlijk zelf niet sociaal te zijn, Want dan dien je boven alle partijen te staan. Het klassieke libertijns model/mens en denkbeeld van besturen. Links om of rechtsom.Positie innemen , veroveren en dansen maar . linksom of rechtsom.

 6. ” Want het land moet natuurlijk wel bestuurd blijven worden”!!!!

 7. Stef Blok is weinig meer dan een eigengeil politiek wezen die zich in dit geval laat gelden. Saillant detail is dan hier ook dat hij graag de scepter wil zwaaien over een materie waar hij geen enkele verstand en affiniteit mee heeft, net als overigens die voorzitter Ton ‘Usensus’ Elias die niet in staat is gebleken goed vorm te geven aan iets wat een standaard ITIL is namelijk IT Change en Portfolio mnagement.

  Stef Blok slaat hier de plank volledig mis. Hij heeft geen enkele affiniteit met ICT en kan op geen enkel wijze KPI’s van milestones ontwaren laat staan dat hij een mening zou kunnen hebben over lopende IT trajecten bij de overheid.

  Stef, tot het volgende IT debacle, gegarandeerd.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.