Zelden viel een oud-minister zo adembenemend diep als Gerrit Zalm

Zelfs zijn voormalige beschermeling en huidig premier Mark Rutte liet zijn politieke peetvader Gerrit Zalm in de kou staan. Van de oud-minister van Financiën, ooit gevierd als een van de meest succesvolle bewindspersonen, trekt inmiddels iedereen in Den Haag de handen af. VVD’er Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro, ligt er uit. Zijn vertrek bij de bank wordt in de loop van dit jaar verwacht.

Aan zijn enorme Haagse netwerk had de anders zo goedlachse Zalm de afgelopen weken helemaal niets. Hij en zijn bank waren beland in het oog van een nare crisis naar aanleiding van een vrij immorele en best domme loonsverhoging voor de banktop. Wie hij ook belde voor hulp, niemand wilde nog wat voor hem doen. Ook Den Haag heeft het kennelijk helemaal gehad met de graaibankiers.

Wie had dat kunnen denken. Ooit was Zalm een topdog in Den Haag. Hij is tot op de dag van vandaag de langstzittende minister van Financiën ooit. Twaalf jaar was hij minister van Financiën (1994 – 2007), de laatste jaren bovendien vice-premier in Balkenende II (2003 – 2007). Toen hij vertrok had hij een formidabele staat van dienst. Zijn beleid leverde hem in binnen- en buitenland veel bewondering op.

Na de politiek maakte de oud-vicepremier een vreemde move. Hij ging namelijk naar de DSB-bank. Zalm werd financieel directeur bij kredietboer Dirk Scheringa die als hobby VVD’ers verzamelde. De oud-bewindspersonen Robin Linschoten, Ed Nijpels en Frank de Grave prijkten al in Scheringa’s collectie. Van de overstap naar deze bank van bedenkelijk allooi keek de gevestigde orde verbaasd op. We weten inmiddels hoe het afliep.

Inmiddels stuurt de oud-minister alweer vier jaar de staatsbank ABN Amro aan. Volgens de hoogleraar economie Arnoud Boot deed Zalm vier jaar lang ‘goed werk’. ‘Tot de laatste schermutselingen’.

Volgens politiek commentator van NRC Handelsblad Tom-Jan Meeus maakte de ‘VVD-prominent’ de laatste weken een ‘adembenemende val door’ en is hij inmiddels ‘politiek geheel verweesd’.

De politiek deed de laatste weken precies wat Zalm niet wilde: het voerde campagne tegen de salarisverhoging en blokkeerde de beursgang. De Haagse hotemetoot was gewend dingen telefonisch te regelen, naar zijn hand te zetten, maar dat lukte ineens niet meer. Meeus: ‘Je hoorde de laatste weken wel dat Zalm rond belde in de VVD en op Financiën. Maar het ontluisterende was dat hij niets bereikte. Niemand kon iets voor hem doen. Niemand wilde.’

Eerst leek het nog een klucht van John Lanting’s Theater van de Lach, maar het blijkt een waar Shakespeare-drama.

(Bron: NRC Handelsblad)

16 Reacties op Zelden viel een oud-minister zo adembenemend diep als Gerrit Zalm

 1. jos van veen // 6 april 2015 om 11:38 // Beantwoorden

  het lijkt er op dat Zalm de katvanger van de VVD identiteit is geworden.
  De kampioen van weleer is nu besmet gemaakt en niemand wil deze besmetting delen.Dus wordt hij een paria..de VVD had net ene optelsom van integriteitsproblemen en afkeuring van de bevolking op het bord en dan is de hypercoryfee ineens het sluitstuk en dessert dat niet te vreten valt.

  De wegen in de politiek zijn grillig,Het voetstuk van gisteren is de val van vandaag..en de gluiperige woorden van Rutte waren niet complimenteus maar verraderlijk..Dijsselbloem in het gedrang dus het barbertje dat moest hangen was snel gevonden..
  En dan ben je ineens al te lang weg om nog enig effect te hebben..de bazen zijn andere bazen, de mentaliteit van voorheen is niet meer
  Je gaat letterlijk naar het vergeetboek.Vriendelijk maar eigenlijk zonder interesse naar wat er verder gebeurt.Afgevoerd richting geraniums..al dan niet met wrok en in no time vergeten..zelfs telefonisch is er geen tijd meer voor je

  Ik denk dat Zalm gaat ervaren wat duizenden op soortgelijke manieren al hebben meegemaakt..Je bent niet meer nodig en uit het circuit,of je het wilt of niet.
  De Moor heeft zijn werk gedaan, de Moor kan gaan…

 2. Bas van Stapelberg // 6 april 2015 om 12:37 // Beantwoorden

  Gerrit zalm is net als de overige top van het bank en bedrijfsleven doodziek in hun hoofd.

 3. bert [maathuis] // 6 april 2015 om 13:39 // Beantwoorden

  “Gerrit zalm is net als de overige top van het bank en bedrijfsleven doodziek in hun hoofd.”

  In zijn hoofd. En dat is G.Z. al héél lang. Net als de andere in dit artikel genoemde VVD’ers. Linschoten is er ook een die maar al te graag bij de superrijken wil aansluiten. Al deze mensen hebben een minachting voor de burgers, nota bene hun eigen medemensen. Onmiddellijk wég met hen! Maar wie/wat komt er voor in de plaats? Nee, we zullen het helemaal anders moeten gaan aanpakken met elkaar. Geen overheersing meer door kapitalisten, “democratisten”, enzovoort. Waar is onze waardigheid? Hoe en in hoeverre gaan we hiervoor opkomen?
  Net als met al de huidige politici (wellicht uitgezonderd SP’ers en PvdD’ers), ook wég met de fluortandpasta, de chemtrails, het “unconvenient truth” belief; enzovoort.

  Onze maatschappij staat aan de vooravond van een totale omwenteling. Gaan we dit voorkómen? >>>
  http://delangemars.nl/2015/04/05/leven-we-al-midden-in-de-technocratische-dictatuur-of-transitie/
  http://delangemars.nl/2015/04/04/oproepslavernij-van-nul-uren-contract-of-hoe-werkgevers-ratten-werden/

  Maar er zijn ook zeer positieve berichte! >>>
  http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/us-vliegdekschip-door-russische-onderzeeers-uitgeschakeld/

 4. Boontje komt om zijn loontje!Ik gun het hem van harte;misschien is die vette grijns nou eindelijk van zijn smoel verdwenen?

 5. Alles wat u weten moet over UW geld, de banken en de fiscus.*
  http://fubar.mobi/2014/07/30/banken-willen-totale-controle-over-u/comment-page-2/#comment-11535
  * tinyurl.com/nbnmk5e
  Als u niet wilt dat uw tegoed via internet wordt leeggetrokken door cybercriminelen, is het beter dat u niet aan internetbankieren begint. Nb, internetbankieren verplicht stellen is NIET mogelijk.
  Bron: nvb.nl

 6. Dit is toch een van die mensen die Nederland verkocht heeft aan Brussel, tegen de uitdrukkelijke wil van de meerderheid van de kiezers. En was dit ook niet de meneer die Nederland die ‘geweldigde’ euro opgedrongen heeft?

  • Ja!Ik zie hem nog het eerste euro-biljet uit de muur trekken met een valse grijns van oor tot oor:Maar nu gingen wij het goed krijgen!Ja ja….ik heb nog nooit zoveel armoe en zorgen gehad als vanaf de invoering van die verrekte euro!Vals sujet dat hij er is!

    • Yep!En hoewel Farrage ze met feiten ,cijfers en keiharde waarheden om de oren slaat,zitten ze allemaal ongeïnteresseerd te kijken of stompzinnig te lachen zoals Verhofstad,Van Rompuy en Barusso!En hier precies hetzelfde als Wilders zijn verhaal doet;onderonsjes,spelen met de telefoon en,als ze niks anders meer weten,roffelen.En dat schorem durft het nog over respect te hebben?Het enige respect dat die tokkies nog hebben is voor hun vet gevulde bankrekening!

 7. bert [maathuis] // 7 april 2015 om 02:12 // Beantwoorden

  En wie is deze Nederlandse dame op 3 minuut 45 seconden, zittend op nummer 34, ook al weer? De dame die lachend klapt voor de woorden van Cohn-Bendit.
  https://www.youtube.com/watch?v=QVeMBNB0cII&feature=related
  Dat hele EU-parlement is (op een paar uitzonderingen na) in mijn ogen een soort van Zalm-happening!

 8. Zalm en kaviaar. ( naja.. de kaviaar is “ingeleverd”, inlevercultuur van Zalm)

 9. Victory-Boogie-Woogie

 10. zalm wat een lulkoek heeft hij verkocht met die rente van 4% klopt toch helemaal niks van, hij heeft de zaak wel zo opgelicht met de vermogen belasting, ja slim berekent voor zijn eigen zakkenvuller en toen griekenland bij de Europa moest komen loog hij ook alles bij elkaar in het kabinet alles voor de poen eelijk duurt het langst jongen opletten.

 11. Mensen met dikke banen zijn voor 1 juli (ingangsdatum nieuwe Wet Werk en Zekerheid) ontslagen, mensen met gemiddelde banen worden na 1 juli ontslagen. Verschil zit hem in wat je mee krijgt. Transitievergoeding NA 1 juli. Bij vast dienstverband van meerdere jaren VEEL onvoordeliger voor werkNEMER

 12. Zakkenvullers dien nog eens niet meer alsof. Wij (middenstand en lage loners) zijn weer het gepeupel waar op neergekeken wordt en het moeten dien met een hongerloontje.
  Zalm en soortgenoten hebben deze teloorgang van ons land in gang gezet. Waar wachten we eigenlijk op?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.