Minder geld voor opvang, meer psychiatrische patiënten op straat

Elke negen minuten komen agenten op straat in contact met een verward persoon. Dat liet de politie woensdag 1 april weten toen die vroeg om extra bijstand van ggz-deskundigen. De politie kan de incidenten haast niet meer aan. Ook gemeenten en ggz-instellingen waarschuwen voor een verwachte toename van verwarde personen op straat. In 2015 bezuinigt het kabinet 60 miljoen op de opvang van mensen met psychiatrische problemen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben gemeenten straks te weinig geld om alle psychisch verwarde patiënten onderdak te bieden.

VNG-woordvoerder Asha Khoenkhoen in De Telegraaf: ‘Het gaat vaak om mensen met psychiatrische problemen, die om die reden niet op zichzelf kunnen wonen.’ Volgens haar komen gemeenten straks tientallen miljoenen te kort voor opvang. ‘Als dat geld er niet komt, vrezen wij voor grote problemen, omdat je deze mensen niet aan hun lot kunt overlaten.’

Niet alleen de gemeenten voorzien ellende, ook zorginstellingen en de politie zien dat er iets mis gaat met de opvang. Volgens De Telegraaf klaagt de zorgsector al een tijdje volop ‘dat door het verminderen van het aantal bedden in ggz-instellingen steeds meer psychiatrische partiënten op straat belanden’.

Intussen ziet VVD-minister Schippers van Volksgezondheid geen enkel verband tussen de toename van verwarde personen op straat en de bezuinigingen. Dat schreef ze vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. De waarschuwingen van ggz-instellingen, gemeenten en de politie sloeg zij in de wind.

(Bron: De Telegraaf)

5 Reacties op Minder geld voor opvang, meer psychiatrische patiënten op straat

 1. jos van veen // 5 april 2015 om 14:54 // Beantwoorden

  Ja..die situatie is natuurlijk als een fietsband/balloon.Knijp er ene gedeelte lucht uit dan onstaat elders ene groetere spanning
  Deobsessie rond bezuinigingen van eurofiel neoliberaal met ebzuinigen en geld halen neemt bizarre prioportis aan..hele geldeelte afknijpen doet egweldige bubbels ergens anders ontstaan( verplicht thuis wonen,verpleeghuizen sluiten) veroorzaakt elders grotere spanning (gemeenten,wijkzorg),knijpen we daar ook de lucht uit dan verplaatst de spanning zich naar elders, biijv, de participatiesamenleving , m.a.g. reeksen overspannen mantelzorgers en toename van depressies, suicide,armoede enz enz.Onleefbare situaties.

  En dit alles door geldobsessies, mcht, status, heerszucht,megalomane denkwijzen, pathologische moraal..helemaal terug te vinden bij eurofiel neoliberaal die over al i medische termen een aneurysma creern…levensgevaarlijk..
  Een idelogie waar alle middelen het doel heiligen en de samenelving een middel is om te speculeren op de wereldmarkt..winsten voor neoliberaal, ellende voor de rest.Ze vertegenwoordigen geen volk maar hun sekte,plaatsvervangende macabere religie
  Hun politiek is geen politiek, het vertegenwoordigt alleen ho un hobby’s, fantasieeen en asociale drijfveren rond pervers genot.Want hoe kun je genieten ten koste van anderen..met welk recht..?

  Natuurlijk weet Schippers dat er ene verband bestaat tussen ziekelijk bezuinigingen en slachtoffers..als arts moet ze dat zelfs weten!!, maar voor haar sekte staat hebzucht ende schraap voorop om de privatisering en perspectief verder vorm te geven ten koste van..
  Alles bij de sekte is er op gericht geld en macht te verzamelen voor hun decadente potsierlijkheden..
  120 miljard ( als je snel zegt dan is het niets) euro aan
  verduistering/corruptie in de Centrale van Brussel..en dan de miljarden die rondvliegen zonder nut en verduisteringen..En gebeurt er bij neoliberaal NL? ^miljard aan ongecontroleerde subsidies h jaarlijks..zelfs Philips krijgt het..(???!! hebben ze nog net nodig), miljarden EU subsidies die door het egwone betaald zijn gaan naar GrootGeldbedrijven en hun aandeelhouders zonder dat de bevolking er op vooruit gaat of baat bij heeft.
  Ministeries waar miljarden spontaan niet terug te vinden zijn…
  En dan hebben we het nog nieyt eens over declaraties en andere zelfverrijkingen ..Status kost bergen geld…Tijd dat we dat afschaffen
  (Eurofiel)Neoliberaal is een uitvretend kankergezwel en een erg ongenode gast..de pathologie van de samenlevingen.
  Wie ogen heeft ziet het gebeuren.

 2. bert [maathuis] // 7 april 2015 om 01:51 // Beantwoorden

  “Volgens De Telegraaf klaagt de zorgsector al een tijdje volop ‘dat door het verminderen van het aantal bedden in ggz-instellingen steeds meer psychiatrische partiënten op straat belanden’.”
  Meer psychiatrische patiënten op straat is natuurlijk een slechte zaak. Maar! Veel beter zou het uiteraard zijn wanneer er überháupt minder psychiatrische patiënten zouden zijn.
  En dát kan bevorderd worden door éérder in te grijpen; én door psychiatrische patiënten met adequate therapie te begeleiden, hetgeen namelijk ternauwernood gebeurt!
  We zullen echter geen vermindering van het aantal psychiatrische patiënten gaan meemaken; integendeel!
  Want:
  * onze samenleving wordt steeds onmenselijker, steeds regels-gebondener, waardoor mensen behoorlijk in de knel [kunnen] komen.
  * Psychiatrische instellingen geven niet of nauwelijks zinvolle therapie (miljoenen verdienen aan pillen voorschrijven). Waardoor patiënten zich niet zullen her-stellen.
  * de zogenaamde voordeursleutelkinderen van de jaren ’90 en de kindercrèchekinderen van de jaren 2000 en ’10 zullen deels zeker leiden tot individuen met psychiatrische problematiek.
  Vergeet niet dat er inmiddels HBO-opleidingen zijn voor managers voor kindercrèches! Dat mag gerust “staatsopvoeding” worden genoemd, wat deze managers voor kindercrèches ten uitvoer gaan brengen. Aangezien er altijd veel mensen/baby’s/kleuters zullen zijn, die niet gedijen door staatsopvoeding (die deze programmering niet “slikken”), zullen er onder deze baby’s zich veel toekomstige psychiatrische patiënten bevinden.
  Een ander destructieve werking van de kindercrèches is dat deze de gezinsbeleving geheel teniet doen! Aldus het algehele fundament onder de samenleving vernietigend.
  Nu worden de baby’s nog ’s morgens gebracht en ’s avonds gehaald; totdat de volgende stap in dit proces als gewoonte wordt geïmplementeerd: ’s morgens brengen en ’s avonds halen. D.w.z. maandagochtend brengen en vrijdagavond weer ophalen. Hè hè, zeggen de ouders: eindelijk hoeven we ons ’s ochtends en ’s avonds niet meer zo te haasten: gewoon rustig naar je werk en ’s avonds weer rustig naar huis, zonder telkens bij de crèche langs te hoeven. En de laatste stap in dit proces???

 3. Was al bekend.. toch? Hebben ze ook enkele doden en gewonden al meegerekend als collateral damage? Het niveau van beschaving en cultuur zie je af aan hoe het land omgaat met de ouderen, kinderen en kwetsbaren.
  Dat weet toch iedereen?

 4. tja de zorg voor ,geestelijk gehandicapten zwakbegaafden lichamelijk gehandicapten kalft af maar hulp voor psygische gestoorden [zieken]
  is al jaren een lachertje het drogeren en finacieel benadelen in instellingen of daarbuiten is idioot daar is de patient niet bij gebaat
  een zinvol leven is beter dan een kort en zinloos leven voor patienten waneer ziet men psygiatrische patienten weer al mensen en niet als een ding waar men aan wil verdienen en dan weggooien schande . .

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.