Tweede Kamer kent straks A- en B-Kamerleden

Ex-50Plusser Norbert Klein voorziet straks een ‘tweedeling in A- en B-Kamerleden’. Voormalig PvdA’er Tunahan Kuzu ziet zelfs een complot: ‘Dit is een slinkse poging van de grote partijen om hun macht te bestendigen’. En de gewezen PVV’er Louis Bontes vreest zelfs een inperking van de democratische rechten: ‘Als je minder ondersteuning en spreektijd krijgt, kun je de regering minder goed controleren en dus je plicht als volksvertegenwoordiger niet meer vervullen’. Het bestuur van de Tweede Kamer wil maatregelen tegen zetelroof.

Alle fracties in het dagelijks bestuur (Presidium) willen maatregelen. Vooral de VVD. ‘Wij vinden zetelroof verwerpelijk, het moet worden tegengegaan’, zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vrijdag in NRC Handelsblad. Afsplitsen mag echter van de Grondwet en de Kieswet.

Er wordt serieus over nagedacht om afgesplitste een- en tweepitters minder rechten te geven. Die zouden zich straks geen fractie meer mogen noemen, en daardoor ook minder rechten krijgen zoals minder spreektijd en minder personele en financiële ondersteuning. Het zou pas gelden voor de lichting Kamerleden van na de volgende verkiezingen.

Een lekker praktische oplossing, maar er zijn toch wat principiële bezwaren. Wanneer de maatregelen realiteit worden, krijgt oud-50Plusser Klein gelijk met zijn vrees voor A- en B-Kamerleden. In feite wordt dan ook de omvang van de volksvertegenwoordiging verkleind (je neemt namelijk bepaalde rechten van sommige volksvertegenwoordigers af).

Bovendien krijgen politieke partijen op deze wijze een extra stevige positie ten opzichte van dissidente fractieleden en dat is best vreemd wanneer je bedenkt dat nog slechts 300.000 Nederlanders lid zijn van zo’n club. En wat te doen met het Kamerlid dat genoeg voorkeurstemmen kreeg voor een eigen zetel?

Opvallend is het overigens dat zetelroof een hot item is sinds de affaire rond het oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers. Eerder waren er de drie PVV-afsplitsingen (Van Vliet, Bontes, Van Klaveren), het vertrek van de PvdA’ers Kuzu en Öztürk en de aftocht van Klein bij 50Plus. Niemand repte over zetelroof. Maar nu de VVD last heeft van een afgesplitst Kamerlid, volgen er maatregelen van het Kamerbestuur, onder voorzitterschap van VVD’er Anouschka van Miltenburg.

(Bron: NRC Handelsblad)

3 Reacties op Tweede Kamer kent straks A- en B-Kamerleden

 1. Ik blijf het zetelroof vinden:geen afstand willen doen van geld en “macht”,terwijl al die kleine partijtjes niks bereiken en alleen maar in de weg zitten:stoppen daar mee!Als je opstapt is dat je eigen keus en moet je de consequenties ook maar dragen!En als je ontslagen wordt is dat nooit zonder reden,dus:idem dito!En die absurde wachtgeldregeling mogen ze ook schrappen:zij zijn niks meer of minder als de gewone burger!

 2. jos van veen // 3 april 2015 om 23:28 // Beantwoorden

  dit past helemaal in de ideologie van neoliberaal.
  Nederland vertoont al volop kastetrekken,tweedeling en ongelijkheid..het volk heeft geen barst meer te zeggen over politieke besluitvorming van Neoliberalen, democratie wordt/is afgebouwd.En neoliberaal triomfeert met waanzin en nog meer van dezelfde grootheidswaanzin..

  Geen referenda, geen volksinspraak,,volop machtsvertoon van een partij die bij de PS verkiezingen nog maar door 7% van de bevolking gesteund wordt, aanrommelt en nog meet overlast veroorzaakt en blijft veroorzaken.

  Waarom ze niet massaal weggeveegd zijn blijft een raadsel van de luiheid.

  We gaan gewoon kapot aan de eurofiel neoliberalen,straks komt het TTIP er nog bij met alleziekelijke onzin, dan zitten we ineens weer in China waarvoor een volksbank voor een prikkie verkocht moet worden(zwaar verlies-volk betaalt toch) Bedrijven ( door ons gesubsidieerd), GrootGeld en multinationals gaan met de poen strijken, het gewone volk mag weer achter het net vissen en braaf volgen en betalen voor de smeerlapperij, anders achtervolgt door fascisten met financiele repressieve terreur.

  wordt het vast nog gezellig…

 3. In plaats van de focus te leggen op de oorzaak van het probleem, namelijk machtsgeilheid en het niet kunnen zetten dat er nu eenmaal politiek momenten zullen en kunnen zijn dat je uit elkaar gaat, om welke reden dan ook, bedenkt men weer eens wat.

  Weet je wat, wij bestempelen afvalligen voor wat ze zijn. Afvallig, tweederangs, minder of niet ter zake doende en tegelijkertijd perken wij hun mogelijkheden dan ook maar even in. Maar die politieke miernneukers die dit fulmineren, zoals ene Halbe Zijlstra, vergeten en passant even dat dit alles gewoon een democratisch proces is via de regels die zij zelf ook al jaren zo onderhouden en in stand houden.

  Maar…. ach gosjiegosj nu deugen die regeltjes plosteling niet meer in de ogen van de machtsgeilen en gaat men zic druk maken om….. niets bijzonders. Halbe Zijlstra en gelijk gestemden en denkenden. Ga gewoon eens aan je werk met het oplossen van de chaos, tweedeling, miljardenschde die jullie met totale inertie en incompetentie aan het veroorzaken zijn.

  Daar paers je namelijk momenteel de belastingbetaler voor af jullie salaris te betalen. Weerzinwekkend geraaskal terwijl de problemen en chaos in economisch Nederland tot historisch ongekende hoogte, of moeten wij zeggen, minderwaardige diepten bereiken.

  U moet zich schamen om de zoveelste ‘erniettoedoenderij’.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.