Huren stegen 29 procent, terwijl woningcorporaties 321 miljoen verloren door derivaten

Terwijl woningcorporaties volgens de Volkskrant hun huren de afgelopen twee jaar met 29 procent opkrikten, en huizen naar de vrijehuurmarkt brachten, verloren ze aan de andere kant veel geld met derivaten. In 2014 brachten de corporaties maar liefst 321 miljoen euro naar de bank door slechte resultaten met risicovolle derivaten. Van de 370 Nederlandse woningcorporaties beschikken er 147 over een derivatenportefeuille. In 2012 viel woningbouwvereniging Vestia om door derivaten. Het kostte de Nederlandse huurders 2 miljard.

De financiële toezichthouder het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) onderwierp 35 woningcorporaties die relatief veel rentederivaten hebben aan een stresstest. Eén woningcorporatie zakte. Een aantal andere corporaties wordt door een zorgelijke situatie in 2013 al gemonitord door het CFV en hoefde niet naar de test. CFV geeft geen namen en bedragen prijs.

De toezichthouder kijkt met extra aandacht naar de 35 corporaties omdat het beleggen in derivaten risico’s met zich meebrengt. Derivaten beschermen tegen rentestijgingen, maar de rente daalt juist alweer enige jaren. Net als bij een huis, kan een ‘derivatenonderpand’ ook onder water komen te staan. De bank eist dan bijstorting. Volgens vastgoedmarkt.nl ging het in 2014 om een bedrag van 321 miljoen euro.

Volgens de regels van het CFV moeten corporaties die derivaten hebben financiële buffers aanhouden zodat ze eventuele tegenvallers kunnen opvangen. De 35 geteste corporaties hielden eind 2014 een gezamenlijke buffer aan van 1,17 miljard euro, een toename van 169 miljoen euro ten opzichte van 2013. Dit bedrag kunnen de corporaties dus niet meer investeren in huurmatiging, woningbouw en onderhoud.

Corporatiekoepel Aedes reageerde vrijdagochtend in de Volkskrant op de huurverhogingen en het slinken van de huurwoningvoorraad. ‘Corporaties bekijken mogelijkheden om huurverhogingen te beperken. Dat doen ze in de praktijk ook, maar het is afhankelijk van de situatie per corporatie wat er kan’, aldus de Aedes-woordvoerder. ‘Lagere huren betekenen onvermijdelijk minder geld voor nieuwbouw’.

Dat zal best, maar dat is kennelijk niet het hele verhaal.

(Bronnen: de Volkskrant, vastgoedmarkt.nl, cfv.nl)

7 Reacties op Huren stegen 29 procent, terwijl woningcorporaties 321 miljoen verloren door derivaten

 1. Mooi he… die banken. Komt elke keer weer terug.
  En de politiek doet NIETS aan herstelwetgeving voor deze sector.
  Ze moeten alleen hun liquide buffers wat verhogen van 3 naar 4% en thats it. In ruil toegang tot 90 miljard zorgkapitaal, kunnen ze gezamenlijk om “knokken” . Intussen duiken de verhalen over de renteswaps etc weer op en een prachtige docu van Joris Luyendijk.
  Het is ook allemaal complex, te complex om je politieke vingers aan te branden. Misschien een paar chinese vingers dan, als tegenhanger voor de dollarkapitalen.
  Zou rotterdamse haven soms ook renteswaps hebben?

 2. Alles wat huurders moeten weten, ook dat ze veel meer actie moeten voeren(vooral de huurdersverenigingen!!) en moeten stoppen met de kat uit de boom te kijken.
  Let op! Aan de Woonbond hebt u niets!
  (scroll terug om alles te lezen)
  http://fubar.mobi/2015/02/05/10718/comment-page-1/#comment-12419

 3. Studenten door kamerverhuurders, lees: ZELFVERRIJKERS uitgeknepen.
  Bekijk de foto’s: toen kon het wel, waarom nu niet?
  http://fubar.mobi/2015/02/05/10718/comment-page-2/#comment-13319

 4. Update:
  http://fubar.mobi/2015/02/05/10718/comment-page-2/#comment-17168
  (maar ik denk niet dat ik ‘t ooit beleef dat alle huurders
  in dit land in de gordijnen vliegen..)

 5. 30% betalen aan huur van het totale gezinsinkomen is ruim voldoende. Ooit is dat percentage woonlasten (alles dus, oincl. energie) ook eens vastgelegd in een regeerakkoord (van Agt?) Ik betaal nu 780,- incl. servicekosten voor een app. van 80m2 met een schuurtje van 4m2. Lijkt mij ruim voldoende met een inkomen van netto nog geen 2500 p. maand. Ik weet, het is niet slecht, maar ook niet geweldig als je weet dat je daar met zijn beiden voor moet werken.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.