PvdA wil het TTIP-handelsakkoord blokkeren

De PvdA-fracties in de Tweede Kamer en het Europees Parlement willen het TIPP-handelsakkoord blokkeren. TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) voorziet in een grote vrijhandelszone tussen de Verenigde Staten en de EU, een soort economische NAVO. De sociaaldemocraten vrezen echter dat ‘duurbetaalde advocaten uit de VS het straks hier voor het zeggen krijgen’, aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos donderdag in De Telegraaf. De partij staat nu lijnrecht tegenover de eigen minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) en coalitiepartner VVD.

Europarlementariër Agnes Jongerius stelde zich donderdag in NRC Handelsblad op achter Vos: ‘Er zijn op dit moment heel veel zorgen. Zorgen waarbij je je kunt afvragen of die opgelost kunnen worden’.

Profileren heet de nieuwste Haagse mode. Wat de VVD kan met een pleidooi voor het dichtgooien van de grenzen voor asielzoekers en een betere samenwerking met dictatoriale regimes, kan de PvdA beter, moet de partijtop hebben gedacht.

Afgelopen week richtte men de sociaaldemocratische pijlen al op de ABN Amro-top. Onder aanvoering van de functioneel woedende woordvoerder Henk Nijboer dwong de fractie de eigen minister Dijsselbloem ertoe de beursgang uit te stellen. En nu gaat collega Vos los. Tegen TTIP.

Vos eist ‘keiharde garanties’ op het vlak van milieu en sociale zekerheid. ‘Straks gaan werknemers uit de VS hier voor 6 dollar per uur de rotbaantjes doen. Dat willen we niet’, zegt het Kamerlid. Ook huivert Vos bij de gedachte dat de VS straks hun chloorkippen en hormoonvlees op de Europese markt dumpen. Volgens het Kamerlid zijn de onderhandelingen daarover totaal niet transparant.

Daarnaast vrezen de sociaaldemocraten de zogeheten ISDS-clausule. Dit onderdeel voorziet voor investeerders in de mogelijkheid om door arbitrage (zonder een rechter) lokale wetgeving te omzeilen. Vos: ‘Ik zeg: als wij schaliegas of kernenergie willen verbieden, dan is dat aan ons en niet aan Amerikaanse roofkapitalisten’.

VVD-fractiewoordvoerder Fred Teeven (jawel) ziet ‘de opzichtige profilering’ hoofdschuddend aan. ‘Als je geld wilt verdienen, dan heb je een groot buitenland en vrijhandel nodig.’ Hij noemt de aanval van zijn PvdA-collega’s ‘voortijdig’.

TTIP kent vurige voor- en tegenstanders. De voorstanders denken aan de economische groei die de vrijhandel mogelijk met zich meebrengt. Tegenstanders wijzen erop dat die groei er ook kan komen zonder TTIP, en dat de opbrengsten van de groei niet bij gewone mensen terechtkomen. Integendeel.

Onze mooie verworvenheden zoals de sociale zekerheid, voedselveiligheid en onze rechtsstaat zetten we toch zeker niet op het spel om de portemonnee te spekken van de drie man en een halve paardenkop in de bestuurskamers van de multinationals?

(Bron: De Telegraaf, NRC Handelsblad)

10 Reacties op PvdA wil het TTIP-handelsakkoord blokkeren

 1. jos van veen // 2 april 2015 om 14:45 // Beantwoorden

  Mmhh naar mijn mening wil de PVDA niks,,de kaarten over TIP zijn allang in de EU geschud en nu is het laten sudderen o hoe de uitkomst er door te drammen bij nationale parlementen.
  Dit is net als VVD-gezwam een spelletje

  Het antwoord van Teeven: “als je geld wilt verdienen…”roept meteen de vraag op wat hij bedoelt met “je” ..
  Alles is gebaseerd op aannames en wishful thinking..NIKS is gebaseerd op feiten!!
  We zouden ook rijk worden met de EU(zo was het toch? ) en wat gebeurde er..? juist ja.
  Het TTIP is gewoon megalomane fantasie, aanname en wishful thinking gebaseerd op 2 modellen waarbij in de mix van deze twee de aangenomen jubel-uitkonsten natuurlijk de boventoon voeren. Nadelen benoemen is geen propaganda maar afknapper
  Onze Overheid publiceert wel de voordelen maar geen woord over de nadelen..en die zijn gigantisch(van MKB,schaliegas,hormonen,insecticide,bestrijdingsmiddelen,antibiotica,chloor,investeringscontracten(juridische bron voor gigarijkdom), belastingverhogingen, prijsverhoging,lagere lonen,ongelijkheidvergroting,tweedeling, winst/verlies denken,potsierlijkheid en reli-onzin.superconservatief en kinderlijk.
  Amerika is de SLECHTST !! functionerende samenleving op aarde en daar is neoliberaal en EU dol op.Meesters en slaven..

  Bedrijven minder belasting, dat gat moet gedicht worden door de bevolking…juist ja.
  Dat volk vangt een paar honderd per jaar meer maar mag het dubbele aan belastingen en subsidies(bedrijven zijn dol op gratis geld)gaan dokken. Tel uit je winst.Achteruitgang voorop. Rijkman profiteert.Gewone volk wordt ziek
  Dat “je”van Teeven s;aat dus niet op de bevolking

  Een vergelijking met de NAVO is compleet mank..ga je schamen!!
  NAVO is een Defensieve oorlogsorganisatie.
  TTIP is graai, bedreig, manipuleer en laat de regering over aan multinationals en hun CEO’s en GrootGeld..dan gaat het beter..Alleen niet met de bevolking..nieuwe slavernij en volksverhuizingen..dus alle sociale voorzieningen gaan er aan, dictatuur wordt regel, rangorde en kaste,verjuridisering ten top…Agressie all over,m typische gezondheids-en sociale problemen, gezondheidszorg alleen voor rijk,macht, geld en status profileren nog meer.
  Praalzucht en decadentie.
  Moeten we niet willen..

  Het toverwoord wordt “Amerikanisme””
  Onze normen? Vergeet het,Iedereen die ene redelijk geheugen heeft weet nog van de Monsanto-affaire waarbij het EP stemde VOOR genetisch gemanipuleerde zaden..lobby doet echt wat..zo corrupt als de pest,.Schudt dat maar mensen..!
  Geld is God,God is Geld, God is Machtig = Geld is machtig en dat bewondert iedereen en kijkt er tegenop en buigt, want GOD=Geld kan alles..
  (Maar gaat ook gewoon dood.)
  Zitten we op dit theater te wachten..?
  Mogen we doen als geconditioneerde aapjes wat de mulinationals van de VS van ons verwachten (en anders miljardenproces)? Zijn wij de volgende graaibak voor de VS om zich aan te verrijken?

  Dat allemaal om bedrijven(verdomme!) minder belasting te laten betalen??

  Wel,,als dat zo is dan vindt ik ons-Nederlanders- al echt heel diep gestoord!!Donder op met je ziekelijke rommel,tunnelvisie en onzinnige moraal.

 2. Dat hele TTIP heeft geen enkele discussie nodig. Simpelweg in de EU verbieden. Het geeft alle multinationals een recht om via een niet erkende rechtbank alle wetten en regels aan te kunnen vechten die hun expansiedrift in de weg staan. Stel Monsanto wil per se hun gifmais hier in Nederland doordrukken en onze wetgeving verhindert dit dan kunnen ze ons aanklagen voor hun niet gederfde winst omdat wij die zooi verbieden. Dit even simpel uitgebeeld. Het is niet voor niets dat de EU allerlei patenten verleent op groenten aan dit soort nazibedrijven. Maar ja, EU is nazi.

 3. Ik ben het praktisch nooit eens met de PvdA,maar in dit geval wel:van tafel met dat snert akkoord!

 4. Er is geen verschil meer tussen politici en bankiers.
  Het enige verschil is dat de politicus zegt geen bank te willen besturen en bankiers zeggen weer dat ze geen politiek willen bedrijven.
  Ondertussen wordt 90% van de bevolking onderworpen aan moderne slavernij. Naar amerikaans voorbeeld, gevolg van het fiat monetaire systeem van de dollar en de euro. TTIP is een van de uitwassen om vrij verkeer van geld goederen en uiteindelijk ook mensen en het spelletje van de olicharchen ( rechtszaken tegen landen en landen volledig laten leegbloeden , griekenland bv , en hierna voor een appel en een ei de assets laten privatiseren/opkopen, en uiteraard de benodigde arbeid tegen een zo’n goedkoop mogelijke arbeid liefst zonder sociale zekerheid ( premies) en zorg (premies). Want er moet wel winst ( het kapitaal met wel in eigendom blijven) gemaakt worden.
  Het is niets meer en minder dan het sluitend krijgen van de levensloop van geldcreatie naar geld inning en ondertussen al het bezit in eigendom krijgen ( gebouwen/havens olie etc etc).

 5. aanvullend op het eerdere. Dan heb je natuurlijk nog verlies, Want arbeid kost natuurlijk wel wat geld etc. Gelukkig zijn er genoeg stupide overheden die het nog steeds niet begrijpen en hebben ze nog de overheidsleningen Met rente component ( ook in eigendom van de superrijken). Banken sspelen de meest essentiele rol in het creeeren en sluitend maken van de gehele cirkel van geldcreatie t/m inning met rente. Overheden maken dmv TTIPS, deregulatie aandelen marketen , alles in private en niet juridisch vervolgbare entiteiten het gehele verhaal mogelijk, Onder de noemer van libertijns denken.

 6. Zoals we de politiek in het algemeen en de pvda in het bijzonder kennen, zal dit wel (weer?) een toneelstukje voor de bühne zijn.
  Wij kunnen in Nederland alleen een ander beleid verwachten als we radicaal anders gaan stemmen. De bevrijding van Europa en Nederland (in dit geval van de eu, euro, ttip en hun handlangers), zal ook dit keer niet in Nederland beginnen.

 7. Jan de Vries // 3 april 2015 om 01:52 // Beantwoorden

  In Duitsland is er toch ook een zwak TEGEN deze overeenkomst te horen? Vrijdenkers alle landen, verenig U. Roep een halt toe aan de graaiers, het kan nog net.

 8. Jeroen Korenaar // 6 april 2016 om 01:06 // Beantwoorden

  De kortste weg is Regering en Kabinet voor de rechter slepen en bovendien afzetten. Die zijn een gevaar voor de samenleving. Kernenergie Samsom, Bilderberg trekpop – meer vreemdelingen binnenhalen, kinderen vanaf 3 jaar naar school – Gates ‘Common Core’ scholingsplan, Plasterk de NSA-mol in de top, Dijksma ligt in bed met Gates en Soros. Timmermans, huilie, huilie – politiek gewin willen slaan uit de moord op 196 landgenoten, en 93 van andere nationaliteiten.

  Die hele partij is zó ziek, corrupt tot op het bot.
  Daarbij aangetekend dat Voor Vreemdelingen en Despoten op al die punten zo mogelijk nog erger is.
  TTIP is idd. ‘Economisch NAVO’ (Hillary Clinton) – NAZI-imperialisme.
  Stiglitz: ‘Voodoo-economics’
  (wij, Europeanen worden op het altaar van het kartel-kapitalisme geofferd)
  Milton Friedman: ‘monetary fascism’
  Willen wij dat (wel)? Samsom, Dijsselbloem, Ploumen, Timmermans, Kok en Dijksma zeker!
  Die fracties – aan woorden hebben de belastingbetalers niks. Boter bij de vis. Intenties zijn niet genoeg. Zo moeten direct, doortastend, en doelgericht ingrijpen om het land, onze beschaving te redden.

  http://www.activistpost.com/2016/01/origins-of-the-eu-usa-covert-operations-to-assimilate-europe-into-a-federal-state.html
  “Only Ukraine could bring down MH17”
  http://www.voltairenet.org/article190874.html

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.