‘Politici die klem zitten, kunnen opeens je grootste vijand worden’

‘Nu er een maalstroom ontstaan is van negatieve berichtgeving, komt de overlevingsdrift van politici naar boven. En ja, politici die klem zitten -waarmee je dacht een afspraak te hebben- worden opeens je grootste vijanden’, duidt hoogleraar economie Arnoud Boot het acteerwerk van minister Dijsselbloem in de klucht  ‘ABN Amro ging naar de beurs‘. Boot schreef dinsdag 31 maart een groot artikel in NRC handelsblad over de ‘bijna gelukte beursgang’. Volgens hem was het allemaal ‘overhaast en ondoordacht’.

De bank gaat een mooie toekomst tegemoet, denkt Boot, maar dan met ‘het management van de toekomst’, dus zonder de huidige bestuursvoorzitter. ‘Gerrit Zalm heeft goed werk verricht maar heeft zijn hand overspeeld met deze bijna gelukte beursgang’. Die moet dus vertrekken. De oud-minister van Financiën was kennelijk zo naïef te denken dat een afspraak met een politicus standhoudt wanneer die de publieke opinie tegen zich krijgt en de grond onder diens voeten gaat schuiven.

Ook moet ABN Amro de huidige plannen laten varen. ‘Vergeet die beursgang voor enige tijd en ga straks uit kracht naar de beurs. Met nu toch gaan ben je aangeschoten wild’, adviseert de hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam. ‘Rol eerst je strategie uit en laat zien wat je kunt’.

Verder vindt Boot dat ABN Amro zichtbaarder moet worden in het maatschappelijk debat. ‘Gerrit Zalm heeft ervoor gekozen om ABN Amro volledig buiten het maatschappelijke debat over de toekomst van de financiële sector te plaatsen’. De wetenschapper noemt dat ‘onbestaanbaar’ voor ‘een van de belangrijkste financiële spelers van het land’.

Het kabinet wil de staatsbank tóch naar de beurs brengen, weliswaar in etappes en uitgesmeerd over jaren. Te beginnen voor het einde van dit jaar. Als ‘aangeschoten wild’ gaat de bank dus tóch ‘overhaast en ondoordacht’ naar de beurs. Wat een rommelig en waarschijnlijk onnodig kostbaar traject weer! Maar zeker niet verrassend, van dit wonderlijke kabinet.

(Bron: NRC Handelsblad)

2 Reacties op ‘Politici die klem zitten, kunnen opeens je grootste vijand worden’

 1. jos van veen // 2 april 2015 om 23:28 // Beantwoorden

  neoliberaal ziet niets in ene volksbank omdat neoliberaal niet met neoliberaal wil concurreren en het egwone olk nie erg veel genot gunt..

  neoliberaal een fianciele ramp voor de NL bevolking.

  d reis naar China en India in het kader van communityflying gaat natuurlijk zijn tol vragen en daarvoor mag dan de bevolking met zijn eigendom weer met verleis voor opdraaien..van de ene ramp naar de andere..neoliberal zal alles doen om benerteringen voor het NL volk te voorkomen en af te remmen.
  Heerzucht, amcht, gedl en diatauur.

  De NL bevolking is de eigenaar van ABN AMRO en als eiegenaar hebben e nk ste zggen door inteeltpartijen die het volk niet wensen te vertegenwoordigen, want zo is het wel

  Ik ben van mening dar er een referendum moet komen of AMRO ABN wel naar de beurs mág..want dar schiet niemand iets mee op..alleen geld voor een nieuw avontuur en extra naheffing van de EU..niet goed,geld toch kwijt.
  We laten als volk veel teveel langs ons afglijden…

  Hiernaast staat een foto van ene zielige Cohen..”we moeten absoluut niet van koers veranderen..”
  Wel. Cohen, we zijn er gewoon op uitgekeken en laten ons op deze manier te pletter varen als we er niks aan doen..natuurlijk is dat niet in jouw belang of in het belang van je sektegenoten, maar voor de gewone bevolking is het dat wel..die is het gerotzooi zat
  Geen egzeik en gerommel meer in de tent..

  Risico en rampenkabinet..Eurofiel neoliberaal is een heel dure hobby en fantasieclub.Hun liedjes gaan steeds over hetzelfde.Hun gezwam ook..

  Straks moet je nog een vergunning hebben voor een gasaansteker, een liter wasbenzine, tanken bij de pomp.een luchtballon.klappertjes en gasfornuis,campingbranders ,lantaarns..allemaal ontplofbaar…
  Ze zijn in Den Haag zo gek als een bos uien met decreten waar je niks voor koopt of iets mee kan..Zit in de luchtvervuiling daar, denk ik..
  Met TTIP wordt het nog erger..dat heeft nu al Brussel aangetast.
  Dit volkje van psychoten en sociopathen moet opdonderen en hun biezen pakken..

 2. ABN AMro naar de beurs, opgekocht door…:).. zouden de chinezen geen interesse hebben in zo’n volksbank, kopen ze ook de woningcorporaties op??

  Idd. onbegrijpelijk toch dat de politiek zo’n weerstand heeft tegen het opnieuw reguleren van de financiele sector en de geldcreatie.
  Gaat natuurlijk lijnrecht tegen de euro als munt unie in.

  Al eens gekeken naar de beloningen van de europarlementarier. De ene loonsverhoging naar de andere.. en de bonus… het vrije verkeer van declaraties.
  Waarom zij wel en de banken niet?

  En hoe komt het toch dat ondank de lage lonen ( zeer concurrerende arbeidkosten en bijna geen sociale zekerheid) in diverse EU landen daar toch ook enorme werkeloosheid en armoede heerst. Toch niet omdat deze landen bijna geen assets als olie havens of andere zaken bezitten? Wij mogen blij zijn met rotterdam. Ben benieuwd wanneer dat verkocht gaat worden!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.