Volgens CPB-studie wordt terugkeer ziekenfonds peperduur

Uit een grote studie van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat een terugkeer naar het oude ziekenfonds vele miljarden euro’s gaat kosten. In het meest ongunstige geval lopen de kosten op tot zo’n 21 miljard. Daarmee lijkt een comeback van het oude ziekenfonds niet haalbaar. De CPB-studie bestaat uit een doorrekening van 104 mogelijke zorghervormingen. Tien partijen (PvdA, VVD, CDA, D66, PVV, SP, 50PLUS, ChristenUnie, GroenLinks, SGP) dienden voorstellen tot hervormingen in.

Het gaat nog om toekomstplannen die eventueel pas door een volgend kabinet worden overgenomen. De 104 voorstellen vormen samen een soort menukaart voor een volgende regering. Sommige voorstellen bleken erg kostbaar, andere leverden het Rijk wel geld op.

Een maatregel die volgens het CPB flink geld oplevert, is een verhoging van het eigen risico met €100. Het zou structureel €840 miljoen de staatskas in schuiven. En wanneer huisartsenzorg binnen het eigen risico zou vallen, zou dat €340 miljoen in het overheidslaatje brengen. Welke partij deze voorstellen indiende, maakt het CPB niet bekend.

Er zijn ook maatregelen op andere zorgterreinen door de partijen voorgesteld, zoals wijkverpleging en ouderenzorg. Wanneer bijvoorbeeld alleen nog de kortdurende wijkverpleging zou worden vergoed, levert dat €950 miljoen op. Voor de langdurige zorg zouden mensen zich dan moeten bijverzekeren.

Een partij leverde ook het voorstel in om langdurige ouderenzorg voortaan nog maar voor 80 procent te vergoeden, 20 procent komt dan voor eigen rekening. Dat voorstel zou €620 miljoen opbrengen.

Wellicht is het een idee om eens door te rekenen wat het Rijk opstrijkt als het eigen risico wordt opgetrokken tot €10.000? Dat zou de overheid circa 87 miljard opleveren! Dan is het Rijk er in één klap helemaal bovenop. Denk groot! Bovendien levert het extra werk op voor de incassobureau’s en de noodlijdende deurwaardersbranche. En díe kosten zijn toch voor de zorgverzekeraars, die hadden in 2014 overigens weer een winst van 1 miljard.

Bronnen: cpb.nl, fd.nl, De Telegraaf)

8 Reacties op Volgens CPB-studie wordt terugkeer ziekenfonds peperduur

 1. jos van veen // 1 april 2015 om 14:25 // Beantwoorden

  ja..de bedrijfstakken van NL moeten tenslotte renderen..

  Het nieuwue stelsel is er helemaal op gericht op het bereiken van minstmaximalisatie en verdere privatiseringen in de gezondheidszorg.

  Dit nieuwe stelsel heeft ene gigavermogen gekost aan ambtenaren, bureaucraten, commissies, Kamerwerk en gemeentenrampen..
  Vervangen zou kapitaalverlies betekenen.. de investeringen in deze onzin lopen dan uit op iets anders..

  Handhaven doet dit ook..!Dat wordt ook ene ramp en gaat nog verder uit de pas lopen..het begin is er al..het systeem klopt niet en gaat een ongewenste richting uit.

  Alleen is het ook nu steeds de vraag welke meester(s) moet de gezondheidszorg nu eigenlijk dienen?
  Wie moeten er nu baat bij hebben?
  De overheid? bezuinigingsoperaties die allen maar verschuivingen zijn in de neoliberale ideologie(privatiseringen)
  De geprivatiseerde verzekeringen,bedrijven etc.?
  Medisch specialisten?
  Ziekenhuisdirecteuren .Bestuurders? therapeuten?

  Of was het toch de bevolking van NL..aselectief, elke lid van de NL bevolking ongeacht conditie ,ras,leeftijd,sekse,religie,inkomen of politieke overtuiging?

  Op dit moment is er de duidelijke politisering van zorg door neoliberaal die echt meent de grote buiten van de poen binnen te moeten halen TEN KOSTE van de bevolking.
  Moeten we daar dan ons geld voor uitgeven??Peperdure risicoverzekeringen voor afsluiten omdat anders de winsten in gevaar komen?

  Een blindedarmoperaties kost bijna nergens hetzelfde..begin eerst eens prijzen te harmoniseren(Auw..meteen al tegen het zere been van neoliberaal…daar gaat mijn geldje ..)

  Uiteindelijk wordt het nieuwe systeem vele male malen duurder dan het ziekenfonds..de winsten moeten steeds groeien, de bijdragen worden steeds groter en gedifferentieerder,de investeringen steeds groter, de tweedeling steeds duidelijker, de opsplitsingen van de zorg steeds uitgebreider met overal aparte verzekeringen.
  Zelfstandig gevestigde wijkverpleegkundigen( wel aparte verzekering)een enorme bureaucratie en controle..wantrouwen voor winstverlies, nog meer controle.
  Die overhead draait de zorg de nek af en dan komt daar nog iets bovenop: de enorme narrigheid van de klanten, wat te doen met te arm om nog te kunnen betalen?, sociale onrust..er gaan mensen onnodig sneuvelen en.. er treden een aantal typische afwijkingen en ziektes op die steeds verdere zorg vragen..
  Politiek en neoliberaal als ziekmakende factoren!!(Wilkinson, Pickett)
  Neoliberaal dramt door als een blind paard..en hun doel heiligt alle middelen.genuanceerd verstand is moeizaam te vinden..Tunnelvisie.

  De farmaceutische industrie wrijft zich in de handen…eindelijk de gewenste situatie..multinationals gaan de dienst uitmaken..en de bevolkingen mogen in de rij..wie het meeste biedt..overal patenten, zelfs voor zaken die er nog niet zijn maar wel gedacht worden..(nanotechnologie, gentechnologie,enz)

  Maar het moet goedkoper want goedkoop is tegenwoordig ineens beter meer kwaliteit…als het om de bevolking gaat..
  Voor neoliberaal is een fles wijn van 120 euro nog niet voldoende..Als het (vooral) maar duur is..en een ander betaalt.
  Neoliberaal moet tenslotte aan zijn carriere denken..mensen,anderen dan soortgenoten, zeggen hem niks..dat zijn gewoon geldbrengers zoals het hoort.

 2. Aha,de staatskas moet gespekt worden en daarom moet het eigen risico,dat heel veel mensen nu al niet meer kunnen betalen.nog maar weer eens omhoog!En als het even kan komt dan de huisarts ook voor eigen rekening!Behalve voor de nep-Nederlanders:die kost het geen cent!Ik zei het toch:er wordt op een subtiele manier genocide op ons gepleegd;langzaam maar doeltreffend!Schop toch eindelijk dat maffia-gajes van het pluche!

 3. Jan de Vries // 2 april 2015 om 09:45 // Beantwoorden

  Ik denk dat de bevolking zelf een heel ander rapport op zou stellen. Verwijder eerst alle nutteloze regels en declaratie structuren. Verwijder vervolgens minimaal drie bestuurslagen, verleen geen gratis zorg meer aan gelukszoekers, schat de zorgverzekeraars af, inclusief de bestuurslagen die hier ontstaan zijn. Investeer in zorg in plaats van in salarissen en bonussen. En opeens blijkt een heel ander beeld te ontstaan. Gewoon met boerenverstand.

 4. De Cover de Politieke Banen club geeft de parameters niet op. dus hoe de berekeningen tot stand zijn gekomen en met name tot welke kosten de hervormingen leiden. Mantelzorgers groter ziekteverzuim, 32% van alle daklozen zijn mensen met een verstandelijke beperking en groeiende ( kosten voor de reintegratie, de ontstane bureaucratie, mensen die hun zorgverzekering en of eigen risico niet meer kunnen voldoen. Etc etc etc. Het scenario wordt steeds meer.. Wordt nooit ziek, gberuik geen zorg . En voor het geval u toch ziek wordt. GA SNEL DOOD.
  De goedkoopste variant is een uitbreiding van de levenseindeklinieken.In iedere stad of wijk dorp een zelfmoord dokter. En ja GEEN eindeloze vragenlijsten dan, een pilletje/spuit volstaat.

 5. Roel du Pree // 2 april 2015 om 23:25 // Beantwoorden

  Je bent nog iets vergeten Jan de Vries. Vorig jaar hebben zorgverzekeraars 72 miljoen euro uitgegeven aan reclame. En de manier waarop dokters door zorgverzekeraars als fraudeurs behandeld worden bv. De enige die baat hebben gehad bij de privatisering van de zorg zijn de verzekeringsmaatschappijen.

 6. Eens even zien.

  Als wij de miljardenlaag aan managment even weg denken. Als wij de miljardenkostende en verslindende overbodige processen vergeten, als wij de verhogeingen op conto van de belastingbetaler en patiënten even vergeten, en de calculeerbare schade van die privatisering in tien jaar a raison een slordige 200 miljard….

  Dan kan ik mij bijna niet indenken dat het CPB overeind zou kunnen houden dat terug naar een NUTS status duurder zou kosten dan…. de huidige ingeslagen weg der idiotie. Alleen een idioot kan dit zo opperen. En de meeste idioten vinden wij momenteel in Den Haag.

  Dat moge duidelijk zijn.

 7. Geen idee hoeveel van die 21 miljard bedoeld is voor de uitkoop van het kartel.

 8. Een maatregel die volgens het CPB flink geld oplevert, is een verhoging van het eigen risico met €100.
  Goh. Weet je wat nog meer oplevert? Het verhogen van het eigen risico naar 10k.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.