Groep tegenstanders van beursgang ABN Amro groeit snel

Het aantal tegenstanders van een beursgang van ABN Amro groeit snel. Maar liefst 85 procent van de deelnemers aan Standpunt.nl wilde maandagochtend geen snelle beursgang van de bank. Dinsdag bleek 80 procent van de Telegraaflezers tegen een beursgang. In de Volkskrant pleitte dinsdagochtend een bont gezelschap -een financieel journalist, trendwatcher, futuroloog, vakbondsman en radiozendereigenaar- voor het omvormen van ABN Amro tot nutsbank. Ook de politiek laat zich steeds luider horen.

Usual suspect SP-voorman Emile Roemer pleit voor de ABN Amro als staatsbank, maar ook de ChristenUnie wil geen beursgang meer. Tweede Kamerlid Carola Schouten wil een coöperatie van de ABN Amro maken, zei ze in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. CDA, SP en GroenLinks willen voorafgaand aan het debat over de beursgang, aanvullend de ABN Amro-bankbestuurders onder vuur nemen in een speciale hoorzitting. Dat wordt wellicht interessant spektakel.

Aanleiding voor het rumoer rond ABN Amro is de loonsverhoging van een ton per bestuurslid. Het bleek een volstrekt verkeerde beslissing. Een dure ook.

Oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend zegt in de Volkskrant: ‘Een bankentop die loonsverhoging nu goedkeurt, voelt de tijdsgeest niet aan en heeft dus zelf een groot probleem’. PvdA’er Vermeend: ‘Met hun opstelling roepen de bankiers de vraag op of het überhaupt wel zo verstandig is ABN Amro naar de beurs te brengen. Is dat wel zo in het belang van de klant? In het buitenland zijn talloze staatsbanken die prima functioneren’.

De PvdA-Kamerfractie roert zich eveneens. Eigenlijk moet die een bedankbriefje met een bosje bloemen naar de ABN Amro sturen. Wat een prachtige gelegenheid om zich weer eens ouderwets links te profileren! Fractie-woordvoerder financiën Henk Nijboer dreigt nu met extra strenge wetgeving voor beloningen van bankbestuurders. Hij is het sociaaldemocratische blaffen kennelijk niet verleerd.

Pikant detail: het zou volgens politiek commentator Paul Jansen van De Telegraaf door druk van de PvdA-fractie zijn geweest, dat Minister Dijsselbloem (Financiën) de beursgang van de bank uitstelde. Dijsselbloem wist al sinds vorig jaar van de loonverhoging, had het zelfs goedgekeurd. Pas toen de PvdA-fractie begon te foeteren, draaide Dijsselbloem om.

Hoe dan ook, een snelle beursgang voor ABN Amro zit er voorlopig niet in. En dat is even beter zo, want het huidige bestuur mogen we afvinken als ongeschikt.

(Bronnen: Radio 1, Standpunt.nl, de Volkskrant, De Telegraaf)

5 Reacties op Groep tegenstanders van beursgang ABN Amro groeit snel

 1. Dat de weerzin tegen een eventuele beursgang steeds groter aan het groeien is heeft in basis twee grote gemene delers.

  1 bakenechec
  De ABNAmro is met belastinggeld overeind gehouden nadat bankiers, managers, bestuur en raad van commissarissen jaren lang krankzinnig casino hebben lopen spelen en werden geconfronteerd met een crash waar zij zelf debete aan zijn geweest.

  Als één der eerste banken klopte ABNAmro aan bij kaboutertje Bos om staatssteun. Steun die zij meteen kregen. En….. tot op heden is er geen enkele bankier geweest van en bij deze bank die ruggengraat heeft betoond excuses aan te bieden aan de klanten van de bank, die zij met heel veel dubieuze producten jarenlang gelegaliseerd afperstten. Niemand van deze bank heeft ruggengraat betoond aab de belastingbetaler heel eenvoudig dank je wel te zeggen.

  Gewoon, dank je wel dat jullie het mogelijk hebben gemaakt dat WIJ onze baan nog hebben. Neen, hiervoor in de plaats kreeg de klant van deze bank en de belastingbetaler te horen dat het ‘business als usual is en dat het bonusvocht weer rijkelijk behoort te vloeien. Immers, EU marktconform gezien….. Anders zouden goede bankiers wel eens kunnen vertrekken naar elders in de EU.

  Voor al die commissarissen bij deze bank, de bankiers, de managers, bestuurders… voeg daad bij woord. Pak je spullen en verdwijn. Want als je je op flagrante wijze jezelf op deze wijze te kakken wil zetten, dan heb je geen enkele waardering meer nodig. Dan zorg je namelijk voor nieuwe dieptepunten wat vertrouwen betreft.

  2. Impotentie van DNB en de politiek
  We zien wat er gebeurd als politici bankiertje willen gaan spelen. Ze kopen voor miljarden een bank die zichzelf naar de rand van de afgrond manoeuvreerde, voeren geen enkel aanwijsbaar bewind, controle of zelfs iets wat een diepgaand onderzoek in die bank naar personen en handel en wandel. Zij laten vervolgends de belastingbetaler opdraaien voor de miljardenschulden en vergoeilijken stappen zoals de uitkering van een bonus door te zeggen er juridisch en politiek niets aan te kunnen doen.

  Wel mijnheer Jeroen Dijsselbloem, als dat uw manier is de belastingbetaler en de klanten van deze bank ten dienste te staan op deze wijze? Leg uw pen neer, pak uw spullen en verdwijn.

  Alleen wanneer u niet beschikt over zelfreinigend vermogen, heeft u op die plek namelijk niets te zoeken.

  wie de schoen past trekke die aan…. Laf, Laag en vooral, terecht dat klanten van die bank en de belastingbetaler hiervoor in de pen klimmen.

 2. Het is natuurlijk ook waanzin om een bank die door het gewone volk is betaalt met zwaar verlies te verkopen. Dijsselbleom heeft gaatje in hoofd. Doet hij met zijn eigen zaken ook niet..waarom dan wel voor NL?
  Wie wordt er beter van? Het volk dat betaald heeft zeker niet!

  Dat moet egwoon onze bank worden diedriftig conciurreert meta ndere banken niet opgezweept wordt met winstmaximalisaties.
  anderhalf miljard minder winst en meet dienstverlening aan de clientele..
  Dan is het in no time de grootste bank van Nederland..
  Gewoon concurreren op de bankmarkt..dat ois h toch het neoliberale devies..de “markt”, gunstig voor de klant(etc.gezwam) Nou, dan doen we dat toch.
  Goedkoper hypotheekeningen en financieringen..betere dienstverlening..ludieker en toch slim zakelijk

  En als er dan nog eens wat te verdelen zou zijn dan wordt er gewoon hoofdelijk gelijk verdeeld onder alle medewerkers en gaat dit bedrag naar hun pensioenfonds
  Je hebt immers alle medewerkers nodig om succes te boeken en die grootverdieners werken echt geen 25 x zo hard als de anderen..integendeel..de leisurejobs verdienen het meest.

 3. De Veengronden // 31 maart 2015 om 23:40 // Beantwoorden

  Het is toch te absurd voor woorden dat een bank die door eigen mismanagement (teveel en te hoge leningen) in problemen geraakt is, staande wordt gehouden door de bevolking, diezelfde bevolking met torenhoge rentes nogmaals de rekening betaald om vervolgens voor de zoveelste keer naast het net te vissen omdat hetzelfde mismanagement zonder enig overleg met zijn geldschieters (juist de bevolking, lees klanten) de toko verkoopt en het geld opstrijkt? Dat geld zou geïnvesteerd moeten worden in het bedrijf door rente op lening te verlagen en op spaargeld te verhogen. En niet door de bodemloze eigen zakken te vullen.

 4. Wanbestuur is in Nederland tegenwoordig de norm.
  Gerrit Zalm heeft decennia geleden de fusies van banken en verzekeraars bevorderd. Dat was volgens hem nodig om Nederland op de kaart te zetten in het internationale geweld. En passant heeft hij ons ook nog een oor aangenaaid met de te goedkope gulden.
  Toen de kredietcrisis kwam, waren deze organisaties “too big to fail”. Met het huishoudgeld van Jan Modaal werden de krijtpakken de winter door geholpen.
  In de paniek die toen ontstond heeft Wouter Bos verkeerde besluiten genomen. ABN AMRO had nooit gered mogen worden met 30 miljard euro belastinggeld. De sterfhuisconstructie was passend geweest. ABN AMRO is immers niet bepaald een pareltje.
  Nu speelt Dijsselbloem een raar spel. Eerst belooft hij de top van ABN AMRO geen bezwaar te hebben tegen loonsverhoging. Nu is hij ineens wel tegen.
  Hij dacht er over om ABN AMRO naar de beurs te brengen. Als dat gebeurt schrijven wij burgers misschien wel 15 miljard euro van ons belastinggeld af. Dat is 1000 euro p.p. Daar lijkt Dijsselbloem totaal niet mee te zitten.
  En Gerrit Zalm? Die wil graag z.s.m. zijn miljoenenbonus voor de beursgang van ABN AMRO incasseren.
  “Enenmy of the people” lijkt me een juiste benaming voor deze bestuurders.

 5. Er is een grondige ombuiging/hervorming nodig an de finainciele sector.
  Herstel van wetten die veilig geld ( pensioengelden etc) weilig stellen, geen speculaties meer.
  Dus spaarbanken, nutsbanken, speculatieve banken.
  Door alles de dereguleren inlc de beurzen i alle ellende begonnen. En zitten we niu met gorte goroeiende inkomens en vermogensongelijkheid EN een gedrocht van een Munt Unie. Een alles verslindende Muntunie.
  Niet alleen spaargelden /penioengelden etc worden opgslokt ook de waarde als mens. De mens als kostenpost/ last . De mens uitgedrukt in Euro’s, de walk en talk van banken.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.