Dijsselbloem speelt dubbelspel in discussie ABN Amro

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem lijkt in een jaar drastisch van mening te zijn veranderd over de beloningen van de ABN Amro-bestuurders. In het voorjaar van 2014 toonde hij zich nog tevreden over de wijze waarop de bank de beloningsdiscussie had opgelost, schrijft NRC Handelsblad dinsdag. De krant beschikt over documenten van ABN Amro die dit bevestigen. Ook gaf de PvdA-bewindsman goedkeuring aan de omstreden loonsverhogingen en beloofde hij die publiekelijk te verdedigen. Wat vreemd. Dezelfde Dijsselbloem noemde de loonverhoging onlangs ‘donders vervelend’ en ‘een graat in mijn keel’. Speelde de minister dubbelspel?

Vorige week preekte Dijsselbloem naar aanleiding van de geldsmijterij bij ABN Amro: ‘Dit is een kwestie van moraliteit. Of je het verantwoord vindt ten opzichte van bankmedewerkers die al jaren op de nullijn zitten en de duizenden die hun baan kwijtraakten’. Hoe moeten we dit rijmen met zijn eerdere instemming?

Dijsselbloem lijkt zijn mening wel vaker aan te passen aan de couleur locale. Zoals bij de plotselinge Europese naheffing van 642 miljoen afgelopen oktober.

Toen die bekend werd liet Dijsselbloem weten ‘zeer onaangenaam verrast’ te zijn. Het kabinet zou zich er ook niet zomaar bij neerleggen. Nou, wel dus. Het bedrag werd vervolgens vliegensvlug en in alle stilte overgemaakt. De Tweede Kamer was weliswaar geïrriteerd over deze snelle plotwending, maar liet het lopen, zoals wel vaker. Gelukkig haalde niet iedereen de schouders op.

Ook dubbelspel bij naheffing?

De Telegraaf beet zich wél vast in het dossier en wilde alle relevante correspondentie inzien. Tot op de dag van vandaag verschuilt het ministerie zich achter leugens en drogredenen om de bewuste mail- en briefwisseling achter te houden. Zo zou men de correspondentie niet mogen vrijgeven van Brussel. Maar dáár zegt men juist dat het Nederlandse kabinet zelf niets wil prijsgeven. Minister Dijsselbloem heeft hier waarschijnlijk ook twee gezichten; een Europees gezicht en een Nederlands. Met bijpassende boodschap. Inmiddels heeft De Telegraaf de rechter ingeschakeld om de correspondentie te mogen inzien.

Een minister van Financiën moet onkreukbaar zijn. Toch? De kreukels van Jeroen Dijsselbloem knisperen anders steeds beter hoorbaar.

(Bron: NRC Handelsblad, De Telegraaf)

3 Reacties op Dijsselbloem speelt dubbelspel in discussie ABN Amro

 1. maakt de VVD weer van de nood ene dienst om de PvdA via Dijsselbleom de ek af te draaien??

  Dijsselbloem speelt inderdaad dubbelspel en nu weer een nsb’tje of is het AIVD’tje richting Kamer.
  Ook hier gaan 2 petten fout

  Mmmhh ragfijn VVD spel..

 2. Zo de wind waait,waait zijn jasje!Die sluwe vent waait gewoon met die wind mee die hem op dat moment het beste uitkomt!

 3. Geen vvvd en geen Pvda spel. Gevolg van de monetaire verhouding.
  Zie de uitzending, oog in oog, van afgelopen maandag, met Jort kelder.
  Het monetaire spel, neo liberalisme, dicteerd. Niet links niet rechts maar de euro regeert. En zoals we allen weten wordt deze euro gecreerd uit het niets door …. ( exclusieve recht en eigenaarschap) Banken.
  De maakbaarheid van politici ( onder druk van de euro) staat ter dicussie.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.