‘Nederland is kampioen kruimelbanen’

‘De werkloosheid onder jongeren in Nederland zou 11 procent zijn, maar dat cijfer is zeer misleidend. Nederland is kampioen kruimelbanen. Ruim driekwart van alle werkende jongeren heeft een deeltijdbaan. De internationale arbeidsstatistiek telt echter elke baan volledig mee, ongeacht het aantal uren dat er wordt gewerkt. Corrigeer je de cijfers voor deze versplintering, dan schiet de werkloosheid onder Nederlandse jongeren omhoog van 12 naar 37 procent’, schrijft hoogleraar Arbeidsmarkt Wiemer Salverda dit weekend in NRC Handelsblad. Hoog tijd voor politieke actie, vindt hij. Maar in het kabinetsbeleid ‘bungelt de jeugdwerkloosheid er een beetje bij’.

Volgens Salverda komt Nederland met 37 procent jeugdwerkloosheid dicht bij probleemlanden als Spanje, Portugal en Italië. ‘Pas je diezelfde correctie toe op bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk, dan komt het werkloosheidspercentage bijna onveranderd uit op 10 procent’.

De hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam schrijft dat slechts vijftien procent van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar economisch zelfstandig is. ‘Een schokkend laag en snel dalend cijfer’. Salverda waarschuwt dat de vooruitzichten van jongeren op de arbeidsmarkt nu slechter zijn dan in ‘de diepe recessie van de jaren tachtig’.

Het kabinet lijkt er niet op gericht om jongeren aan het werk te krijgen. ‘Integendeel, de gedaalde werkgelegenheid voor jongeren weerspiegelt juist het beleid van bezuinigingen en herstructurering dat sinds 2011 verder is opgevoerd’, schrijft de wetenschapper. De politiek verwacht kennelijk dat de jongeren wel in het onderwijs blijven hangen. Salverda: ‘De helft van alle jeugdwerklozen hangt rond op scholen en universiteiten, op zoek naar een baan’.

Intussen worden de ‘echte’ werkende jongeren -en ouderen- uit de arbeidsmarkt gedrukt door de goedkope scholieren en studenten. Nu de studiefinanciering ook nog is vervangen door een leenstelsel, zullen de studerende jongeren meer werken, en dus de niet-studerenden verder verdringen. De jeugdwerkloosheid zal op deze manier alleen maar verder toenemen.

Salverda noemt het probleem ‘zo ernstig voor de jongeren’, dat het de maatschappij bedreigt. ‘Er moeten meer substantiële banen komen’, aldus de hoogleraar. ‘De politiek is dringend aan zet.’

(Bron: NRC Handelsblad)

8 Reacties op ‘Nederland is kampioen kruimelbanen’

 1. Er IS gewoon geen werk!Mijn zoon zit al 4 jaar thuis;geen uitkering,wel een diploma!Het enige dat ze voor hem hebben is vrijwilligerswerk,en dan nog op die manier dat het eigenlijk een gepikte baan van een betaalde kracht is,maar dan gratis!Zo werkt dat hier!Na een “praatproject”mocht hij batterijen gaan stikkeren;stond hij tussen verstandelijk beperkte mensen;gevolg:hij kreeg de hele dag op zijn falie omdat hij te hard werkte;konden de anderen hem niet bijhouden!!!Na 3 weken heeft hij er de brui aan gegeven:als ik met de armen over elkaar moet gaan staan draai ik door!En terecht;ze stoppen het maar waar de zon niet schijnt!Dat noemen ze werk?Vraagt hij naar een vervolg op zijn opleiding:nee,maar je mag nog wel 4 jaar terug naar school:leren wat hij al geleerd had!Ooit zo zout gegeten?

 2. Beste mijnheer Salveda,
  Chapeau! Eindelijk iemand die gewoon stelt wat het is. Iemand die voor 40 uur beschikbaar is maar slechts 10 uren of minder op, bijvoorbeeld, een 0-uren contact of een zzp-er zonder opdracht, is gewoon voor de rest van de tijd werkeloos.

  Politici, waaronder ook ene Lodewijk Asscher, weten niet hoe hard zij zichzelf, en natuurlijk werkgever en belastingbetaler gewoon moeten belazeren door te goochelen met definities. Wel Makr Rutte, Halbe Zijlstra, Diederik Samsom, Lodewijk A. Het is zeer eenvoudig.

  Iemand die geen opdracht heeft als zzp-er is gewoon werkeloos!
  Iemand die 40 uur beschikbaar is en maar een deeltijd baan krijgt van 10 uren, is voor 3/4 werkeloos!

  Heeft u dit. De rest van uw bewering en beredenering zijn klinklare Leugens! Lees u het even goed, ik herhaal het hier graag even… U bent gewoon Leugenaars op het moment dat u wijst naar een CBS die u voor LIEGT(!!!) dat Nederland dus iets van 645.000 werkelozen zou hebben.

  Nederland heeft 1.35 Miljoen werkelozen. Dit cijfer is namelijk gebaseerd op hen die een ambitie hebben voor 40 uur beschikbaar te zijn maar dat ten dele of in het geheel NIET zijn. 1.35 miljoen werkelozen beste lezeres, beste lezer. Elke andere definitie is gewoon pure zelfbedrog.

  En dat is waar men zich in Den Haag zich mee bezig houd. Zij LIEGT zichzelf iets voor en denkt hiermee,’ als wij het geloven dan moet de rest van Nederland dit ook zo geloven.’

  Nou onze Nederlandse definitie komt gewoon uit de dikke van Dale

  werk·loos (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) zie werkeloos. zonder betaald werk

  leu·ge·naar (de; m,v; meervoud: leugenaars), leu·ge·naar·ster (de; v; meervoud: leugenaarsters) 1iem. die liegt

  Dat betekend dus niet roepen ‘met de kennis van nu en terugwerkende kracht…’

  U liegt op het moment dat u iets verkondigd wat NIET waar is. Zoals nu Want we hebben het dan nog niet eens over de leeftijdsdicrimuinatie en andere discriminitoire vormen waar u heer Lodewijk A. zich volkomen impotent toe betoond tot nu toe.

  En zo eenvoudig is het Nederlands

 3. En die politiek wil niet aan zet..die is gebaat bij versnipperingen, marginalisering en spelltejs met de “markt”
  Daar zit wel de beurseconmie in maar niet de echte arbeidseconomie..De laatste moet heel erg instabiel en goedkoop worden en blijven want iedereen gelooft heilig in miljardensubsidies van de EU en overheid..dat gaat lekkerder dan dat je je moet bemoeien met werkelozen en maatschappelijke problematiek

  Subsidies die heel gemakkelijk zouden zijn in te zetten voor de bouw van sociale woningen of inkomsten gebonden goedkope studentenhuisvesting, maar dat is veel teveel tegemoetkoming aan het volk, veel te egaliserend..De selectieve groep van de eigen sekte is veel beter te richten in hun macht en geldbeluste status.

  Miljarden over de baklk, geld blijven halen voor bureaucratische spelletjes waar geen hond wat voor koopt, belangrijk en egwichtig duur doen voor de buitenwachten, ijdel en decadent van een bevolking die oplucht moet drijven.

  En die bevolking is al lang niet meer geinteresseerd in de desastreuze spelletjes die hen hebben uitgehold..absoluut onbetrouwbaar en en circusattractie.

 4. Maan Arkenbosch // 29 maart 2015 om 21:07 // Beantwoorden

  Oplossing zou zijn; Meer technische research/Bèta banen. Minder import uit China/Azië. Geen enkele bijbaan meer! Direct stoppen met €.4 miljard eurocraten subsidie. Stoppen met import gelukzoekers. In elke stad een kleine kazerne met (sociale) dienstplicht. Verdeling van werk. Naast de € de Gulden weer invoeren als 2e betaalmiddel.

 5. bert [maathuis] // 29 maart 2015 om 23:22 // Beantwoorden

  Oplossing is zeer eenvoudig en werkzaam: iedereen een driedaagse werkweek en iedereen een volwaardig inkomen. Moeilijker dan dit is het niet, ook al schrijft men er hele boekwerken over.
  Het OBI zal hierin stimulerend functioneren.

  Of je nu even naar Andreas Popp luistert, of naar Lubach, zij wijzen er, samen met veel anderen op dat het TTIP ons nog sneller de afgrond in helpt: https://haunebu7.wordpress.com/2015/01/15/droht-eine-islamisierung-oder-eine-us-amerikanisierung-europas-andreas-popp/

 6. DE MACHT zit bij de banken / fiat monetair stelsel.
  Er is geen herstructurering/hervorming van de financiele sector hetgeen betekend dat de 0,1% van de bevolking ( wereldwijd trouwens naar berekeningen van oxfam) de dienst uitmaakt qua alle en dus ook de overheids – financiën. Daar geld geen grenzen kent wordt de landelijke politiek op de knieen gedwongen. EU en TTIP is een risico.
  Echter hopelijk wel weer een basis om de ongelijkheid en de financiele sector aan te pakken. Zoals iedereen weet. Alleen bij een welvarende grote middenklasse ( middeninkomens) met voldoende koopkracht ontstaat er financiële stabiliteit /stabiele economie.
  Een welvarende middenklasse is DE Motor van banen creatie, zo leert ons onze geschiedenis.
  En idd ben ik het ook eens met de vorige schrijvers. De situatie in NL is vergelijkbaar met de zuidelijke landen en de echte situatie ( ongelijkheid) wordt verhuld ( self fulfilling prophecy en mooie woorden) en ook niet aangepakt. Wat zeker niet begrepen wordt door politici is dat een fiat monetair stelsel gebaseerd is op schulden. Zonder overheidschuld geen geld creatie. Verlagen van de overheidschuld ( verminderen van de uitgaven) levert o.m. deflatie op.
  Deflatie die de euro en dollar aan elkaar koppeld en er met TTIP 1 grote wereldmarkt ontstaat, speelveld voor de banken. De grote misrekening van de liberalen is dat zij denken en ook echt geloven dat er sprak is van vrije markten. Onderzoek door oxfam en door senator Bernard Banks ( lid van het bgrotingscomittee) toont feitelijk aan dat een fiat monetair stelsel zoals de euro en de dollar beiden zijn, nu juist vanuit de werking van dit stelsel vrije marktwerking verhinderd. Het dient namelijk de beurskoers, de multinational en de zucht naar winsten. De mens is een kostenpost.
  Dus liever geen sociale zekerheid en rechten.
  Feitelijk liever helemaal geen overheid meer.

 7. Het draait dus om eigenaarschap van het fiat monetaire stelsel.
  Dat zijn private partijen, Banken dus ( met sommige als aandeelhouder de overheid )Dat er geen bal veranderd is met de overheid als aandeelhouder zie je aan de exorbitante salarissen en verhogingen ook in nl). Een salaris wat alleen gebaseerd is op het recht om vanuit het niets met geld ( valuta) te spelen. Betekend, creeren en beheren ven de geldvoorraad =geldkoers en inflatie/deflatie en voorkomen hyperinflatie.

  Helaas is gebleken dat die snoeppot toch wel heel verleidelijk is, dus nu zitten we met super identities ( een select aantal multinationals, super bedrijven , die verhandelen met elkaar inmiddels 40% van de totale geldvoorraad in de werelddeconomie) Zie artikel op onsgeld.nu waarin dit is uitgerekend en alle verbanden en belangen van bedrijven zijn uitgeplozen met behulp van een supercomputer.

  Het is nu JUIST de tijd om sociale contracten vanuit wetgeving met deze bedrijven te sluiten. Dus TTIP zal ook dit moeten regelen.
  Anders volgt herhaling zoals wij nu zelf kennen met de privatisering van de zorg. 90 miljard extra kapitaal uiteindelijk onder beheer van de financiele sector. En daar zit nu juist het probleem.
  De mens al kostenpost. En zijn inkomen als schuld.Behalve voor de top 10% en met name de top 0,1 % an de bevolking. Dat zal steeds tranparanter worden, leve het internet, echter ook leiden naar een toenemende mate van sociale onrust en ineenstorten van sociale systemen.

2 Trackbacks & Pingbacks

 1. CC – Reële kansen op werk voor afgestudeerden | Commbat in Communicatie
 2. Het geld is op | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.