VVD en PvdA waren bijna hun meerderheid in Tweede Kamer kwijt

Het was afgelopen week serieus spannend voor de coalitie. Men hield er rekening mee dat VVD en PvdA hun meerderheid zouden kwijtraken in de Tweede Kamer. Waarschijnlijk hadden de vele nieuwsredacties ander groot nieuws aan hun hoofd, zoals de vliegramp in Frankrijk, en zagen ze het bijna-onheil voor Rutte II over het hoofd. Vrijdag berichtte NRC Handelsblad over de spannende week.

Wat was er aan de hand? Voor de Tweede Kamerzetel die Klaas Dijkhoff, de nieuwe staatssecretaris op Justitie, achterliet werd de eerstvolgende VVD’er op de lijst benaderd. Dat was Matthijs Huizing, het Kamerlid dat in december 2013 aftrad nadat hij met drank op achter het stuur was betrapt. Het telefoontje afgelopen dinsdagochtend was slechts een formaliteit. Huizing had immers al vaker een zetel geweigerd. Maar dinsdag nam Huizing de zetel onverwacht wél serieus in overweging. Toen brak de paniek uit.

Volgens NRC Handelsblad werd het vooral spannend omdat de VVD-regels voorschrijven dat een afgetreden VVD’er ten minste vijf jaar lang geen openbare functie meer mag bekleden. Wanneer Huizing zou besluiten de zetel weer in te nemen, zou de partij hem volgens het partijreglement moeten royeren. Een tweede zetelroof in een week was dan een feit.

Sowieso zou dat zeer vervelend voor de VVD zijn geweest, maar in dit geval zou het een regelrechte ramp betekenen. De coalitie was in dat geval namelijk in de Tweede Kamer teruggebracht naar 75 zetels, en dus de meerderheid kwijt. Een absoluut horrorscenario voor de coalitiepartners.

Tijdens de 48 uur die Huizing nam om na te denken, afgelopen dinsdag en woensdag, zaten de leidingen van de liberalen en sociaaldemocraten vermoedelijk hun nagels af te bijten. Ten slotte liet Huizing donderdagochtend zijn partij weten de zetel niet te ambiëren. ‘Ik ben loyaal aan de partij’, had hij volgens NRC Handelsblad laten weten. Huizing, na twee dagen diep nadenken: ‘Eerst komt het land, dan de partij, dan ikzelf’.

Het is duidelijk dat de coalitie zich geen akkefietjes met Kamerleden meer kan veroorloven. De fractietoppen mogen wel oppassen. Never a dull moment.

(Bron: NRC Handelsblad)

4 Reacties op VVD en PvdA waren bijna hun meerderheid in Tweede Kamer kwijt

  1. Gedurende die 2 dagen bedenktijd zal er wel veel contact met de VVD geweest zijn, en daarbij zal Huizing wel een aanbod zijn gedaan dat hij niet kon afslaan. Probleem opgelost !

  2. Mmhh zo’n ramp zou dat niet geweest zijn.Er zouden tenminste 2 schandknapen uit de sekte beschikbaar zijn geweest..Buma en Pechthold..hooguit wat geschuur over détails en symboliek maar in essentie gewoon gedogers.
    We zouden hetzelfde houden met wat bühnewerk vooraf en shows tussentijds.

  3. Het kan mij geen schandalen genoeg geven;die meerderheid moet de nek worden omgedraaid:weg met dit kabinet!

  4. Hun meerderheid voor het neo liberale afbraakbeleid opgelegd vanuit de EU en bedoeld om de Euro te redden waren ze allang kwijt, qua kiezers dan. Je heb binnen de EU natuurlijk ook helemaal niets aan een Minister President met visie. Dus hebben wij er een zonder.
    en onder de noemer als een houdini de coalities smeden, wat eigenlijk betekend onder druk van het continu redden van de Euro, capituleren aan duits beleid, duitse tolwegen. En onder de valg vvan de nederlandse koninklijke betrekkingen uit Denemarken het “speeltje” de jeugdzorg naar gemeenten toe importeren. Wederom zonder visie behoudens hoop op een goede afloop en toename beleving geluk van de NL bevolking. En de banksector is ook weer op orde ( met nog eens een extra injectie van 90 miljard zorgkapitaal) want de beloning kan weer omhoog. en dit geheel visieloos en gebaseerd op wat Rutte zelf zegt. De VVD is van de economie, van het rendementsdenken. Een mens is verworden tot een produkt met transactiekosten. En gefinancierd door geldcreatie via private banken. Leve de vooruitgang!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.