Voor middeninkomens geldt steeds vaker: te arm om te kopen en te rijk om te huren

Onderzoekers van het kennisinstituut Platform31 noemen de Nederlandse woningmarkt ‘wonderlijk’. Het is eigenlijk geen markt. Er zijn maar twee smaken: je koopt een huis (dat doet 60 procent), of je huurt een woning van een woningcorporatie (31 procent ). Daartussen zit nauwelijks iets. Voor particulier huren (9 procent) zijn er nauwelijks woningen beschikbaar. Mensen met een middeninkomen krijgen intussen geen sociale huurwoning, en kunnen een hypotheek bij de bank ook steeds vaker op hun buik schrijven. Minister Blok van Wonen verwacht vooral heil van buitenlandse vastgoedbeleggers.

De VVD-minister stuurde onlangs een ambtenaar naar de Londense City om internationale banken en beleggers te interesseren voor investeringen in de Nederlandse woningmarkt. Die interesse was er wel, maar er bleken ook nog belemmeringen.

Zo vragen gemeenten nog veel te hoge grondprijzen en schrikt de door Blok zelf ingestelde verhuurdersheffing (verhuurders van sociale woningen betalen een extra heffing aan het Rijk) enorm af.

Platform31, een kennisorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling, adviseert de overheid meer lef en creativiteit te tonen. Laat de grote beleggers bijvoorbeeld in regelvrije zones investeren zodat de markt zijn werk kan doen. Dat het op een goede en sociale manier kan, bewijst de praktijk in Duitsland.

De Oosterburen kennen een grote private huurmarkt met woningen in allerlei prijsklassen. De huren zijn ook gebonden aan -vaak regionale en lokale- regels en er is huurbescherming. Hoewel een Nederlander een huis koopt zodra hij dat kan, is voor Duitsers huren normaler. De Duitse overheid heeft het kopen ook nooit zo uitbundig gestimuleerd als de Nederlandse.

De Nederlandse politiek, inclusief de liberale minister Blok, heeft de woningmarkt helemaal geannexeerd en volgestort met regeltjes. Geen wonder dat de grote beleggers daar geen zin in hebben. En waarom ging Bloks ambtenaar naar die geldwolven in de Londense City? Nederland is al genoeg verangelsakst de laatste jaren. Time out! Kan Blok geen Duitse of Nederlandse beleggers vinden?

(Bron: Trouw)

3 Reacties op Voor middeninkomens geldt steeds vaker: te arm om te kopen en te rijk om te huren

 1. Wel, Bli ok heeft-net als zijn sktegnoren- een groot persoonlijklheidshiaat op moreel en sociaal vlak,
  De wononingmarkt is gen woningmarkt maar een gijeling van eurofiel neoliberal waar gewone mensen niet langer in thuis horen.
  Dat het geld van beleggers (waarom eigenlijk beleggers??)niet vanuit de EU komt is logisch..NL en EU is ontzettend risicovol, dus moet het van buiten de EU komen en ook dara moet de belegger dan slapend rijk worden want naders is het ook niet interessant.
  Dus de huurders moeten dan al een hoog inkomen hebben die kopen een huis tegen fikse hypotheek..lage rente is schijn, omdat je straks de mogelijkheid kan krijgen dat je voor je spaargeld op de bank moet betalen..rente over gratis geld…Draghi-sinterklaas maar dan in het nadeel voor de geldbezitters/spaarders.
  Ook dat heeft maar 2 smaken. Of je mag dik betalen(hypotheek) of je vangt niks en moet er dik op toeleggen.
  De fiscus rekent 4% inkomsten…en het geld dat Draghi leverde (60 miljard) moet tenminste 550 miljard gaan opleveren via de banken..= is meer schulden voor NLérs die steeds meer moeten lenen + rente om de te kunnenbetalen.

  De overheid- en zeker niet ons sociale “licht” Blok- spendeert liever geld aan subsidies -ongecontroleerde 6 miljard subsidies- ana vreinedendiesten en sekteleden dan z dat ze gewoon de sociale woningbouw voor de bevolking stimuleert.
  Geen subsidies , wel sociale wijken zouden beter resultaat oplveren, Alleen is dat een godslastering voor de eurofiel neoliberale morele afwijkingen..Een gewone burger zou eens plezier in zijn bestaan mogen hebben..kom zeg!!
  ^00 miljoen verlullen over banen en er ene handjevol voor afleveren…Dat schiet op Asscher..? Nee dus..
  Ook daar kan wat in de bouw geregeld worden voor studentenhuisvesting van voor mensen met lage inkomens. Er is overal (belasting)geld voor, maar we brengen het liever naar China dan naar de NL bevolking.

  De eurofiel neoliberale sekte is gewoon mensonvriendelijk, oppervlakkig, graaizuchtig en sektarisch gericht.Doet gewichtig maar brengt geen
  gewicht in de schaal. Het spelletje “Mens erger je niet”..

  De moraal is geld voor “ons soort mensen en de rest is ondergechikt”.
  Met welk recht? Recht is niet belangrijk zolang onze soort het maar voor het zeggen heeft..en dat gaat ten koste van de anderen..ook simpel zat.

  En het is onbegrijpelijk dat de NL bevolking dit zomaar goed vindt en wil…

 2. Ik en mijn vrouw zijn allebei hartpatienten en wonen in een flatje zonder lift.
  Wij zijn allebei afgekeurd en de uitkeringen bij elkaar komen we boven de grens.
  Wij krijgen geen sociale huurwoning alleen vrije sector wat wij niet kunnen betalen.
  Zijn bij woningstichting wezen praten maar kunnen ons niet helpen terwijl er vluchtelingen die alleen zijn in een eensgezinswoning worden gezet.
  We zijn allebei tegen de 60 jaar en lopen constant tegen muur.
  Zelfs een medische verklaring heeft volgens woningstichting geen zin.
  Dit is Nederland anno 2015 de oudjes kunnen stikken.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.