‘Zorg dichtbij’ hapert: wijkverpleegkundige en gemeente werken vaak niet samen

De wijkverpleegkundige zou in het nieuwe zorgstelsel moeten samenwerken met gemeenten, maar volgens NRC Handelsblad gebeurt dat vaak niet. Onder het motto ‘zorg dichtbij’ heeft de wijkverpleegkundige per 1 januari van het kabinet een centrale rol gekregen. Zij zou niet meer alleen zorg leveren, maar ook andere problemen bij mensen signaleren en die aan gemeentelijke sociale wijkteams doorgeven. De teams zijn echter nog in ontwikkeling en wijkverpleegkundigen weten vaak niet met wie ze contact moeten opnemen.

NRC Handelsblad sprak met dertig wijkverpleegkundigen uit het hele land. De helft daarvan heeft nog bijna geen contact gehad met de gemeente. Er is dus nauwelijks contact met de wijkteams. Wijkverpleegkundige Marjolein Weggeman in het Rotterdamse Hoogvliet: ‘Het gros van de wijkverpleegkundigen hier heeft geen idee wie er in die teams zitten’.

Door de gebrekkige communicatie tussen de wijkverpleegkundige en de gemeentelijke sociale wijkteams gebeurt nu veel werk dubbel. ‘Zo komt het voor dat een wijkverpleegkundige en een ambtenaar afzonderlijk aan de deur staan voor een zelfde soort gesprek. Allebei doen ze een beroep op het sociale netwerk en de zelfredzaamheid van de burger’, schrijft NRC Handelsblad.

Wijkverpleegkundigen zouden volgens staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid ‘de sleutel’ moeten zijn in de nieuwe organisatie van de zorg. Maar dat loopt vooralsnog niet bepaald lekker. Het is inmiddels maart en het nieuwe zorgmodel zou al drie maanden operationeel moeten zijn, maar volgens de de PvdA-staatssecretaris is het nog ‘te vroeg om te somberen’. ‘De samenwerking komt deze periode op gang. De basis is er. Dan begint het pas natuurlijk’.

Kennelijk verschoof Van Rijn in alle stilte de begindatum van zijn ‘zorg dichtbij’ van 1 januari naar 1 april. Wellicht moet de bewindsman, net als bij de uitbetalingen van pgb’s, binnenkort toegeven dat het oplossen van de ellende allemaal nog wat langer gaat duren. De staatssecretaris rommelt voorlopig nog even lekker voort. Zíjn zelfredzaamheid laat nog te wensen over.

(Bron: NRC Handelsblad)

4 Reacties op ‘Zorg dichtbij’ hapert: wijkverpleegkundige en gemeente werken vaak niet samen

 1. Dus…. opstappen?

 2. het is echt omm agressief van te worden
  Van Rijn is een zalver maar hij heeft geen klote verstand van zorg.
  De wijkverpleegkundige als spil van de zorg o is voor de gemeente b nog steeds de figuur in het goedkope kleine autootje dat menswn wasbeurten geeft en soms verbanden aanbrengt met injecties..

  De gemenete is de portemneebeheerser en gaat net als neoliberalen denken dat degene die de portemonnee heeft op alle fronten alles mag bepalen..dat is immers neoliberaal VVD en PVDA gewend, dus WIJ..de gemenete_ bepalen!
  Wijkvepleegkundigen als spil? Kom nou..hun gras wordt al voorde b voeten weggemaakt door de keukentafelgesprekken met de boodschap:ü kunt fluiten naar huishioudelijke hulp”
  De indicatiesliggen bij vootrbaat aan de ketting.

  Stel je voor: de huisarts mag wel bezoeken afleggen in noodgevallen maar geen pillen voorschrijven omdat pillen geld kosten..Dat wil de verzekering (hier: de gemeente niet hebben)
  Gemeenten hebben ok geen barst verstand van zorg, dus wauwelen ook maar raak met het verstand wat ze niet hebben..
  En dat hete dus “hervorming” a la Van Rijn met neoliberale hufterigheid voorop.
  In in dat circuit moeten wijkverpleegkundigen als spil van de zorg dan meehuppelen in of met de kliek en mogen mantelzorgers uiteindelijk gaan omvallen om miljarden aan de zorg te kunnen onttrekken en de verzekeraars toe te stoppen.

  Privatiseringsuitbouw in de zorg op komst..Tweedeling//haves en not haves verschillen

  Past bij het Samsomsyndroom (PvdA): gepensioneerden zijn allemaal schatrijk-fantasie.En daar komt onze ambtenaar betweter en nu staatssecretaris zalverspeecher Van Rijn ook vandaan..
  Hij heeft niks onder controle en zalft termijnverlenging..

  Het is niks en het wordt niks..gezondheidszorg wordt gewoon ene geldbak die geplunderd moet worden door neoliberale privatiseringen en opdelingen.

 3. De Veengronden // 24 maart 2015 om 23:56 // Beantwoorden

  Wanneer staan we nu eens als één Nederland op en klagen massaal de Staat der Nederlanden aan? Er wordt mooi weer gespeeld van gemeenschapsgeld, over de balk gesmeten, wanprestaties geleverd en we blijven keurig ongekreukt netjes? De bom barst binnenkort en die zal zich voornamelijk gaan richten tegen de overheid zelf.

 4. Ik vind van Rijn niet capabel voor de job!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.