Vrouw haalde verwaarloosde echtgenoot terug uit verpleegtehuis

Ze kon de verwaarlozing van haar echtgenoot Jan niet langer aanzien en haalde hem uit het verpleegtehuis, terug naar huis. De Brabantse Jeanne Hanegraaf vertelde zaterdag haar schokkende verhaal in De Telegraaf. Na enkele maanden in het tehuis zag Hanegraaf haar dementerende man achteruit gaan. ‘Hij zag er ook niet meer uit: lange vieze nagels, stoppelwangen, zijn haar vastgekoekt in zijn nek. Ze bleken hem al weken niet meer te douchen’. Hanegraaf kent inmiddels meer schrijnende gevallen en denkt dat haar verhaal ‘een topje van de ijsberg’ is. Ze wil zich inzetten: ‘Ik wil graag de stem zijn voor alle andere bewoners van verpleeg- en zorginstellingen die zelf niets kunnen aangeven’.

Hanegraaf kon er niet over uit dat het personeel van het tehuis, het Vivent Hof in het Brabantse Hintham, haar man niet op een rustige manier kon wassen. ‘Ik begreep er niets van: de thuiszorg had dat iele mannetje altijd zonder problemen gebadderd. Toen werd gedreigd hem desnoods met geweld onder de douche te zetten, was voor mij de maat vol’. Hanegraaf haalde haar Jan na 7,5 maand weer terug naar huis.

Ze schreef daarna direct een officiële klacht naar het verpleegtehuis, het zorgkantoor, en het Landelijke Meldpunt Zorg. ‘Maar het was de Regionale Klachtencommissie die me uiteindelijk in het gelijk stelde. En ik wist dat ik niet de enige was, want tijdens de bezoekjes praat je wel eens met familieleden van andere bewoners. En die verhalen komen aardig overeen’, aldus de Brabantse.

Twee familieleden van andere bewoners bevestigen Hanegraafs verhaal. Ook zij zagen de vieze kamers met stofvlokken, opgedroogde urineplekken en maden in de wc-borstel. Een van de getuigen flipte zelf compleet toen haar vader voor de zoveelste maal een ondergeplaste broek droeg. ‘Hoe kon dit? Hij was niet incontinent. En als het zo is, dan dient hij verschoond te worden!’

Jeanne Hanegraaf verwacht postzakken vol reacties over de wantoestanden in de verpleeghuizen en andere zorginstellingen. De mails mogen naar azijlstra@telegraaf.nl. Wellicht stuurt pa Van Rijn ook een mailtje.

(Bron: De Telegraaf)

34 Reacties op Vrouw haalde verwaarloosde echtgenoot terug uit verpleegtehuis

 1. Dat is natuurlijk g heel triest,
  Te weinig inspectie, te weinig controle, sterk “verhospitaliseerd”personeel, te weinig vraagstellng/initiatief vanuit bewoners, teveel reacties op verplaatsing naar andere woon-leefsituatie, en ik denk–veel te veel monotonie..elke dag hetzelfde, altijd haast, weinig persoonlijke aandacht, geen raad weten met weerstand, weinig leefsituatie en wooncomfort…dodelijk voor het abeidsethos voor verzorgenden(gaan klitten en koffiedrinken in eigen ruimte) en voor bewoners..Die hoeven niet meer en geven het op.
  Zeker zonder actief betrokken familie of vrienden is hun leven gauw bekeken en de einder echt dichtbij.
  Maar ook een belazerd medische aandacht en de directiemensen/managersmoeten meteen ene schop onder hun kont krijgen die zitten te suffen, gewichtig te doen en de centen op te strijken.

  Het bestuur idem..eruit trappern!

  • Vreselijk nieuws, ik werk zelf in een verpleeghuis, maar daar krijgen ze ondanks weinig personeel een hele goede behandeling, ook de schoonmaak, al zijn het kleine beurtjes.ik hoop dat de regering wakker wordt, dit kan toch zo niet doorgaan. judith uit Leiden

 2. Teveel bureaucratie, teveel bestuurslagen, teveel regeltjes en te weinig handen aan het bed. Inmiddels wordt het pijnlijk duidelijk dat plannen gemaakt achter een beeldscherm in de praktijk niet werken. Bezuinigen op uitvoerend personeel vernietigt een organisatie.

 3. Gevolg van gemorrel aan rechten van de patient.
  De opkomst van de zorgondernemers. Mogelijk gemaakt door de zorgwet en inleveren patienten/clienten rechten.

 4. en geen nederlanders die naast haar gingen staan om wel goeie zorg af te dwingen?
  Waarom noemen we onszelf nederlanders als we allemaal alleen leven?

 5. Bas van Stapelberg // 24 maart 2015 om 15:28 // Beantwoorden

  Volgens mark klopt dit niet hoor, mensen krijgen een eersteklas behandeling volgens de VVD.

 6. Banken krijgen een eerste klas behandeling.. toegang tot 90 miljard zorgkapitaal EN oneindige mogelijkheden de marge/winsten te verhogen.

 7. Grote schande. En ook dit verhaal raakt in de vergetelheid!!!

 8. Mijn moeder overleed na zes weken in een verpleeghuis in Leeuwarden. Wij hebben in het begin veel moeten klagen. Ze had altijd prima thuiszorg maar moest van de assistente van de huisarts naar het verpleeghuis na een val. Ze had veel pijn en na een week daar was de medicatie nog steeds niet in orde. Ook letten ze niet op het eten en drinken en dat deed ze zelf niet meer. Verder werd ze in het begin veel te laat uit bed gehaald.

  • Ik heb hetzelfde ondervonden met mijn vader in een ander zorg en verpleegtehuis. Zorg was slecht, kreeg weinig geen eten tot weinig/geen drinken, werd laat uit bed gehaald en veel in bed gelegd. Slechte communicatie met zorgpersoneel. Personeel liegt en ze vegen
   allemaal hun straatje schoon. Een enkeling daar gelaten loopt dit personeel voor hun salaris en niet voor de mens. Je kan praten en klagen wat je wilt tijdens de zorgperiode, het interesseert ze niets.
   Vader is overleden door de slechte zorg. P.s. Ik heb het bovenstaande verhaal j.l. gelezen in de Telegraaf. Deze gebeurtenis staat niet op zichzelf, zoals u kunt lezen. De zorgverlener zegt dat er maar 2 klachten per jaar zijn. Dit is grote onzin, als je met lotgenoten praat, hebben ze bijna allemaal hetzelfde trieste verhaal meegemaakt en sommige mensen dienen ook een klacht in, maar daar wordt weinig tot niets meegedaan, of hij wordt ongegrond verklaard. Ik zou de zorgverleners wel eens willen spreken als ze zelf zo’n situatie meemaken en vanuit Den Haag hoor je ook niets. Je kan beter in de gevangenis zitten of asiel aanvragen. Deze mensen komen niets tekort.

 9. john vermeulen. // 24 maart 2015 om 18:38 // Beantwoorden

  Valt dit wettenlijk niet onder de noemer,zware mishandeling?Ik zou zeker aangiften hier over gaan doen.Maar wat een kanjer van een vrouw #respect.

 10. grote onzin mijn vader zit op de zelfde afdeling en ik kan mijn niet vinden indeze tekst !! Ook ken ik de heer hanegraag persoonlijk en deze zag er altijd verzorgt uit ! Deze man bloeide helemaal op naar een paar weken . Ik begrijp echt niet de bedoeling van deze familie !!!!

  • Helemaal mee eens. Mijn moeder zit in een andere woning maar ik ben ook zeer tevreden zij wordt heel goed verzorgd.

 11. Mijn vader moest na vier weken verblijf in een Lelystads verpleegtehuis in het ziekenhuis worden opgenomen. Bij aankomst in het ziekenhuis was hij totaal uitgedroogd en onverzorgd. Bovendien had hij ernstige doorligwonden. Het leek wel mishandeling.

 12. Dit is echt schandalig van de familie Hanegraaf. Mijn moeder woont daar ook en wordt er heel erg goed verzorgd. Het is er gezellig en huiselijk en iedereen heeft het er naar de zin. Ook Jan Hanegraaf had het naar zijn zin. Dus grote onzin.

  • Jeanne Hanegraaf // 17 mei 2015 om 12:18 // Beantwoorden

   Schandalig dat ik dit gedaan heb? Heb je het bericht niet goed gelezen ,ik ben in al mijn klachten ontvankelijk verklaaart,oftewel ik heb gelijk gekregen in al mijn klachten,dus wat is er schandalig aan dat ik voor mijn man opkwam?

 13. Schrok van dit artikel, mijn schoonmoeder woont in woning 5 dezelfde als Dhr. Hanegraaf.
  Er wordt alles gedaan om de bewoners het gevoel van THUIS te geven.
  Het is jammer dat er altijd familie bij is die dit niet kan waarderen, het allerergste vind ik dat Anita Zijlstra van de Telegraaf dit artikel zonder verder onderzoek openbaar maakt.

  • Jeanne Hanegraaf // 17 mei 2015 om 12:23 // Beantwoorden

   Anita heeft zich terdege voorgelicht hoe e.e.a. tot stand is gekomen,doordat zij inzage kreeg in mijn dagboek,en het dossier wat Vivent over mijn man had aangemaakt,en de uitslag van de officiële hoorzitting nam ze de beslissing om deze zaak openbaar te maken,mijn toestemming had ze omdat ik de hoop hed dat door mijn melding zaken zouden veranderen voor de overige bewoners,mijn man was immers thuis en had/heeft het daardoor goed.

  • Helemaal mee eens mij moeder zit in woning 1 ben helemaal tevreden.

 14. Dat mensen het niet eens zijn met het artikel is hun goed recht, maar dit artikel is er niet vanuit het niets gekomen.Er is daar teveel gebeurd. De ene bewoner is de andere niet, zo ook het personeel en bezoekers, en zeker zijn er verschillen hoe het personeel in bepaalde “woningen” met alles omgaat. Als de kers op de taart en het helemaal compleet te maken, mag ik mijn vader nu helemaal niet meer zien en moet hij daar z.s.m. weg. Ze hebben de zorgovereenkomst opgezegd. Dus blijf kalm, let op wat je zegt, bemoei je nergens mee, dan ben je daar van harte welkom. Het is hun terrein en ze zijn er niet vies van om keiharde maatregelen te nemen en jou het leven proberen kapot te maken, wat dan ook gebeurd is.

 15. andere dochter // 1 april 2015 om 17:40 // Beantwoorden

  @ dochter, alle positieve reacties zijn van de mensen die in de wandelgangen zitten te klagen en als het er op aan komt hun mond houden en de ,,zorg,, helemaal fantastisch vinden .
  Degenen die wel ,,durven,, te klagen worden met allerhande juridische middelen aangepakt zoals bezoekbeperking(rust op de afdeling/ rust voor het personeel/
  Bezoekverbod,gebouwverbod dan wel straatverbod dit allemaal om de klager het klagen af te leren!!
  Dit is een landelijk probleem zoals anita Zijlstra terecht stelt en deze mevrouw hanegraaf heeft alle klachten gegrond verklaard gekregen dus ik bedoel maar.
  Lezen is ook een vak apart voor de bezoekers van afdeling 5.
  Het is een ERVM overtreding om mensen family life te ontzeggen,zelfs de gevaarlijkste criminelen hebben nog recht op family life.
  Het is een mentaliteitsprobleem en heeft niets met budget te maken.
  Angstcultuur en doofpotcultuur!!

 16. Een verzorger aanspreken over zijn gedrag naar cliënt, “bedreiging”. Als hij zo dicht bij je komt dat de neuzen tegen elkaar gaat en hem van je wegduwt is dit een “ernstige bedreiging”. Hiervoor krijg je een toegangsverbod van 3 maanden muv dat je schoonpapa mag bezoeken in de nostalgische woonkamer tijdens kantooruren, behalve vrijdag, want dan ik de zorgmanager vrij. Weekenden zijn helemaal uit den boze.
  In deze kamer “MOET”schoonpapa in zijn broek doen, wat vele prikkels oproept, maar we mogen de kamer niet uit. Ook het halen van drinken is streng verboden. Een bezoek in gevangenis is beter geregeld.
  Hoe erg is het om schoonvader niet te mogen bezoeken op nieuwjaarsdag, terwijl dit was toegezegd. Een discussie wordt weer heel snel “bedreiging”.
  Toen ik zei dat ik terug zou komen met de pers erbij werd zelfs de politie gebeld om ons buiten te zetten. De zorgmanager vond dat ik te ver ging???
  Welnu, ik heb woord gehouden en de pers is erbij gehaald.
  Ons verbod is inmiddels afgelopen, maar gezien bovenstaande mag ik schoonvader helemaal niet meer bezoeken tot hij is overgeplaatst!! Dit is de mij nieuwe opgelegde sanctie door de geweldige directie.
  Deze strijd is nog lang niet gestreden want het gaat helemaal niet meer om het welzijn van schoonpapa.

  Schoonzoon

  • U heeft volkomen gelijk.Op dit moment heb ik een gebouwverbod opgelegd gekregen op basis van onwaarheden. Mijn moeder is 91 jr en gaat achteruit omdat ik haar niet kan bezoeken. Er is een mentor/bewindvoerder die zijn bevoegdheden misbruikt m.b.v. verzonnen medische redenen. Ze hebben dit al 1 x eerder geprobeerd. De rechter zag in dat de mentor niet in het belang van de client handelde. De mentor schoof snel nog het verzoek bij de zitting om zijn naam in tweets te laten verdwijnen en uit de filmpjes te laten halen van mijn youtube kanaal. Wilt u een schokkend verhaal zien, kijk dan op youtube op de naam klachtenoverdezorg of miriam barendsen. Zolang deze mentor zich schuldig maakt aan ouderenmishandeling, want dat is het, noem ik zijn naam. Paul legebeke. zMijn beschuldigingen zijn gebaseerd op feiten en een slechte reputatie heeft hij al. Kijk maar op google. Op dit moment kan ik mijn lieve moeder waar ik intens van hou dus niet bezoeken en ze kan op orde van de mentor die even snel een smoes verzon, ook niet naar buiten. Ze halen de stekker van de telefoon uit de muur op orde van deze mentor, ja dat doen ze gewoon tegen goed hulpverlenerschap in, zodat mijn moedertje die naast de telefoon zit, haar eigen dochter waar ze zo graag mee wil praten, niet bereiken. Pikant detail is dat ik mijn moeder een aantal jaren eerder uit een verpleegtehuis van dezelfde organisatie heb gehaald omdat ze daar ten dode was opgeschreven. Ze kon alleen niet bij mij blijven wonen omdat ik op 3 hoog woon en wij naar buiten wilde. Het 1e wat deze mentor na zijn aanstelling deed, was ons verbieden om naar buiten te gaan. Het mentorschap geeft heel veel mogelijkheden tot misbruik en daar maakt deze mentor dan ook op deze wijze gebruik van door x op x op basis van zijn eigen hersenspinsels ouderen in hun kostbare laatste tijd in hun vrijheid te beperken. HIerdoor ontstaat uiteraard altijd conflict en kunnen de extra uren t.w.v. rond 75 euro per uur, in worden gezet die door de ouderen zelf moeten worden betaald. Dus een ouder persoon die bv. restricties wordt opgelegd betaald hier zelf de rekening van en is vaak dan eerder al wilsonbekwaam verklaard door dezelfde mentor, dus een rechtszaak kan diezelfde client dan ook niet meer aanspannen. Het mentorschap zoals die nu bestaat moet worden aangepast en wel zo snel mogelijk. Ik ben wanhopig omdat ik weet dat het slecht gaat met mijn moeder en ik niets kan doen. Nog een detail in het verhaal is dat er een zorgmedewerkster al jarenlang foto s weghaalt waar ik samen met mijn moeder op sta. Dat heb ik vastgelegd op een bewakingscamera en de direktie DOET NIETS. Word vervolgd!

 17. Dat komt door de GRAAIERS in de top te triest voor woorden maar is helaas echt zo het gebeurd in 8 van de 10 verpleeg/verzorging tehuizen, maar niet alleen daar, het komt ook voor op scholen , waar het rugzak budget en andere tegoeden gebruikt worden voor totaal andere dingen dan waarvoor ze bedoelt zijn, want ja de dure declaraties van sommige directie leden moet toch ook betaald worden.

 18. j roosenburgp // 15 mei 2015 om 17:41 // Beantwoorden

  mijn zoon heeft ook in een verzorgings tehuis gezeten en ook geen goede verzorging gehad
  is daardoor overleden pas 45 jaar geworden

  • Jeanne Hanegraaf // 17 mei 2015 om 12:28 // Beantwoorden

   Het spijt mij ontzettend dat U dit heeft moeten meemaken,ik ben van mening dat kwaad altijd afgestraft word.
   Ik wens u vanuit mijn hart heel veel sterkte.

 19. Voor mensen in een soortgelijke situatie, met een dementerend familielid, lees het boek van Sjef van Bommel “ik ben niet kwijt”. Deze man heeft zijn dementerende partner tot op het eind verzorgd. Wellicht een mooi boek met inspiratie en herkenning. Ook erg emotionele momenten komen voorbij.

 20. vreselijk om dit te lezen, heb tot 13 jaar geleden in de zorg gewerkt, voornamelijk in verpleeg-en verzorgingshuizen. Omdat het toen al steeds minder werd is dat een van de oorzaken dat ik niet meer kan werken, ik ging er aan kapot hoe er met mensen werd omgegaan. Ik schaam me om te zeggen dat ik verzorgende ben als ik dit lees om te huilen.

 21. Jeanne Hanegraaf // 17 mei 2015 om 12:33 // Beantwoorden

  Ann,huil maar niet,je bent een geweldig mens dat je die beslissing hebt genomen.Alle betweters ten spijt als bezoeker krijg je niet alles mee wat er speelt,als werknemer wel,het is tekenend voor jou karakter inborst dat je zelfs je baan ervoor op gaf,je bent een prachtmens.

 22. Regering blijft hierop bezuinigen. .Dat moet stoppen

 23. Jeanne Hanegraaf // 17 mei 2015 om 12:49 // Beantwoorden

  Elk weldenkend mens zou toch moeten weten dat je je dementerende man niet naar huis haalt ,na 7 1/2 maand, als er niet gaande is hetgene wat bovenstaand artikel weergeeft is slechts een minimale weergave van wat er echt gaande was.De publiciteit is via derde tot stand gekomen mijn medewerking verleende ik met de gedachte dat het voor de overige bewoners ten goede zou komen,dat er dus zaken ten goede zouden keren,dat er wat meer geld aan het eten werd besteed i.pl.v de 3,50 per dag voor drie maaltijden,dat het geld besteed aan reuze magnums voor het personeel en hun kleinkinderen besteed werd aan de bewoners,en zo kan ik mijn lijst nog veel langer maken,maar laat ik het hierbij houden,mijn man is thuis en niemand die hem nu nog wat ongeziens kan aandoen,en zijn blauwe plekken wijten aan het stoten.
  Geloof me er deugd niets aan eender welk verzorgingshuis,de grote dooddoener is hun zeggen,,och na vijf minuten zijn ze het toch weer vergeten”je kunt dus “naar believe handelen met de dementerende.

 24. Ik vind het heel erg dat hier over het gehele hof van hintham gaat. Mijn moeder woont op woning 1 en je kan bijna geen fijner personeel hebben als daar. Ook mijn moeder heeft rouwrandjes onder haar nagels, maar ze vind het heel eng als het schoongemaakt moet worden en gilt soms daarbij. Wat moet je dan doen?? Praat er met de familie over en laat het zo. EN DIT IS NIET SINDS ZIJ DAAR WOONT. Nu weet ik ook weer dat zij het al pijn vond doenals ik haar nagels probeerde te knippen toen ze nog thuis woonde. Als iemand daar op de woning niet uit bed wil komen of te moe is mag deze bewoner
  gezellig met bed en al naar de huiskamer om er toch bij te zijn. Het koken, weet niet wat het kost, maar er wordt elke dag vers gekookt voor de mensen en op vrijdag lekker een
  visje gehaald. Ik kom op allerlei verschillende dagenen tijdstippen enkom nooit vervelende dingen tegen. Ik ben ZEER TEVREDEN

 25. Jeanne Hanegraaf // 18 mei 2015 om 13:36 // Beantwoorden

  Ik ben blij dat u zo tevreden bent, en natuurlijk kun je niet alles over een kam scheren,ook op mijn man zijn huiskamer waren twee zeer goed willende,echter was de overmacht aan betrokkenen te groot.
  Op mijn man zijn huiskamer werd ook gekookt,een pakje gehakt,van 2,50 voor zeven man,werd op maandag om twaalf uur op de aarecht gelegd vanuit de diepvries en lag daar tot dinsdag 11 uur,bij 30 graden warmte buiten en dinsdag maakte de kok er spaghetti van ik heb hem uiteraard wel verteld hoe en hoelang die gehakt ontdooid was geweest.Maar ook dit is slechts een voorbeeld,het jammere is dat het gebeurde.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.