Twee onervaren oud-Kamerleden en parttime ambtenaar leiden Veiligheid & Justitie

Op dit moment wordt het ministerie van Veiligheid en Justitie geleid door twee bestuurlijk onervaren oud-Kamerleden en een parttime secretaris-generaal. De VVD zegt te hechten aan law & order, maar maakt er de twee bestuurlijke vlieggewichten Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff verantwoordelijk voor. Beide heren hebben nul-komma-nul ervaring met het besturen van een grote organisatie. Ze worden bovendien begeleid door een hoogste ambtenaar die halve dagen beschikbaar is.

De vorige eerste man op het ministerie werkte weliswaar fulltime, maar werd afgelopen week ineens weggestuurd. Zijn tijdelijke vervanger is de huidige secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, die Veilgheid & Justitie erbij gaat doen. Drie dagen in de week zit hij op V&J, de andere twee dagen doet hij Onderwijs. Wel goedkoop, al is dat in de volksmond ook duurkoop.

Van der Steur en Dijkhoff hebben overigens wel enige bestuurlijke ervaring. Beiden waren ze namelijk ooit voorzitter van een lokale VVD-fractie. Van der Steur in Teylingen, Dijkhoff in Breda.

Wie kijkt naar de complexiteit en grootte van het departement, snapt vermoedelijk niet waarom daar twee bestuurlijke groentjes zijn geparachuteerd. Van der Steur en Dijkhoff worden verantwoordelijk voor circa honderdduizend ambtenaren, waaronder bijvoorbeeld de agenten. Van der Steur krijgt als minister lastige dossiers op zijn bord: het drugsbeleid, de Nationale Politie, MH17, rechtspraak en terrorismebestrijding. Staatssecretaris Dijkhoff kan zijn lol op met onder meer asiel- en vluchtelingenzaken, boetes en het gevangeniswezen.

Waarom koerst VVD-leider Rutte toch altijd aan op heibel? Het lijkt er op dat de man groeit en bloeit bij gedoe. Met de benoeming van de risico-factoren Van der Steur en Dijkhoff nemen de liberalen alwéér een weloverwogen risico op een volgende crisis.

Of toch niet. Zelfs de VVD-top verwacht waarschijnlijk niet dat Rutte II er nog lang zit.

(Bron: Het Parool)

5 Reacties op Twee onervaren oud-Kamerleden en parttime ambtenaar leiden Veiligheid & Justitie

 1. Dat laatste is wellicht het geval.
  Komen met voorstellen die direct conflict opleveren met de PvdA (als verliezer) zijn hierbij tekenend. De VVD wil de PvdA z.s.m. lozen.
  De PvdA zal om te kunnen overleven echt een andere koers moeten varen en Samsom van de hand doen

  De VVD ruikt kansen met D66,CDA en hooguit nog ene kleine partij uit de eurofiel neoliberale sekte om de erst van het kwaadaardige werk nog meer EU richting te geven, TTIP te onderschrijven( buitengewoon dom,er is niets gegarandeerd met TTIP, als blijft ene gok.Het zou het EU walhalla zijn..nou en weten wat de EU ons gebracht heeft-alleen wordt het met TTIP nog schandaliger.De grootbedrijven meer winst (beurseconomie) en de gewone bevolking steeds armer, meer dwang en overheidsterreur,de voordelen vervliegen bij de nadelen.De propaganda besteedt uitgebreid aandacht aan de voordelen..NIETS over de nadelen en gevolgen voor burgers (EU verhaal…)
  Manipulatie staat voorop..
  Natuurlijk allemaal in ONS belang, maar wel opgescheept met genmanipulatie-producten, hormoon en antibioticavlees, schaliegas en milieuvernieling(Nl is niet zo groot als de VS)
  De hele boel is gebaseerd op aannames aan de hand van 2 modellen, een mix waarbij vooral de voordelen die bede modellen bieden als leedraad worden genomen tegenover ene hele berg risico en nadelen-alles aannames..Ziedaar politiek TTIP..en dan weten we het wel weer..
  Winst voor de ene en armoede voor de ander..de echte economie daalt..)
  Alles in het kader van de overdracht van de macht naar Brussel..eurofiel neoliberaal verkoopt er zijn moeder voor als het nodig is..
  Inspraak krijgen we niet Ook op EUniveau wordt de zaak in achterkamertjes en gesloten deuren klaargestoomd en dat gata hier weer geberuen.

  De kans op isrekening hier in NL is ook groot.

  Bij de PS-verkiezingen bepaalde de traditionele minderheid.

  Gewone verkiezingen zouden wel eens een heel andere uitslag kunnen geven…
  Dan is de kans veel groter dat de meerderheid gaat bepalen
  (iedereen heeft kunnen zien dat niet-stemmen GEEN signaal afgeeft-integendeel..de minderheid gaat de meerderheid gewoon doorbepalen.. dus ook de niet-stemmers uit principe of mafheid-of beide)

  Zo’n verkiezingsomslag zou voor NL echt cruciaal zijn !!
  HEEEL ECHT CRUCIAAL als laatste kans!om er nog wat van de te maken en NL de soevereiniteit terug te geven

  Kabinetsverkeizingen zijn voor de VVD, CDA en D66 een sprong in het diepe met enorm risico.

 2. Ik vind het best boeiend dat de PvdA zich nog denkt te gaan profileren in dit kabinet, maar ik krijg de indruk dat ze inmiddels door de kasteelheren aan de straat worden gezet. Dan is de keuze voor deze twee lichtgewichten wel weer te begrijpen.
  Overigens wel oneindig grappig dat de PvdA zich nu zo druk maken om asielzoekers. Heel vroom en nobel enzo, maar hun achterban had denk ik liever gezien dat partij zich wat harder had verzet tegen het ‘rechtse rotbeleid’ (dixit Samson) waar ze nu zelf ‘verantwoordelijkheid voor nemen’. Niet gek opkijken dat je kiezers je daar dan ook verantwoordelijk voor houden.

 3. Bas van Stapelberg // 23 maart 2015 om 18:30 // Beantwoorden

  Begrepen Hans van der Vlist, oud ambtenaar van ministerie milieu en lid van PvdA. Vreemd dat opeens voor het eerst een PvdA man op Justitie komt kijken, dan is er echt sprake van een grote beerput.

 4. Zolang ze niet ingeruild worden voor D66 mogen ze van mij vertrekken!

 5. Het 1e gevalletje van corruptie omtrent dikkop Van der Steur is al bekend. Hij heeft een half miljoen eurie subsidie ontvangen voor zijn kasteel (met bemoeienis van Stef Blok) terwijl die subsidie alleen had mogen worden gegeven voor een niet bewoond pand. Let maar op. Dikkop is binnen een paar weken weer weg aangezien de Nederlandse bevolking dit soort opvreters helemaal zat is. Beerput is open en wordt nog erger.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.