Rijk betaalde in 2013 kleine 6 miljard aan subsidies

In 2013 betaalde de rijksoverheid 5,8 miljard euro aan subsidies aan bedrijven en instellingen. Naast de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (120.000 euro), een organisatie die vakbonden in ontwikkelingslanden helpt (30.000.000 euro) en allerhande groene subsidies, krijgen ook rijke bedrijven als Philips en ASML jaarlijks tientallen miljoenen aan subsidies voor hun innovatieve projecten. Ook het tuchtrecht voor advocaten, toch niet de armste groep in de samenleving, ontvangt jaarlijks 200.000 euro. En een koper van een -electrische- Tesla van 100.000 euro, krijgt iets minder dan de helft van het aankoopbedrag aan subsidie terug.

Elsevier zet in het laatste nummer een aantal subsidies op een rij, mét de bedragen. In de 5,8 miljard euro zijn overigens de fiscale subsidies, zoals belastingvoordelen voor huiseigenaren, ouders en bedrijven die gehandicapten in dienst nemen, niet meegenomen. Ook de provinciale en Europese subsidies telden niet mee.

Het subsidielandschap blijkt erg ingewikkeld. Een subsidie aanvragen ook. Er is inmiddels ‘een heuse industrie van subsidieadviseurs’ ontstaan die organisaties en particulieren helpt bij hun aanvraag. Bij een gevestigde marktpartij als PNO Consultants werken 180 subsidiespecialisten waarvan het tarief kan oplopen tot 15 procent van het toegewezen subsidiebedrag.

Of de uitgekeerde bedragen allemaal terecht zijn en goed worden besteed, weten we eigenlijk niet. Ook het effect van de uitgekeerde euro’s wordt nauwelijks geëvalueerd. De Algemene Rekenkamer klaagt er al jaren over dat niemand iets controleert.

Met name duurzame initiatieven en innovatieve projecten van bedrijven cashen veel subsidiegeld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat in 2013 Nederlandse bedrijven 7,9 miljard aan subsidies van het Rijk, de provincie en Brussel kregen. Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen zet zijn vraagtekens bij die subsidies: ‘Soms zijn subsidies wel zinnig, maar vaak zijn ze het gevolg van een lobby. Zulke subsidies moet je niet willen’.

Het schuurt wanneer de overheid over een cent valt zodra het om particulieren gaat, terwijl het aan de andere kant kennelijk kwistig euro’s sproeit zonder te controleren.

(Bron: Elsevier)

2 Reacties op Rijk betaalde in 2013 kleine 6 miljard aan subsidies

 1. dit loop ik al jaren te blèren maar niemand is geinteresseerd.
  Dit zijn ongecontroleerde subsidies/vriendendiensten..w.o. destijds(en misschien nu nog wel)50.000 voor een hockeyclub in Bloemendaal(????)
  Jaarlijks 6 miljoen-ongecontroleerd en daarnaast nog de rest.

  Die subsidies zijn belastunggeld maar worden jaarlijks voor rond 6 miljard grifjes uitgedeeld ook aan bedrijven/insitituten die zelf geld geneoeg hebben maar dit en passant als fooitje krijgen roegespeeld.
  Heerlijk die neoliberale praktijk en vriendjeskoperij..zo corrupt als e pest.
  En hier mogen we met dit eurofiel neoliberaal bewind anderhalf miljoen mensen ONDER de armoedegrens kweken..dat is normaal, 600miljoen laten verlullen door Asscher over een banenvisie om 50 baantjes te creeren..Gewoon te gek

  Voor 6 miljard hadden we verschillende wijken kunnen bouwen met goedkope sociale woningen en voor 600 miljoen een flat bouwen met mega voorzieningen voor goedkope studentenhuisvesting..(inkomensgebonden)
  Maar dat doen we niet..de Markt hè..
  slampamperij. Je had een macht aan mensen aan het werk gehad.

  Niet gecontroleerd geweest: dan ook niet meer verstrekken. Gewoon droogzetten..laat Philips en kornuiten het maar lekker zelf uitzoeken ipv een traject op zetten voor oud-politici en goudbaantjes.
  Iedereen moet toch de eigen broek ophouden?(volgens neoliberaal) Gek h`e dat juist die neoliberale kliek dat niet kan.Zij zijn de grootste profiteurs.Fraude, corrupties,subsidies.declaraties,overbetaalde baantjes en jatwerk. Zo kan iedereen het natuurlijk..
  Hier verpatsen we het liever geld aan duur en gewichtig doen, de potsierlijkheden, de armen nog armere maken met heel creatief opgebouwde belasting om mensen te plukken..terwijl die voor rijkman mogen betalen..Schande!!

  Hier betalen wij ook via de EU de subsidies voor grootindustrie, hun winsten en aandeelhouders..niet goed, toch geld kwijt..

  Hele scheve moraal en asociaal optreden..steeds ten koste van dezelfde categorie.
  Er is een ander bewind nodig om nog wat te redden
  De mensen in dit kabinet hebben ene gaatje in hun hoofd..de ideologie eren en ego-likken maar de bevolking laten verpauperen..

  En wat doet die bevolking? Die kiest er steeds weer zelf voor en komt niet eens opdagen om er wat aan te doen..te lui en te geconditioneerd..grote smoel maar geen inhoud.
  Alleen rijp voor manipulatie. Intriest.

 2. De door de MSM gehersenspoelde stemgerechtigde in NL maken ofwel geen gebruik van hun (in het verleden zwaar bevochten ! ) stemrecht, ofwel ze stemmen op steeds maar weer dezelfde, volkomen foute partijen. Voorlopig blijft dit zo, dus er zal niets ten goede veranderen in NL.
  Het domme volk heeft de regering die dit domme volk zelf wil, dus ze moeten nou niet huilie huilie doen ! !

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.