VVD kan zonder PvdA, en trekt verder op met D66 en CDA

Het is bijna onmogelijk geworden voor het kabinet om 2017 te halen. De VVD verloor, maar bleef de grootste. De PvdA werd zowat gehalveerd. De sociaaldemocraten betalen een veel hogere prijs voor de samenwerking dan de liberalen. De spanningen tussen de coalitiepartners zullen daarom oplopen. Daarnaast heeft het centrumrechtse drietal VVD, D66 en CDA vanaf 9 juni (dan wordt de nieuwe Kamer geïnstalleerd) bijna een meerderheid in de Eerste Kamer. De middelgrote PvdA is dan nauwelijks nog nodig. De Telegraaf adviseerde D66 en CDA om zich alvast ‘te oriënteren op een andere toekomst’.

De VVD baalt de laatste tijd sowieso van de PvdA. Partijleider Samsom is zwak en heeft zijn partij steeds minder in de hand. Instabiliteit dreigt. Intussen gaat de sfeer tussen de coalitiepartners er niet op vooruit. VVD’ers fluisteren steeds vaker anoniem tegen de pers over die zeurpieten van die wankele PvdA.

Intussen zijn de natuurlijke vrienden van de VVD, D66 en CDA, sterk gegroeid. De democraten zijn zelfs verdubbeld. Samen hebben de drie centrumrechtse partijen 35 zetels in de Senaat, met ChristenUnie en SGP zijn dat er 40. Een meerderheid dus. Het CDA kondigde afgelopen weken weliswaar aan dat ze oppositie blijft voeren, maar dat was ketelmuziek. Tot nu toe steunden de christendemocraten van Buma namelijk 93 procent van de kabinetsvoorstellen. Er is voor de VVD met het CDA dus heel goed zaken te doen.

De PvdA wil zich na drie nederlagen sterker profileren ten opzichte van de VVD, en dus naar links opschuiven. De sociaaldemocraten balen van het frame dat zij VVD-beleid zouden uitvoeren. De grote lakmoesproeven voor de linksere PvdA komen dit voorjaar en zomer: de belastinghervorming en de begrotingsonderhandelingen voor 2016.

‘Strategisch wonder’ Samsom zal het zwaar krijgen. Ga maar na: D66 en CDA willen extra bezuinigingen op de overheid en beslist geen belastingverhogingen meer. Net als de VVD. De PvdA wil echter het tegenovergestelde. Het is wel duidelijk wie de sterkste kaarten heeft: het centrumrechtse trio of de wankele PvdA. Samsom zal dan moeten slikken of stikken.

Blijven of breken, verkiezingen: het wordt hoe dan ook een vernederende nachtmerrie voor de PvdA.

1 Reactie op VVD kan zonder PvdA, en trekt verder op met D66 en CDA

 1. Dat zit er dik in..
  De gluierigheid van het CDA zit diep, heel diep.

  Onbegrijpel dat NL voor een eenzijdige eurofiel neoliberale sekte heeft gekozen.
  Ze hadden de gelegenheid gehd de heleboel naar huis te stuen en wat doen ze?
  Ze keizen nogmaals voor hun eigen beulen en staan weer voor de lastenvergrotend ciruit met meer EU.
  Onbegrijpelijk.
  NL leert het NOOIT!!
  Zit veel traditie maar geen verstand in en de rest heeft grandioos gebrek aan discipline en zadelt de rest van de bevolking met misère op.
  Dramatisch en muf..

  En straks gaan e weer grote brallende bekken opzetten terwijl ze er zelf wat aan hadden kunnen doen. Liever lanterfanten, wauwelen en liggen dan enige doelgerichte actie.
  De traditionele kiezers hebben weer gewonnen..dus krijgen we een herhaling van de traditionele onzin,leugens en bedrog.NL vraagt er om te worden belazerd.

  Het gaat nog veel te goed met NL..meer armoede en en meer ellende werkt waarschijnlijk genezend en verheffend. wel, met 3 eurofiel neoliberale partijen kunnen we daar dus op wachten..we worden op de wenken bediend en Nederlands masochisme komt weer aan zijn trekken.

  Stelletje sufferds..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.