Rutte en Samsom toonden een gebrek aan respect voor oppositie voeren

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne sloeg premier Rutte CDA-leider Buma regelmatig om de oren met het verwijt dat het CDA ‘verantwoordelijkheidsvakantie’ zou hebben genomen. Het CDA zou roeptoeteren aan de zijlijn en met schone maar lege handen aan de kant blijven staan. Kom erbij, steun ons toch! Dezelfde oproep deed PvdA-leider Samsom meerdere malen naar de SP. Dat uit deze handelswijze dedain voor oppositievoeren spreekt, hadden de opdringerige heren kennelijk niet door. NRC Handelsblad-columnist Marc Chavannes omschrijft het gedrag als ‘een totaal gebrek aan respect voor tegenwicht, voor kritisch anders denken in de maatschappij’.

Chavannes: ‘Het tekent het heersende verheerlijken van besturen. Alsof al het andere, bijvoorbeeld op grond van je principes serieus oppositie voeren, laf is, en neerkomt op het verzaken van je verantwoordelijkheid. Het verraadt een benauwende graad van geloven in de eigen spin.’

Het lijkt een vorm van rendementsdenken. Een manier van denken die dit kabinet van begin af aan in zijn greep heeft. Oppositievoeren, wat levert dat nu helemaal op?

Chavannes hoopt dat die houding ophoudt nu de verkiezingen achter de rug zijn. Maar dat is nog maar de vraag. De jacht op supporters van Rutte II begint pas. Als het aan de premier en zijn PvdA-adjudant ligt, blijft er geen oppositie meer over.

En dat is toch vreemd, want wanneer je bedenkt dat dit kabinet de zorg, oudedagsvoorzieningen, studiefinanciering, politie, justitie, arbeidsverhoudingen en pensioenen tegelijkertijd versobert en onherkenbaar hervormt, is een stevige oppositie niet meer dan gezond in een democratie.

Democratie, tegengeluid en rendementsdenken vormen geen gelukkige combi. Zelden is een bedrijf daarom een democratie. Het is gedoe, en het zit de machthebbers inderdaad wel eens in de weg. Lastig, maar precies zoals het hoort in een Westerse democratie, waar we toch ook best trots op zijn.

(Bron: NRC Handelsblad)

3 Reacties op Rutte en Samsom toonden een gebrek aan respect voor oppositie voeren

 1. wel, die patholoie druipt er natuurlijk al jaren van af..
  Beter te zeggen dat er geen enkele erspect is voor eennormala denkend mens…
  Voor j het volk, voor de samenelving..

  Daar moet bij gezegd dat het volk ook te kennen geeft niet om respect te zitten te gillen.
  Die zijn te lui om te gaan stemmen met allerlei bralbabbekl als argument.
  Ze kunnen wat veranedren en dan doen ze het niet..wel achteraf grote bek voren natuurlijk over hoe slecht”het systeem”functionert..maar erw at ana doen= ho maar!
  Anderen moeten dat doen, de kaboutertjes en dan zulle al bralbabbelaren wel vertellen hoe lekker jhet voor hen is.
  Ze hebben het met hum luiheid nog veel te goed.Gooi de uitkeringen maar 30% naar beneden..dat werkt genezend en motiverend.

  CDA en VVD wordt dikkemik..beide drijven stevig op hun achterban van traditionele stemmers..die komen wel opdagen en dat betekent nu concreet dat een minderheid de meerderheid aan misère aan het helpen is..Mere lastenverzwaringen, meer ongein, meer EU en meer dictatuur..
  Passief blijven heeft echt nadelen en met allerlei diepzinnige argumenten over “het systeem” kun je gewoon de pot op..
  Als je niks doet dan verandert er niks ook..dat blijkt iedere keer weer..

  NL bestaat uit grootbekken,brallers maar erg weinig daden, lam en lui..een stel sufferds.Laten zich weer gewillig manipuleren naaien waar ze bij staan.
  Nu krijgen ze 4 eurofiel neoliberale partijen in het bewind + de steun van nog wat zgn constructieve kleintjes…
  Geweldig toch..

  Op naar de dictatuur!

 2. Trots????Is er nog iets om trots op te zijn,dan?Ik ben niet trots meer op dit land dat niet meer als het mijne voelt!En ik ben zeker niet trots op het “stemvee”dat heeft laten zien hoe oerdom ze zijn!

 3. Eonomie is het doel en de maatschappij is ondergeschikt.
  De bezuinigingen , die heel veel mensen ( de zieken de ouderen) heeft geraakt worden de gehele periode in economisch perspectief ( koopkracht inkomenspolitiek ) geplaatst.
  De overgrote meerderheid van partijen hebben ruim onvoldoende weerbaarheid om de terreurtaal en marktwerkingsprincipes te relativeren en hier actie op te nemen.
  De VVD houd koers. De VVD is van de economie. De VVD maakt van de economie de heilige graal. DE VVD heeft in Europa de wind mee. De muntunie, deuro in de lucht houden, lekker afgeven op griekenland want die bezuinigen/hervormen onvoldoende ( eigen schuld dikke bult).
  Primair was daar een banken en olichatchen probleeem. Beiden zijn alleen internationaal op te lossen , met wetgeving. Simpel en doeltreffend. Herverdeling van het kapitaal, en geldcreatie als nutsvoorziening ten dienste van de bevolking.
  De VVD en alle andere rechtse partijen pakken dit niet in de kern aan. Er is geen sprake van echte hervormingen in dit systeem, er is sprake van ombuigingen , het systeem van kapitaalverdeling met ee ntop 10% en geldcreatie ( het verziekte bankensysteem) is nog steeds intact.
  De gevolgen ( symptomen) ervan zuigen alle aandacht en energie op van de bevolking ( de kiezers). Precies, en die kiezers hebben de politiek partijen nodig voor hun bestaansrecht.
  De VVD bestuurd geen land, de VVD regeeert, pakt de macht via sturing op de economie ( wetgeving), en leid dus de aandacht af van de maatschappij. Volgens de VVD is economie= maatschappij.
  Is dit niet het werkelijke probleem van de PVDA?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.