Hoewel ingrijpende maatregelen 1 juli ingaan, is Wet werk en zekerheid nog onbekend

De Wet werk en zekerheid (Wwz) is voor het grootste deel van de werknemers onbekend terrein, terwijl de meest ingrijpende maatregelen op 1 juli ingaan. Slechts 25 procent kent de wet. Dat blijkt tenminste uit een onderzoek van uitzendorganisatie Randstad Nederland onder 810 werkenden. De wet van PvdA-minister Asscher van Sociale Zaken flexibiliseert het ontslagrecht, versobert de ww-regeling en verandert ook de positie van flexwerkers.

Het is voor iedereen in loondienst relevant, maar werknemers hebben dat nauwelijks in de gaten. Maar liefst 45 procent van de onderzochte werknemers zegt ervan uit te gaan dat hun werkgever hen wel zal informeren. Circa tweederde verwacht informatie van de overheid.

Randstad: ‘Het is opvallend dat weinig medewerkers de gevolgen van de WWZ kennen want belangrijke delen van de wet zijn reeds op 1 januari ingevoerd; andere onderdelen volgen 1 juli’. Volgens het uitzendbureau kunnen werkgevers en de overheid actiever informatie bieden, maar moeten werknemers ook zelf meer hun best doen om zich te informeren.

Volgens de uitzendorganisatie is werkend Nederland overigens weinig positief over de Wwz: ‘Ruim tweederde (67 procent) denkt dat de kans op een vast contract kleiner is geworden door deze nieuwe wet. Tegelijk denkt bijna driekwart (73 procent) dat door de nieuwe wet de kans op ontslag groter wordt’.

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland werken hard aan een voorlichtingscampagne. Woordvoerder Roelf van der Kooij zei dinsdag in het AD: ‘Alle informatie moet oook beschikbaar zijn voor werknemers en werkgevers. Daar werken de werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid nu samen aan’.

Het is niet alleen van belang voor werknemers om te weten wat deze wet behelst. Het gaat om een versobering en flexibilisering zoals de VVD die graag ziet, in combinatie met de bureaucratie en regelzucht van de PvdA. Ook de kiezer kan zich er dus beter even in verdiepen.

(Bronnen: Randstad.nl, AD)

8 Reacties op Hoewel ingrijpende maatregelen 1 juli ingaan, is Wet werk en zekerheid nog onbekend

 1. Recht,of linksom:je wordt genaaid,hoe dan ook!

 2. De VVD en PvdAzorgen beide voor verzwakking van de positie van werkenden
  Halbesyndroom: afknijpen die boel..

 3. Bas van Stapelberg // 17 maart 2015 om 17:35 // Beantwoorden

  Het is een wet voor werkgevers, maar wat hadden we anders van die gladde aal verwacht.

 4. Het maakt niet zoveel uit of je de details kent of niet. Het wordt gegarandeerd een puinzooi en zal averechts werken voor werkend Nederland. Politici die zich gaan verschuilen achter “alles komt goed en er is nagedacht en er liggen noodplannen klaar”. Na de zorgwet geloven we niemand meer.

 5. In de onnavolgende woorden van Rutte, Het gaat spectaculair goed met NL en na 1 juli zal het vast beter worden…voor de hardwerkende mens ( de ouderen, de zieken , de armen noemt hij nooit)
  Tuurlijk!! Geloven wij allemaal..

  • Tuuuuuurlijk!Er ligt een wet klaar in Brussel die juli getekend moet worden:alle uitkeringen om laag;worden gekoppeld aan uitkeringen in de “arme”landen!Alleen vergeten ze voor het gemak dat de prijzen hier,van alles,vele malen hoger liggen!

 6. dan zal rutte wel weer vooraan staan om te tekenen.
  Geen werk en geen zekerheid

 7. wel kapitaal

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.