Dubbele pet van veel senatoren begint te knellen

Maar liefst 675 keer stemden Eerste Kamerleden tijdens de huidige zittingsperiode mee over wetsvoorstellen waarbij ze in hun (neven)functie betrokken zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. VVD-senator Frank de Grave spant met 53 keer meestemmen met een dubbele pet op, de kroon. Na hem volgt D66-lijsttrekker Thom de Graaf die met 46 stemmingen meedeed, terwijl hij een betrokkene was. VVD’er Heleen Dupuis stemde 44 keer met een dubbele pet op. Volgens critici dreigen de bijbanen een groot democratisch probleem te worden.

De Eerste Kamer zelf vindt het niet nodig om, behalve wat algemene huisregels, stevige regelgeving op te stellen om belangenverstrengeling tegen te gaan. De chique politici vinden namelijk dat er voldoende onderlinge controle is. Die controle haperde dan de laatste periode kennelijk 675 keer. Voor gemeentraden en Provinciale Staten is er wel zo’n regeling.

Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een deeltijdbaan. De vergoeding is krap 24 duizend euro per jaar. Senatoren hebben samen honderden bijbanen en nevenfuncties, aldus de Volkskrant. Critici zien die dubbele petten steeds meer knellen. PvdA-leider Samsom noemde maandag de dubbele pet van veel senatoren zorgelijk.

Onder meer de voormalig PvdA-partijleider Wouter Bos ziet de belangenverstrengeling als een steeds groter probleem. In de Volkskrant zegt hij: ‘Als leden van de Eerste Kamer een steeds politiekere rol krijgen, maar niet rechtstreeks worden gekozen, dan is dat zorgelijk. Als daar dan ook nog eens bij komt dat de desbetreffende leden nadrukkelijk andere, ook commerciële, belangen dienen en het halve VNO-NCW-hoofdbestuur in de Eerste Kamer zit, dan wordt het democratisch probleem wel heel groot’.

De Rotterdamse hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen ziet de nevenfuncties niet als een probleem. In tegendeel. Maar de rollen mogen niet door elkaar gaan lopen. ‘Een senator die door een bijbaan betrokken is bij een wetsvoorstel, zou zich dan van stemming moeten onthouden’, stelt de professor in de Volkskrant.

De nevenfuncties van VVD-senator Frank de Grave bestrijken zowat alle onderdelen van de samenleving. Hij is bijvoorbeeld voorzitter van het pensioenfonds PGGM, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, voorzitter van een grote Amsterdamse woningcorporatie én hij is actief bij de ING Bank en werkgeversclub VNO-NCW. Stel, de Senaat zou eindelijk eens werk maken van een stevige regeling inzake de dubbele petten, dan kan De Grave alleen nog meestemmen over zaken als het visserijbeleid in Limburg of het grote stedenbeleid van Ameland.

(Bron: de Volkskrant)

3 Reacties op Dubbele pet van veel senatoren begint te knellen

 1. Ze hebben het helemaal voor elkaar en mooi en elkaar gedraaid,maar uiteindelijk gaan de persoonlijke belangen altijd en overal voor.Mijns insziens zou dit verboden moeten worden!Maar ja.politiek was,en is een heel vies spelletje!

 2. dat is natuurlijk zo..
  Eigenbeang,toespelen van wisten en belangenverstrengelingen..We vergeten dan nog even de partij-inteelt

  De smeerlapperij is zo geregeld en het m.n. gewone volk heeft het nakijken..
  Veel teveel macht geconcentreerd in een paar mensen.

  Dat moet anders, dat moet afstandelijker en dat moet partijvrij

 3. En ze geloven ook nog zelf dat ze integer zijn en onafhankelijk kunnen stemmen terwijl ze voorzitter of zoiets zijn van de club die betrokken is als partij in zo’n voorstel. Wat denken die gladjakkers wel? Dat we gek zijn of zo. Het zijn geldwolven en dol op macht. Het gaat gewoon eens goed verkeerd denk ik zo. Maar ja, de Nederlanders worden nog steeds gemindfucked met allerlei onzinnige programma’s. Een NOS die fungeert als staats tv. Al iets gehoord vandaag over de rellen in Frankfurt waar de nazi’s van de EU hun nieuwe ECB-kantoor openen. Niets hoor je in de MSM. http://rt.com/news/241741-frankfurt-germany-ecb-protest/

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.