Verander het kiesstelsel: kies de Eerste Kamer voortaan rechtstreeks

Officieel zijn er woensdag Provinciale Statenverkiezingen, maar velen beschouwen het vooral als een referendum over dit kabinet. Met mogelijk verstrekkende gevolgen op het Binnenhof. Wanneer bijvoorbeeld de SP en PVV al te sterk groeien in de Eerste Kamer, is het zowat onmogelijk voor Rutte II om daar nog meerderheden te vormen, en dus te regeren. Een nieuwe Senaat heeft bovendien ook invloed op de formatie van een volgend kabinet. Een stem op een proviciale politicus heeft dus landelijke gevolgen en dat is best bizar. Dat móet simpeler en democratischer: laat de kiezer voortaan de Eerste Kamer rechtsreeks kiezen, los van de Provinciale Staten.

Op 18 maart stemmen kiezen we de Provinciale Staten. ’s Avonds volgt de uitslag die niet alleen de samenstelling van de Provinciale Staten laat zien, maar ook die van de nieuwe Eerste Kamer. Dat is een uitslag van de NOS. Officieel en definitief is die niet.

De nieuw gekozen volksvertegenwoordigers in de provincie stemmen namelijk pas op 26 mei voor de Eerste Kamer. En op 28 mei wordt dan officieel bekend wat de de definitieve samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer is.

Dat die definitieve uitslag kan verschillen van de ‘NOS-uitslag’ bleek in 2011. Toen stemde een D66-Statenlid verkeerd -hij had geen rood podlood gebruikt- waardoor zijn stem ongeldig werd. Het kostte D66 een Eerste Kamerzetel, die naar de SP ging.

Een kiezer beïnvloedt dus met een stem op een provinciale politicus ook de landelijke politiek. En nu helemaal, want de coalitieleiders Rutte en Samsom besloten in 2012 de Senaat te negeren. Ze zien inmiddels in, door schade en schande, dat het voortbestaan van hun kabinet wellicht afhangt van deze verkiezingen.

Laten we toch stoppen met dit ingewikkelde achterkamertjesgedoe. Waarom zijn er niet elke vier jaar Eerste Kamerverkiezingen? Zeker nu de Senaat er steeds meer toe doet, is dat wel zo democratisch. Critici vrezen dat de chambre de réflexion dan politieker wordt, dat senatoren politieke spelletjes gaan spelen, zoals in de Tweede Kamer nogal eens gebeurt (dit is meteen een van de belangrijkste redenen om de Eerste Kamer niet af te schaffen). Dat hoeft helemaal niet. Het zou zelfs wel eens kunnen zijn dat de Eerste Kamerleden juist kritischer worden wanneer ze rechtstreeks worden gekozen.

Dus graag rechtstreekse verkiezingen voor de Eerste Kamer en voor de Provinciale Staten! Los van elkaar, zodat de Provinciale Statenverkiezingen ook weer gaan over de provincie. Dat is wel zo duidelijk.

 

5 Reacties op Verander het kiesstelsel: kies de Eerste Kamer voortaan rechtstreeks

 1. dat soort verkiezingen zou alleen wat opleveren als de Eerste Kamer niet gekoppeld is aan politieke partijen.
  Dan politiseert de Eerste Kamer en worden de senatoren gebonden aan partij-inteelt.
  De senatoren mogen geen binding met ene partij hebben of besluiten over eiegen persoonlijke verstrengelingen.

  Dus: dat betekent dat de Eerste Kameer moet ebstaan uit niet oud plitici die nu leuke banen hebben overgehouden aan hun gedoe, gene lid mogen zijn van een politieke partij, afkomstig moeten zijn uit alle lagen van de bevolking, geen bijbanen!! met de suggestie van belangenverstrengelingen of vriendjespolitiek(anders de Eerste Kamer verlaten),en met de verplichting de bijeenkomsten niet over te slaan zonder explicite redenen.

  Verkiezingen zijn lastig te regelen, dus wijs ze aan via het lot.
  Idereen boven de 40 jaar krijgt ene briefje of hij/zij geinteresserd is.
  Dat hij/zij zich kan opgeven als kandidaat als..(en dan volgen de uitsluitingen, w.o. taal,lees en culturele vaardigheid(een baardman die geen Nederalnds spreekt valt uit, bijv)en je moet wel weten wat er in de maatschappij leeft,regio /woonplaats. Daarvoor is een soort van toets nodig.
  Wordt die gepasseerd dan is er een kandidaat.
  En al die namen gaan in een hoge hoed per regio.

  En dan kan het aantal zetels per regio/provincie verdeeld worden . Een restzetel wordt verloot onder het aantal provincies.

  Dan is er een ontkoppeling aan partijen en des te objectiever kan er worden geoordeeld over wetgevingen, e.d.

  De koppeling aan plitieke partijen maakt altijd vals inteeltspel..
  We hebben het gezien bij de PvdA..

 2. Ik kies ook liever de burgemeester dan de dijkgraaf. Maar dat zal wel niet gebeuren, want dan wordt het wel heel moeilijk voor al die partijkneuzen die voor hun ‘sollicitatie’ eerst de vragen èn gewenste antwoorden willen weten.

 3. Er moet een uitgebreide kennis, kwaliteiten en integriteitstest komen voor bestuurders. Geen belangenverstrengeling, geen vriendjespolitiek, geen arrogante kortzichtige kliek meer, maar mensen met kennis van werkelijke zaken.

 4. Bas van Stapelberg // 16 maart 2015 om 21:59 // Beantwoorden

  Eerste kamer is sowieso overbodig.

 5. Dat gaat nooit gebeuren. De senatoren die zogenaamd integer zijn en met al hun flink betaalde bijbanen in de zorg (zorgverkeraars en -verleners etc.)geven hun geld en macht niet zomaar uit handen. Hoe is het mogelijk dat een Van Boxtel in de 1e kamer een stem moet uitbrengen over iets waar hij als voorzitter belang bij heeft om tegen te stemmen. Kijk: http://ooginoog.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/24-03-2013 dit is maar een duister voorbeeld van de zeer integere senatoren.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.