Huurders beginnen zich te roeren tegen ‘huurexplosie’

Zaterdagmiddag 14 maart demonstreerden honderden huurders op de Amsterdamse Dam tegen de huurverhogingen van het huidige kabinet. En de huurdersdemonstratie Stop de Huurexplosie trekt ook vandaag (15 maart) weer door de stad. Huurdersvereniging Amsterdam (HA) organiseert de protesten, maar ook verenigingen uit Zaandam, Rotterdam en Eindhoven sluiten zich aan.

De huren stegen de laatste vijf jaar tussen de 17,8 procent (scheefwoners) en 13,4 procent (lage inkomens). Volgens Bastiaan van Perlo van de HA is dat nergens voor nodig: ‘Uit een recente brief van minister Stef Blok van Wonen blijkt dat woningcorporaties weer miljarden hebben. Dat komt door de huurinkomsten en de stijging van de waarde van hun huizen door de oververhitte markt’.

‘Lonen en prijzen dalen, alleen de huren stijgen, omdat Den Haag dat zo bepaald heeft’, klaagt Van Perlo. De huurders hebben het meest te lijden gehad van de crisis, vindt hij.

Per 1 juli gaan de huren voor sociale huurwoningen verder omhoog, met 2,5 procent voor de laagste inkomens, en 5 procent voor de zogenaamde scheefwoners. Vanaf 2010 verhoogden de corporaties de huren voor nieuwe huurders met maar liefst 26 procent.

Volgens Het Parool wordt het protest ondersteund door politici, hoogleraren volkshuisvesting en maatschappelijke organisaties. Zo voerde zaterdag onder anderen de vice-voorzitter van de vakbond FNV Ruud Kuin het woord. De SP organiseerde vorig jaar de huurdersdemonstratie nog mee, maar dit jaar niet.

Dat is waarschijnlijk omdat de socialisten zelf in het college van Amsterdam zitten, en de portefeuille Wonen beheren. Het beleid van SP-wethouder Laurens Ivens zou het bikkelharde Haagse huurbeleid maar mondjesmaat compenseren. Wel hebben zowel de SP als GroenLinks hun achterbannen opgeroepen in de demonstratie mee te lopen.

Ook tegen de ongebreidelde huurverhogingen? Onderteken dan de petitie Stop de Huurexplosie.

(Bron: Het Parool, AT5)

3 Reacties op Huurders beginnen zich te roeren tegen ‘huurexplosie’

 1. zeer terecht natuurlijk.
  Het kabnet kon voor het fatsoen(zo aanwezig) geen verdere driecte laten opleggen dus gionngen alle ministers waaronder ook onze afwijkende minister Blok,indirect aan de gang.
  Ze pakten de erhuurders maar qel onder het beding dat zijn het afgepakte bedrag ruimschoots mochten terugvorderen via de huurders en dat was een zeer winstgevend voorstel….
  Het leidt er toe dat de sociale huren steeds verder gaan verdwijnen (VVD, D66) en alles lekker geprivatiseerd geexploiteerd wordt, ook richting buitenland want ook daar houden ze van neoliberale aanpak als het om eigen richting gaat.

  De zoveelste laffe streek van de eurofiel neoliberalen en psychopathische eigenschappen van ministers (dat zij allen vlot mogen opstappen..)
  Want dat soort gedijt alleen op misère en kosten voor anderen.
  VVD,CDA.D66,CU,GL,PvdA,SGP..donder ze er alle uit op 18 maart, dan zijn we hun gezemel en wandaden kwijt.
  Nu vertegenwoordigen ze helemaal niets van ons..de meerderheid van NL.
  Het vogelt wat weg als het maar geld genereert…en dat geld wordt dan weer kwalijk besteed..Kopen we ook niks voor.

 2. Bas van Stapelberg // 16 maart 2015 om 11:17 // Beantwoorden

  Nu pas??

 3. Héé huurder, ook al dat VOD “voorstel tot wijziging van de huurprijs”
  op uw deurmat horen vallen?
  Wist u, dat het om een VOORSTEL gaat en dat geen wet u gebiedt daarmee accoord te gaan? Al eens goed nagedacht over het feit dat uw verhuurder maar eens moet gaan bewijzen WAAROM hij die verhoging wil hebben?
  http://fubar.mobi/2015/02/05/10718/comment-page-1/#comment-13026

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.