Lodewijk Asscher: ‘Bouw van grote Amsterdamse moskee was achteraf niet goed’

Vice-premier en PvdA-minister Lodewijk Asscher noemt de bouw van de Westermoskee in Amsterdam achteraf toch ‘geen goed idee’. ‘Ik denk dat dat achteraf niet goed is’, zei hij vrijdag in het tv-programma Collegetour. Ook van de gemeentesubsidie van 6 a 7 miljoen euro voor de bouw, zegt Asscher nu: ‘dat had de gemeente niet moeten doen’. Asscher was destijds zelf wethouder in Amsterdam.

De Westermoskee zorgde vanaf het begin van de plannen in 2006 voor weerstand onder omwonenden. Onder Asschers wethouderschap (2006 – 2012) bleef de bouw van de moskee omstreden en bleven er vragen over de financiering vanuit het buitenland. Toch wilde de PvdA, met als vurig pleitbezorger de toenmalige burgemeester Job Cohen, de moskee doordrukken. Daarvan heeft Asscher nu kennelijk spijt.

Zelfs toen de toenmalige PvdA-stadsdeelvoorzitter Freek Salm de moskee niet wilde en daarom werd bedreigd door de voorstanders, hield het college voet bij stuk. Het college, gedomineerd door de PvdA’ers burgemeester Job Cohen en wethouder Lodelijk Asscher bleef de bouw steunen. Er kwam zelfs extra financiële steun bij de grondverkoop.

Ook toen de plaatselijke tv-zender AT5 de burgemeester confronteerde met het feit dat de organisatie achter de moskee, de Duitse tak van de Turks-Islamitische organisatie Milli Görüş, radicaal was, bleef Cohen de bouw verdedigen. Asscher, destijds wethouder, vond vrijdag op tv dat ‘er vreselijk veel was mis gegaan’.

Verder zei de vice-premier in het tv-programma dat zijn voorspelling uit 2005 dat er een liberale, tolerante islam zou ontstaan, achteraf naïef was. Asscher voorzag destijds de opkomst van een open, tolerante, Amsterdamse islam in zijn boek Nieuw Amsterdam. Tien jaar later is hij kennelijk sadder and wiser. De vice-premier hoopt nog steeds op een liberale, open en tolerante islam, maar denkt nu dat de overheid dat niet kan beïnvloeden. ‘De oplossing moet komen uit de moslimgemeenschap zelf.’

Asscher noemt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb als voorbeeld van een vrome moslim die de Westerse waarden omarmt en verdedigt. Het kan dus wel, wil hij maar zeggen. Inderdaad, verstandige moslims zijn er uiteraard veel meer. Maar verstandige PvdA’er met een nuchtere blik op de hedendaagse multiculti-vraagstukken, díe lijken erg zeldzaam.

(Bron: collegetour, npo.nl)

5 Reacties op Lodewijk Asscher: ‘Bouw van grote Amsterdamse moskee was achteraf niet goed’

 1. Natuurlijk is dat niet goed.
  we worden geacht in een democratie te leven,,(natuurlijk is dat gegeven meer een campagnestunt dan realiteit) en in een democratie bepaalt de meerderheid.
  Zo ben ik fel tegen een eurofiel neoliberaal bewind mat alle gevolgen van dien.Dat mag ik echter wegslikken want de meerderheid besluit anders

  Maar met minderheidsgri oepen ligtdat anders.Die worden egacht de NL cultuur te verrijken met ecxploitatie en vormgevingen van de eiegen vreemde cultuur en krijgen aar zelfs subsiies, eiegen onderwijs,voorrechten en comfort voor.
  Daar regent het claims en eisen en inmiddels grote bekken naar de gastheer en gastvrouw..kortom: dat schijnt voorzien te moeten worden met extra comfort, voorrechten en égards.
  Concreet betekent het dat niet-integreren dus gesubsidieerd wordt en gezien wordt als verrijking..zelfs assimilatie is niet nodig en al ben je het daar niet mee eens; je kunt ene grote bek krijgen met het motto: “je went er maar aan…”

  Dan volgen de opdringerigheden w.o. moskeeen zo groot als St Pieter..hele bolwerken..het moet vervanging van Mekka worden, of zo.

  En dan b gebeurt er iets vreemds..minderheidsgroep helpt minderheidsgroep (want je weet nooit of je er later zelf ook beter van kunt worden)en ene partij heeft met behulp van minderheidsgroepen een inteeltdoctrine ingevoerd die pal haaks kan staan op de belangen van de meerderheid.
  De meerheid bepaalt niks meer..moet zich laten welgevallen dat er ene zwate peiet discussie komt over ene myhthe/een sprookje. een kinderfeest dat zelfs het werelderfgoed heeft gehaald en dat een feest is van de culturele meerderheid die zich nu moet laten welgevallen dat een absolute minderheid deze boel wenst te verzieken..Dat is ONZE cultuur en dat willen we zo houden..Wen daar maar aan, gecomforteerde en gesubsideerde nieuwkomers
  Em weet is het de culturele inteeltpartij die daar met graagte een politieke issue van maakt..stupide.

  De hele bron van veel ellende ligt gewoon aan de onduidelijkheid van minderheidsgroepen tav de meerderheidsgroep.
  Houreligies achter de voordeur, hou je missiedwang en bla bla achter de voordeur en gedraag je voor de voordeur als elke andere m Nederlander met fatsoen, een beetje passief taalbegrip en wat dagelijkse woorden en dan kunnen de meeste mensen wel met elkaar overweg.
  Maar gedram. agressief n balorig gedrag, korte lontje en wraak, moord en bloed dat zijn onze manieren niet. Vergeet niet dat wij-de meerrheeid- jullie omstandigheden betaalt met subsidies en comfort en dat wij er niet gediend zijn nog ene grote bekt toe te krijgen, want daar wennen wij NIET aan..dat ligt niet in de aard van NL. Een beetje bescheidenheid mag wel

  De verhouding meerderheid en minderheid is politiek compleet scheef geregeld en worden intrinsieke verschillen gewoon ontkend en daarmee de voorkomende overlast en aanmatigingen ook (muren bouwen om moskeeën omdat anders krijgen mannnen teveel aanvallen van hun kwijlende seks als ze vrouwen zien….hoe verdomde gek kun je het maken in NL..)
  En dat de bedoeling dat wij ons gaan gedragen als een collectieve minderheidsgroep dan is het tijd dat die minderheidsgroep gaat verkassen..desnoods met geweld.Want dat pikt NL nooit!
  ( de minderheidsgroep als religieuze leermeester….)

  En daarom is het niet goed dit soort bouwgekte goed te keuren..ook al betaalt ene nader het gelag…dat soort cadeau’s moeten we in NL niet willen aanpakken..

 2. Laten we het er maar op houden dat verstand met de jaren komt!

 3. De bouw van geen enkele moskee in ons land is goed meneer Asscher.

  Alle moskeeën zijn gemodelleerd naar de eerste moskee die Mohammed neerzette in Medina. Een moskee is zowel commandocentrum van de jihad, rechtbank van de sharia, madrassa en ook een heel klein beetje een gebedshuis. Moskeeën zijn kazernes, kazernes van een ideologie die openlijk verklaart de hele wereld te willen veroveren, en daar horen wij dus ook bij, moet je niet toestaan in je land. Dat is alsof we Chroesjtov hier kazernes hadden laten neerzetten onder het mom van dat het communisme toch echt het beste met iedereen voorheeft. Die kazernes moeten verwijderd worden en zolang dat niet gebeurd is, moeten ze onder de strengst mogelijke bewaking gesteld worden. Het is bekend dat vanuit moskeeën aanslagen op Westerse doelen gepland worden en dat er moorddadige overvallers geëerd worden. Drie van de latere 9-11 zelfmoordenaars kwamen samen in de Eindhovense Al-Fourkaan moskee en vanuit de As-Soenah moskee werd opgeroepen tot de dood van Theo van Gogh en Hirsi Ali. Van Gogh is dood, Hirsi Ali gevlucht en beide moskeeën zijn nog open.

 4. Bas van Stapelberg // 15 maart 2015 om 20:32 // Beantwoorden

  Vreselijke gladde aal dit persoon. Waar ik mij iedere keer bijzonder boos over kan maken is dat mensen als Geert Wilders zware beveiliging heeft, omdat hij een menig erop nahoudt over de islam. Nou ben ik geen Wilders fan maar dat deze man leeft in een hel, in zijn eigen land, is totaal onaanvaardbaar. Het feit dat hij zo zwaar beveiligd moet worden geeft voor mij aan dat we niet meer islam hoeven te hebben in Nederland. Links of rechts staat hier buiten, iedereen zou in opstand moeten komen tegen deze absurde dreiging.

 5. Ik wacht al jaren op de uitspraak van een prominent pvda-er die uiteindelijk achteraf ook het licht heeft gezien, en dan zegt: “tientallen jaren rood bestuur van Amsterdam was achteraf niet goed’ Maar zo’n uitspraak zal er wel nooit komen ! !

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.