Huisartsen ondertekenen massaal manifest tegen marktdenken in de zorg

‘We verzetten ons tegen de tendens dat de patiënt die zorg nodig heeft, door de verzekeraar wordt gezien als een financiële schadepost’, zegt de Haarlemse huisarts Peter de Groof in de Volkskrant. Hij en een aantal collega’s zijn een actie gestart tegen het marktdenken in de zorg. Sinds donderdag 12 maart kunnen huisartsen en sympathisanten een manifest ondertekenen op de site hetroermoetom.nu. Vrijdagmiddag, na één dag, hadden van de 9258 huisartsen in Nederland, 2765 (30%) het manifest ondertekend. Met name de zorgverzekeraars moeten het ontgelden bij de boze artsen.

De zorgverzekeraars zijn volgens de artsen inmiddels veel te machtig in de dokterspraktijk. Zo weigerden ze in 2014 te onderhandelen met de huisartsen over het zorgcontract voor 2015. Het werd een dictaat, wijzigingen waren niet mogelijk. Een kwestie van slikken of stikken. De zorgverzekeraars vonden het namelijk onbegonnen werk om met alle 9258 huisartsen in Nederland afzonderlijk te onderhandelen. Ook de overkoepelende Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) mocht niets doen, dat zou volgens de wet immers kartelvorming zijn.

Verzekeraars bepalen ook toenemend welke medicijnen artsen aan hun patiënten voorschrijven en naar welke laboratoria en specialisten zij hen doorverwijzen. Ook nieuwe initiatieven van samenwerkende artsen smoren verzekeraars met hun ‘doorgeschoten denken in businesscases’ in de kiem.

Huisarts De Groof noemt in de Volkskrant als voorbeeld een lokale nieuwe aanpak tegen obesitas. Het zou grote gezondheidswinst opleveren voor patiënten. De verzekeraar wilde echter alleen meewerken als aantoonbaar was dat dankzij deze aanpak het aantal maagverkleiningen in de volgende drie jaar met eenderde zou afnemen. Exit project.

Koepel Zorgverzekeraars Nederland vindt achteraf ook, nadat de contracten -door veel huisartsen met tegenzin- zijn ondertekend, dat de contractonderhandelingen ‘geen schoonheidsprijs verdienen’. Een woordvoerster zei tegen de Volkskrant dat ze er een onbevredigend gevoel aan had overgehouden.

De Groof: ‘Alles in het beleid van deze minister ademt een geloof in het marktdenken in de zorg. Maar wat ons betreft moeten de perverse financiële prikkels uit het systeem. Huisartsen willen op basis van vertrouwen samenwerken met verzekeraars’.

(Bron: de Volkskrant)

5 Reacties op Huisartsen ondertekenen massaal manifest tegen marktdenken in de zorg

 1. ook op andere fronten komn verzekeraars onder druk te staan..

  De monopoliepositie en kartelvorming maakt op den duur dat iedere klant zich misbruikt gaat voelen door de miljardenwinstvanger; verzekeraar.

  het gemak waarmee eigen risico’s worden verhoogd, tegen elke stroom en gigawinst in.
  Privatiseren maakt de zorg niet beter, wel corrupter en frauderend.

  De verzekeraar begint de plaats van de professionals in te nemen en f dat op basis van geld en geldwinst.

  menselijke misere is steeds meer een verliesrekeing geworden,,elke patient moet zich inzetten om het gouden kalf- de verzekeraar te dienen.

  op de universiteiten groeit overal weerstand tegen het doorgeschoten rendementsdenken bij zaken die anderen aangaan.Het rendementsdenken wordt echter niet op de eigen hoge gremia toegepast.Iedereen moet het met minder doen, behalve zijzelf.

  Straks worden mensen openlijk gedwongen tot een bepaalde leefstijl die door de verzekering als gezond is gewaardeerd (anders geen verzekering of 5x premie), een dwang die weer er toe leidt dat de door de verzekering afgedwongen manier van leven als ziekte moet worden behandeld.
  (te betalen door de verzekering of als eigen risico )Een variant van iatrogenese.

  Ziektekostenverzekeringen gaan met hun moraal alle aspecten van het leven beheersen, aangevoerd door milieu en sociale wetenschappen.Hoogst verziekende situatie (zie dwang hierboven)

  Elk aspect van leven wordt uitgedrukt is geld, winst-verlies,rendement en duurzaamheid. De heerlijke Amerikaanse toestand. Heel dure verzekering, heel korte ligduur en straks 35% van NL onverzekerd..niet meer op te brengen bij werkeloosheid en minimale uitkering, chronische ziekte is meteen lethaal op korte termijn..
  Je pillen zijn te duur geworden..Tweedeling in de zorg.
  Private en staatsziekenhuizen..

  Wat was er mis met het ziekenfonds?

  Het wordt tijd om de privatiseringen op publieke terrein weer af te breken en normaal te gaan doen..

 2. Bas van Stapelberg // 13 maart 2015 om 21:20 // Beantwoorden

  Ja terecht, mensen sterven door de veranderingen die hebben plaats gevonden onder VVD beleid.Artsen zouden ook eens na moeten denken op welke partij zij stemmen.

 3. Dat komt steeds meer door het Amerikanisering van het land. Al jaren roep ik hoe hoog moet het eigen risico worden? Tot politici het ook niet meer kunnen betalen? Wanneer is grens bereikt Of totdat er echt doden gaan vallen met bosjes tegelijk ben ik bang. Maar dan is het al te laat.Aangezien er nu al doden vallen doordat mensen te laat komen met behandelen.
  Waar we vooral vanaf moeten is het lobbyen van partijen. Hierdoor krijg je teveel invloed. Stel het strafbaar. Het is een vorm van omkoping. Weg zullen de lobbyist en zijn. Want in het Amerikaans systeem hoort lobbyen in dé politiek.
  Dus moeten wij er vanaf.

 4. Ondertekend!

 5. Een heel goede aktie ,wij willen niet af hankelijk worden van de verzekeringen!!!!!!!!!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.