Kabinet grossiert in mist en schimmigheden

Het dossier rond de MH17, de aanpak van ‘haatimams’, de plotselinge terugbetaling van de 642 miljoen aan Europa eind 2014,  en de bonnetjesaffaire: dossiers die zijn gehuld in mist. Dit kabinet grossiert in schimmigheden. Volgens politiek commentator van De Telegraaf Paul Jansen begint het zelfs een patroon te worden. Het lijkt er volgens hem sterk op dat het kabinet mist creëert ‘om het eigen handelen c.q. falen te verhullen’.

Jansens krant is bijvoorbeeld al maanden bezig te achterhalen waarom Den Haag eind 2014 werd verrast door een naheffing van de EU a 642 miljoen euro. Tot nu toe zonder succes. Het ministerie jokte dat Brussel dwars ligt. ‘Openbaarmaking zou schadelijk zijn voor de betrekkingen met Brussel’, schrijft de Telegraafverslaggever. Maar dat blijkt helemaal niet het geval. Brussel zegt namelijk dat Den Haag de informatie zelf blokkeert. Jansen: ‘Het kabinet verschuilt zich op valse gronden achter een ander.’

Volgens premie Rutte wierp de Europese naheffing ‘heel veel vragen op’ maar inmiddels blijft het ministerie van Financiën toch muisstil. Schimmigheid dus, en dit is niet de enige keer.

Het kabinetshandelen rond de aanslag op de MH17 kent ook raadselachtigheden. Wat wist de Nederlandse overheid vóór het opstijgen van het ramptoestel over de veiligheid van het luchtruim boven Oost-Oekraïne, en waarom werd die info niet met de luchtvaartmaatschappijen gedeeld?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde tot nu toe consequent openheid te geven over een diplomatieke bijeenkomst in Kiev drie dagen voor de aanslag. Daar zou zijn gewaarschuwd voor de gevaren boven het oorlogsgebied, maar volgens het kabinet zou het vrijgeven van info Oekraïne tegen de haren strijken. Jansen: ‘Bij navraag bleek evenwel dat Kiev niets was gevraagd. Het kabinet had zelf bezwaren’.

Ook de status van de aanpak van moslimradicalisme is in nevelen gehuld. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher: ‘Haatimams zullen we het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk maken’. Er kwam zelfs een heus actieprogramma tegen moslimextermisme. Intussen kregen drie haatimams geruisloos visa om te prediken in Rijswijk. Er kwam ophef en het kabinet trok de visa direct in. Maar, hoe konden deze heren een visum krijgen? Asscher had niet eens een lijstje met haatimams. Inmiddels wijzen de betrokken ministeries (Sociale Zaken, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Veilgheid en Justitie) naar elkaar.

De bonnetjesaffaire is de meest actuale illustratie van de voortdurende mist rond Rutte II. De Tweede Kamer blijft met meer dan honderd vragen achter. Was het bonnetje zoek geraakt, of zoek gemaakt? Wat was de deal met Cees H. en waarom kreeg minister Opstelten die informatie niet boven tafel? Mistigheid troef.

Jansen: ‘De schimmigheid neemt soms griezelige vormen aan. Op Veiligheid en Justitie verdwijnt in de zaak Cees H. een cruciaal bonnetje en in de zaak tegen Jos van Rey mislukt een getapt telefoontje. Toeval? Chaos? Wat de bonnetjesaffaire etaleert, namelijk een minister die onvoldoende grip had op de zaken, lijkt het kabinet bij herhaling met rookgordijnen te willen verbergen’. Volgens de commentator moet dat stoppen. ‘Want het krijgt trekjes van een patroon’.

(Bron: De Telegraaf)

4 Reacties op Kabinet grossiert in mist en schimmigheden

 1. bert [maathuis] // 11 maart 2015 om 17:20 // Beantwoorden

  Heren Rutte en Teeven even ’n uurtje samen in “het torentje” en …. een en ander is weer beklonken ACHTER DE RUGGEN VAN DE NEDERLANDSE BURGERS OM.

  Nog steeds complete afwezigheid van transparantie. Daarom is dit kabinet ons VOLLEDIGE WANTROUWEN waard.

  Wég, daarom, met al deze mensen; en ook geen “troonopvolgers van hen! Hoogste tijd voor politici met hart voor alles en iedereen. Geen slechts eigenbelang politici meer. Sorry voor dit woord, maar ik kan de meeste “koppen” van hen niet meer zien, noch aanzien.

  Eens zullen de rollen omgedraaid zijn en zullen er humane burgers de politieke functies vervullen.
  Misschien vormen momenteel SP en PvdD een uitzondering, maar voor de rest: een pot nat; zij zijn de dikste ego’s …. Als je dat uitzonderlijke en eenzijdige eigenbelang niet ziet …? !
  https://www.youtube.com/watch?v=FUclLUgE58k
  Dit is dezelfde persoon? http://www.klokkenluideronline.is/wp-content/uploads/2012/12/eurlings.heiliggraf2.jpg
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/1917514/2010/10/28/Eurlings-wordt-ridder-van-het-Heilig-graf.dhtml
  Transparant?
  Citaat van een Klol-artikel:
  “Wat we in elk geval wel met zekerheid kunnen berichten, is dat Eurlings eind oktober 2010 is ingewijd in een wel uiterst schimmig en verdacht clubje Katholieke kindermisbr wereldverbeteraars. Het gaat om de “Ridders van het Heilig Graf van Jeruzalem”. Eurlings werd ingewijd [backgrounds] samen met ondermeer Jan Franssen, de corrupte VVD-prominent en Ad van Luyn die juist vorige week afzwaaide als bisschop van Rotterdam. Van Luyn zit tot over zijn heilige oren in de ‘kinder-business’ en via deze Salesiaanse goedheiligman is een directe link te leggen met opper-pedo Joris Demmink! Deze ‘Ridders van het Heilige Graf’ vormen zonder twijfel de meest geheime en meest schimmige congregatie uit de Katholieke kerk en deze duisternis in relatie tot ‘kerk’ wijst, zo leert ons de ervaring en de geschiedenis, op weinig goeds. De club is zo geheim dat er verder geen Nederlandse leden bekend zijn behalve de criminele ex-senator Paul Russell (CDA).”
  Teeven en Op-stélten weg; gaat het om ± 4 miljoen? Of om ± 20 miljard? http://www.martinvrijland.nl/2015/03/10/het-aftreden-van-ivo-opstelten-en-fred-teeven-draait-het-allemaal-om-demmink/

 2. wat mij betreft is dit herhaling van zetten..dit is zelfs de niet hoog opgeleide burger allang opgevallen..
  niet weten/acute Alzheimer,gerommel en instranparantie,totalitair ipv democratisch, terugtrekken in de achterkamertjes voor besluitvormingen die steeds nadelig voor het gewone volk uitpakken, het n privatiseren van winsten en het nationaliseren van kosten en schade. de media die steeds eurofiel neoliberaal bewind uit de wind proberen te houden (w.o. de telegraaf zelf,daar is de censuur het hoogst en wordt vrije meningsuiting het minst gewaardeerd behalve als het onzin is..))en de Poetin fobie het hoogst is, waar mensen gedwongen dienstbaar moeten zijn voor het multi-interpretabele concept “markt”en “economie ipv andersom,alle middelen het doel van geld, macht en status je heiligen en de sekteleden zo’n beetje allemaal lijden aan DNA afwijkingen die hen asociaal maken en hebzuchtig..antisamenlevingsgericht.”
  Het gaat niet meer over mensen maar over ideologisch/sekte en eigen belang als politieke profetie en carriere.
  De financieel ahistorische en aculturele maakbaarheid van de samenlevingen door boekhouden en machtswanen e met Engelse marktkreten..
  Gekker kunnen we het niet maken…Overheidsjatwerk heet dan bijv. “economic ambition”..dat staat duur.dat staat Eu en Brussel…Verder reikt het verstand daar niet..

 3. De Nederlander is tegenwoordig de braafste burger ter wereld. Alles wat Den Haag doet is goed. Teeven en Opstelten: ze kunnen niet genoeg voor de twee klappen. De Premier is zo’n knappe debater en maakt van iedere olifant een mug: Knap!

 4. Schijt op de overheid // 12 maart 2015 om 06:35 // Beantwoorden

  Het ergste is dat de multinationals jaarlijks miljarden onttrekken/weg sluizen uit de Nederlandse samenleving, wat vervolgens weer moet worden opgebracht door de Nederlandse burger.En dit door bewust aangebrachte mazen in de wet straffeloos kunnen blijven doen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.