Teeven vertrok boos omdat Rutte hem nooit minister zou maken

Fred Teeven hoefde van VVD-leider Mark Rutte niet af te treden zoals zijn baas minister Ivo Opstelten. Rutte had hem wel verzocht zijn portefeuille ter beschikking te stellen. Het lijkt hetzelfde, maar dat is het niet. Het subtiele verschil is dat de tweede variant de mogelijkheid biedt om bij de opvolgende minister terug te keren als staatssecretaris, en dus in functie te blijven. De staatssecretaris kon daar wel mee leven, mits hij in een volgende kabinetsperiode minister zou worden. Toen Rutte hem vertelde dat Teeven geen minister wordt onder zijn premierschap, nooit, werd de ambitieuze crimefighter boos en diende hij alsnog zijn ontslag in. Dat meldde NRC Handelsblad dinsdagavond.

De VVD-top is nu hard op zoek naar een geschikte persoon voor de ministerspost op Justitie en Veiligheid. Een ministerie met de nodige problemen waar alleen een ervaren rot en een juridisch zwaargewicht de klus kan klaren. Ook moet de nieuwe minister een boegbeeld zijn voor de VVD als law & orderpartij.

Last but not least geldt ook een andere voorwaarde: de VVD-ministers van Justitie waren de laatste decennia steevast afkomstig uit kringen van het Leidse studentencorps Minerva, aldus NRC Handelsblad. Iets wat voor Teeven niet geldt.

De zoektocht naar een nieuwe Teeven is nog lastiger. Het is een van de minst aantrekkelijke kabinetsposten. De functie behelst onder meer het hoofdpijndossier asiel- en vluchtelingenzaken. En deze portefeuille kun je eigenlijk nooit goed doen. Er zijn regelmatig onverwachte incidenten en de Kamer kijkt altijd uiterst kritisch mee.

Verder is voor mogelijke kandidaten de onzekerheid onaantrekkelijk. Het perspectief van het kabinet is namelijk nog onbekend. Hoe lang zit Rutte II er nog? Als de coalitiepartijen zoveel verliezen als voorspeld is, staan de kersverse bewindspersonen wellicht al binnen enkele maanden weer op straat.

De VVD zoekt dus een politiek zwaargewicht uit de juridische hoek voor de ministerspost, tevens oud-lid van Minerva? Nee, toch niet. Nood breekt namelijk wet. VVD-Kamerlid en jurist Ard van der Steur wordt vaak genoemd maar zijn benoeming is onwaarschijnlijk. Hij was weliswaar ooit lid van Minerva maar heeft nog te weinig politiek en juridisch gewicht. Wellicht wordt hij wel staatssecretaris.

Met het volgende realistische scenario kwam Radio 1 dinsdagmiddag: de huidige waarnemer Stef Blok wordt definitief Opsteltens opvolger óf Henk Kamp schuift van Economische Zaken naar Veiligheid en Justitie. De VVD zou het Minerva-principe dan voor Kamp -hij was nooit lid van Minerva- verlaten. Fred Teeven krijgt daarmee een trap na. Kamp is ook al geen jurist, maar wel een hardliner en door de wol geverfd in de Haagse politiek. De huidige staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker zou Kamp dan opvolgen als minister van Economische Zaken.

We zullen zien.

(Bron: NRC Handelsblad, Radio 1)

5 Reacties op Teeven vertrok boos omdat Rutte hem nooit minister zou maken

 1. ja, voor Kamp wordt ook ene uitweg gezocht..Die loopt zich vast op het Gronings gas en daar komt dus ook de nodige bagger omhoog wat weer eebn scenario op zich gaat vormen.
  Henk Kamp heeft alleen oog voor inkomsten en gene uitgaven anders dan dat de gewone bevolking de rekeningen krijgen.
  Dus dat wordt boetes cultiveren e met zoveel regelingen dat je altijd de fout in MOET gaan, dus altijd mag betalen zodra je op straat loopt.
  Des te meer boetes gescoord des te hoger percentage van salarisbonus voor de handhavers..
  Dan lopen en rijden de dienders de hele dag actief rond en is het bureau weinig statusgevend meer..
  Kamp is er sadist genoeg voor.

  gezien de genetische defecten van deze partijleden gaat de VVD nu de ziekelijke kant uit en lijkt nu echt op een totale armoede aan het afstevenen..de voorraad gespuis is op aan het raken en Rutte raakt steeds meer de rand van woedeaanvallen en schreeuwen..hij is bang aan het worden en de laag ontkenningslak wordt steeds dunner.
  Hij begint het partijklootzakje te worden in een tijd dat hij overal ongeloofwaardig aan het worden is.
  Ik ben benieuwd of hij straks nog op medelijden kan scoren op 18 maart..want het wordt zielig..het Herrenvolk heeft sympathie nodig, of zo..

 2. Bas van Stapelberg // 11 maart 2015 om 10:06 // Beantwoorden

  wat is de VVD toch een in en inslechte partij. Werk regelmatig als vrijwilliger bij een instelling voor verslaafde mensen, en als je toch de ellende ziet van vooral harddrugs, met geen pen te beschrijven. Misschien dat Ivo en Fred als staf daar ook eens moeten gaan participeren.

 3. Behalve dat Kamp niet bij Minerva heeft gezeten én geen jurist is, heeft hij überhaupt niet meer dan HAVO afgerond.

 4. Verplicht “participatie”werkzaamheden bij de gemeente in ruil voor het wachtgeld. Sollicitatieverplichting.
  VWB vervanger , de naam zegt het al “Kamp” eidnvernatwoordelijk voor asielbeleid en kan hij zijn truckendoos opentrekken om de nl bevolking net als de groningers te frustreren en het interne vvd netwerkje ( de bilderberg sprookjes ende wensen ) te plezieren.
  Dus de volgende truc is shufflen met het interne vvd netwerkje. Nog eventje mannen van de VVD, en dan is het 2016, en kunnen jullie de grote EU pet opzetten. NL voorzitter van de EU. Voor mooie verhalen bij het kampvuur van de volgende bilderberg bijeenkomst.
  Inmiddels is het totaal vermogen van de rijkste 10% olv de VVD gestegen naar 66 procent van het gehele NL kapitaal.
  Precies… Rutte zij het al, het gaat spectaculair goed met NL ( met hun rijkste 10% achterban dan) Na ja… Je hebt toch ook een baan nodig na de politiek.

 5. Die opmerking over de studentenvereniging Minerva is natuurlijk onzin. Het gaat om de beste persoon op de juiste plaats en daarbij laat de premier zich natuurlijk niet beperken tot iemands verleden bij een gezelligheidsvereniging.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.