Consultants werken gratis voor partijen, maar niet voor niets

Politieke partijen hebben steeds minder leden waardoor de financiële middelen ook teruglopen. De kostbare consultants die voor de partijen werken doen dat dan ook vaak gratis. Meestal zijn ze ook lid van de partij waarvoor ze werken, soms alleen sympathisant. De werkzaamheden zijn divers: adviseren, rapportje schrijven of in een selectiecommissie nieuwe kandidaten selecteren. Meestal beschouwt men de hand- en spandiensten als een investering, om zo later overheidsopdrachten binnen te slepen.

Het Parool van zaterdag stelt in een analyse dat het voor wat hoort wat-principe op de loer ligt. Met name omdat de politieke partijen zelf door hun slinkende achterbannen over steeds minder talent en geld beschikken. Ze zijn aangewezen op externen die het voor noppes willen doen.

Zo liet PvdA-minister Ronald Plasterk een rapport over integriteit schrijven door het consultancybureau Andersson Elffers Felix. Toeval of niet, de oprichter van dit kantoor, Hans Andersson verrichte jarenlang werkzaamheden voor de PvdA. Gratis natuurlijk. Het rapport was overigens verrassend genuanceerd over integriteit. We zouden allemaal te veel ‘zwart-witdenken’ over dit onderwerp, aldus Andersson.

Ook bij de liberalen, zowel bij de VVD als bij D66, komen consultants graag kostenloos over de vloer. ‘Je moet corvee doen binnen een partij,’ zegt een ingewijde tegen Het Parool, ‘Anders krijg je geen opdrachten’.

Het adviesbureau COT ontvangt nog regelmatig goedbetaalde opdrachten van ministeries. Het is de oogst van jarenlang gratis klussen voor de VVD. Met name de ministeries waar vooral VVD’ers zitten verlenen het bureau lucratieve opdrachten. Bovendien werd de oprichter van het adviesburau Uri Rosenthal in 2010 beloond met een prestigieuze baan: minister van Buitenlandse Zaken.

Bij D66 loopt Frans van Drimmelen (onthoud die naam) rond. Deze eigenaar van het public affairskantoor Dröge & Van Drimmelen pakt er al jaren van alles en nog wat op zonder er een cent aan te verdienen. ‘Ook een kabinet Pechtold I heeft klussen te verdelen’, verklaart Het Parool.

Politieke partijen krimpen al decennia lang gestaag. Onlangs werd bekend dat het totale aantal leden is geslonken tot slechts 300.000, waaronder waarschijnlijk vele overheidsconsultants of ambtenaren.

(Bron: Het Parool)

2 Reacties op Consultants werken gratis voor partijen, maar niet voor niets

 1. jos van veen // 9 maart 2015 om 01:19 // Beantwoorden

  interessante materie.
  Voor wat hoort wat, maar het moet als investerng dan wel een keer gaan renderen..heerlijk neoliberale klantenbinding.
  Lobbyisten werken met eenzelfde principe..die moeten perspectief bieden aan de winsten voor politici..en zo draait de boel dus voortdurend om rendement en financieel balletje toespelen.
  Corruptie ten top,zeker in de circuits waar het geld ontstuimig rondtolt en potsierlijke declaraties de gewoonste zaak van de wereld w zijn.
  Sommig mensen hoeven niet eens te declareren..die krijgen het zonder controle doorgeschoven zonder blanco cheque.

  Fundraisingdiner VVD> de dikste penzen vreten het meest..nu ook weer..Van Baalen is op elk vreetfestijn te vinden en op het werk slaapt hij..
  Van Baalen en het prostitutiebeginsel..

 2. Het gezegde is ook. Het gaat er niet om wie je bent maar wie je kent.

  Misschien een idee om een contract te teken dat je banden verbreekt zodra je geen politici meer bent.zou ook koeten gelden in 1ste kamer. Want we zien get steeds meer corruptie kigt hierdoor op de loer.Ook zou men lobbyist moeten weren of in ieder geval registreren zoals een paar gelden de SP wilde. Dan krijg je openheid en het verminderen van corruptie

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.