RTL-debat: Alleen Roemer zit niet in Team Rutte II

Het eerste partijleidersdebat van de verkiezingscampagne, bij RTL donderdagavond, was volgens ceremoniemeester Rick Nieman ‘knetterend’. Saai was het inderdaad zeker niet, maar knetterend? Wellicht tijdens de reclameblokken. Vier van de vijf partijleiders konden in elk geval niet verhullen eigenlijk in hetzelfde team te spelen. Team Rutte II, onder leiding van aanvoerder Rutte en adjudant Samsom.

Teamgenoot D66-leider Alexander Pechtold toonde zich loyaal: ‘Van mij mogen ze doorregeren. Met de nadruk op regeren’, zei die. CDA-leider Buma had een ingewikkelder standpunt maar bleek uiteindelijk ook best een betrouwbare teammaat. Alleen SP-leider Roemer hield afstand tot Team Rutte, zelfs toen de aanvoerder ook om zíjn steun vroeg.

PVV-leider Wilders had door griep het debat afgezegd, wat Rutte de kans gaf in het debatonderdeel over IS en de polderjihadisten het forse standpunt te verdedigen dat Nederlandse jihadisten beter kunnen sneuvelen in Syrië dan terug te keren naar Nederland. Als enige van de vijf was de premier vóór die stelling. ‘Een premier onwaardig’, vond Pechtold. De D66-leider was volgens de kijkers achteraf de winnaar van het debat, terwijl 65 procent wel de jihadisten-stelling steunde.

Ook het voortbestaan van het kabinet kwam aan de orde. CDA-leider Buma kwam in de knel toen hij eerst tégen de voortzetting van het kabinet stemde, want ‘er moet een andere koers komen’. Toen gespreksleider Frits Wester vroeg of Buma dan liever Tweede Kamerverkiezingen wilde, bleek na een korte stilte dat Buma dat óók weer niet wilde.

Hij was de eigenzinnige uit het team. Praatjes maar uiteindelijk net zo loyaal als de anderen. Welke andere koers Buma precies bedoelt is overigens ook best lastig vast te stellen: in de Kamer steunen de christendemocraten immers 91 procent van alle kabintesvoorstellen, stelde PvdA-voorman Samsom listig vast.

Premier en VVD-leider Rutte is kennelijk al wanhopig op zoek naar steun in de Eerste Kamer. Dat bleek tenminste uit zijn meer dan hartelijke uitnodiging aan SP-leider Roemer om zich aan te sluiten bij zijn team. ‘Het gaat weer spectaculair goed met Nederland’, jokte de premier, ‘waarom steunt de SP ons toch niet?’. Roemer antwoordde dat Rutte verhalen verkondigt uit de Haagse beleidstorens en de managementkamers van multinationals. ‘Gaat u eens naar buiten. Dan hoort u hele andere verhalen van de mensen. Bijvoorbeeld in de zorg’. Nee, de SP-leider werd, als enige, geen lid van de club.

(Bron: rtl.nl)

7 Reacties op RTL-debat: Alleen Roemer zit niet in Team Rutte II

 1. Farizeeers,judassen,dat zijn het:eigenbelang heeft de prioriteit,lands/volksbelang kan ze gestolen worden!

 2. Roemer, de enige die echt de welvaarts/inkomens/ vermogensongleijkheidwil aanpakken.
  10% van NL bezit 66% van het totale vermogen.. Mede mogelijk gemaakt door wetgeving van VVD D66 CDA PVDA Christen unie SGP , onbegrijpelijk dat dat niet wordt gezien , en als ze het wel zien ervoor wegkijken. Immoreel en ook niet houdbaar. Meer en meer mensen , de burgers, zullen dit wel inzien. En aangezien deze groep steeds groter wordt…

 3. En aangezien deze groep steeds groter wordt, de groep die daar meer en meer bewust van wordt.In het debat owrdt alleen geproken over hererdelingen wederom NIET oer erhogen ophalen van Substantieel belastinggeld bij de top 10%, en de superrijken, de multinationals en hervorming van de financiele sector.(bankenbelasting)

 4. oeps iets te snel getypt…hervormingen belastingen daar ophalen waar het ook betaald kan worden ( top 10% en multinationals.. eu en internationale belastingverdragen, en financiele sector hervormen ( geldcreatie en het eigendom ervan behoort toe aan de bevolking als nutsvoorziening.

 5. jos van veen // 6 maart 2015 om 13:34 // Beantwoorden

  VVD, PVDA, CDA,D66,CU,SGP,GL behoren tot dezelfde eurofiel neoliberale sekte.
  Dezelfde sekte die ons steeds in heel vervelenede omstandigheden bret omdat we moeten bijdragen aan omstandigheden die ons wel plukken maar niet iets tastbaars teruggeven, anders dan armoede en machteloosheid.Technisch is bijna alles mogelijk maar menselijk gaan we terug in de tijd.Plat hedonisme,platte hebzucht, bedrog, fascisme,terreur, dwang,totale controle en repressie.
  En dat alles om geld te verschuiven naar macht en potsierlijkheid,winst en uitbuiting en nog meer dwang. Machtsgeilheid geassocieerd met angst en veiligheid..lever maar weer in..De sekte achter de kassa.
  Keuze op een of meerdere partijen uit deze vervangende religie leidt alleen maar tot meer van hetzelfde..nog meer chaos, nog meer ontreddering..de komende jaren is weer pluktijd..nog even halen wat je kunt halen en afdwingen wat daarna is het wellicht afgelopen..
  En wie maakt dat legaal? De club zelf..achterkamertjes, arrangementen in de Eerste Kamer..partij inteelt..dien een wetje in, krijg het goedgekeurd en je kunt je gang weer gaan..
  Daarom is D66 zo gebrand op de Eerste Kamer..weer fijn aanjodelen als het lukt en in de achterkamertjes vanuit de schaduw de winst opstrijken..
  Zonder je nek uit te hoeven steken de dienst uitmaken..de natte droom van Alex..Rutte als katvanger..

  En natuurlijk hebben we daar geen democratie bij nodig. de Almacht moet potsierlijk personificeerbaar blijven

  De SP wijkt daar van af en zal net als de PVV, PvdD, (ouderenpartij weet ik niet..uit welke hoek komt daar de wind..?)zich niet laten verzuipen door de Eu sektariers. hun elitaire denken is voor hen veel te exclusief.
  Ze staan nog op de grond en lijden niet aan het elitetokkie superioriteitsgevoel.
  Het gaat het om het leven van mensen,het wel en wee en de bedreigingen die er zijn te voorspellen door de slechte machtsverdeling van meerderheid en gesubsidieerde minderheden.
  De culturele verrijking kan net zo goed culturele bedreiging inhouden als minderheden meer te zeggen krijgen dan de ongesubsidieerde meerderheid.
  Vergeet niet dat straks mensen uit Turkije zonder visum NL binnen mogen lopen..
  Dit kan net zo goed een Paard van Troje worden..
  Allemaal geregeld door eurofiel neoliberaal..Revival van de gastarbeiders met een miljoenen werkeloosheid hier..Wie is nou gek..?

 6. Bas van Stapelberg // 6 maart 2015 om 18:21 // Beantwoorden

  Begrijp werkelijk niet dat GL nog gesteund wordt? GL heeft keihard neoliberaal beleid gesteund en dan nog zetels halen. Onvoorstelbaar dat dit kan.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.