PvdA-leider Samsom vertoont zich tot 18 maart nauwelijks op straat

Tot de verkiezingen van 18 maart, vertoont PvdA-leider Diederik Samsom zich slechts twee maal op straat. En dan ook nog beide keren in Amsterdam. Dat is opmerkelijk omdat Samsom tijdens de vorige twee campagnes juist heel vaak stad en land introk met zijn bosjes rode rozen. Zijn bezoekjes aan markten en braderieën zouden hem in 2012 zelfs zijn verkiezingswinst opgeleverd hebben, zo redeneerde hij destijds.

Ook vice-premier en minister Lodewijk Asscher blijft de komende weken voornamelijk binnen. De minister vindt dat zijn beleid voor zichzelf spreekt. Dat nog eens op straat verkopen, hoeft dus niet.

NRC Handelsblad kreeg inzage in de campagne-agenda van de PvdA en vroeg om een verklaring voor de afwezigheid.

Volgens het campagneteam heeft men dit keer gekozen voor een mediacampagne in plaats van een straatcampagne. Meer spotjes op tv dus. Volgens Samsoms medewerkers gaat bovendien het Kamerwerk voor Samsom gewoon door en moet hij scherp blijven voor de tv-debatten.

In 2012 ging de PvdA-leider de laatste twee maanden voor de verkiezingen zo’n veertig keer de straat op. Daar waren Samsom en zijn team destijds dolenthousiast over. Zeker nadat de PvdA ook nog 38 zetels binnensleepte. ‘Met een avondje Pauw & Witteman bereik je een miljoen mensen. Op straat lukt dat niet, maar toch win je daar de verkiezingen: alle vragen die ik op tv kan krijgen, heb ik daar al duizend keer gehoord, en veel indringender’, zei Samsom destijds tegen NRC Handelsblad.

Volgens het campagneteam beschikt Samsom nog steeds over die ‘straatkennis’, omdat hij wekelijks meeloopt met een wijkverpleegkundige. Maar als deze verpleegkundige alles volgens de klok moet doen, zal er weinig tijd zijn voor de ‘indringende vragen’ van de kiezers/patiënten.

Terwijl premier Rutte de Provinciale Statenverkiezingen tot landelijke verkiezingen bombardeerde, laten Samsom en Asscher zich nauwelijks zien. Dat is vreemd. Wat zou er aan de hand zijn? Durven ze de kiezers niet onder ogen te komen? Leggen ze zich al neer bij een nederlaag? Is Samsom overspannen? Worden de heren bedreigd en is er een beveiligingsadvies? Of, geven de heren gewoon prioriteit aan het Binnenhof boven de kiezer?

(NRC Handelsblad)

4 Reacties op PvdA-leider Samsom vertoont zich tot 18 maart nauwelijks op straat

 1. jos van veen // 6 maart 2015 om 16:06 // Beantwoorden

  ik denk dat ze een beetje uitverkocht zijn en gewoon de zin niet meer inzien voor meer van hetzelfde.Er is geen nieuws meer..de boel staat droog.

  Verder is de kiezer zeer gebrand en alert op manipulaties, m.n. van Asscher en heeft er ook geen trek meer in.

 2. Bas van Stapelberg // 6 maart 2015 om 18:18 // Beantwoorden

  Ja zou hetzelfde doen in zijn situatie. Hoe moet je je leugens en bedrog uitleggen aan de mensen op straat?

 3. Zeker zijn nieuwste vriendin die wijkverpleegkundige !

 4. Jan de Vries // 7 maart 2015 om 17:49 // Beantwoorden

  Zeker bang voor een rode rotte tomaat als antwoord op de rode roos.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.